شگردهای رسانه‌ای در علوم شناختی| تکنیک هجدهم: تامین نیروی مخالف فعال

خبرگزاری فارس- گروه رسانه: این روزها رسانه های بیگانه بسیار تلاش دارند مخاطبان همراه با خودشان را فعال کنند. یعنی هر جا شده آنان را روی آنتن بیاورند تا بگویند چقدر زیادیم. از آن طرف فعالان فضای مجازی خود را تشویق کنند که  حتما  کامنت های  انتقادی خود را زیر خبرهای شان بگذارند، به این شگرد اصطلاحا می گویند ”تامین نیروی مخالف فعال“.

رسانه های بیگانه بسیار علاقه مند هستند که مخاطب خاکستری  و حتی مخاطب  مخالف خود را هر طور شده  وارد بازی کنند یا او را جذب کنند و اگر نشد دچار دلهره کنند،  اینجاست که یک توییت معمولی هم برای شان کاربرد دارد.

رسانه های بیگانه با استفاده از شگرد ” تامین نیروی مخالف فعال “ می خواهند به افکار عمومی  اینگونه القا کنندکه آنها جریان ساز اصلی هستند.

 

 

علیرضا داودی کارشناس‌ ارشد رسانه و علوم شناختی در گفتگو با فارس، ضمن تشریح کارکرد رسانه‌ های فارسی زبان بیگانه درخصوص تکنیک ”تامین نیروی مخالف فعال“ گفت: این تکنیک در حوزه علوم شناختی همانگونه که از نامش پیداست ابتدا به ساکن تامین کننده است.

وی افزود: تامین یعنی چه یعنی اینکه در زمانی که هیچ نیروی لجستیکی و عملیاتی و آفندی و یا حتی پدافندی ندارید علوم شناختی به حرکت در می آید و شما را شروع به ساختن می کند، پس ابتدا به ساکن می آید تامین به دیدگاه می کند و شما را به عنوان یک نیروی فعال در نظر می‌گیرد و حتماً این نیروی فعال باید تِمِ مخالف داشته باشد و حتماً نیروی فعال مخالف باید فعالیت کند.

کارشناس‌ ارشد رسانه و علوم شناختی گفت: پس یک پروسه اتفاق می افتد،خیلی وقت‌ها فعالیت و عملکرد آن نیروی مخالف فعال لزوما  اقدام میدانی نیست پس تامین نیروی مخالف فعال جزو پیچیده‌ ترین تکنیک‌ هایی است که دارای مکانیزم خود تکنیک آلفا است اما مکانیزم‌های بتایی را در اختیار دارد که بتواند از این طریق نهایتاً تبدیل به یک مجموعه نبرد به یک مجموعه بود را داشته باشد. 

این کارشناس رسانه اظهارداشت: بحث تامین نیروی مخالف فعال در حوزه عملیات شناختی ابتدا به ساکن توسط رسانه ها شکل می گیرد با برنامه های اینترکتیو که نشانه بزرگی، دال بر تامین نیروی مخالف فعال است مانند برنامه نوبت شما در شبکه بی بی سی فارسی.

او ادامه داد همه افرادی که تلفن می زنند، فرق نمی کند تلفن نما هستند یا واقعاً زنگ می زنند فرق نمی کند از نظر مخاطب چقدر نیروی مخالف وجود دارد چقدر فعال است، چون آن فرد فکر دارد، حرارت دارد ، حرف میزند، هیجان دارد.

داودی گفت: مثلا در همین برنامه نوبت شما می بینیم در یک ساعت برنامه ۳۰ نفر روی خط برنامه آنلاین می شوند، در صورتی که شما در مقابلش نیروی موافق فعال ندارید.

کارشناس‌ ارشد رسانه و علوم شناختی ادامه داد مثلا یک فردی پستی در یکی از شبکه های اجتماعی ارسال می کند با عنوان تعرض مدیر در یکی از ادارات به همکارش، می بینیم به لحاظ کلامی پست می گذارد و ۵۰۰۰ تا ۴۰۰۰  کامنت هم زیر همین پست نشان داده می شود، شما که ۴۰۰۰ کامنت را نمی خوانید اما عدد ۴۰۰۰  بسیار شگفت آور است بنابراین پیش خود می گوییم چقدر فعال هستند بابت این پست منفی که این فرد گذاشته و یا  این رسانه ارسال کرده است، اینجاست که به خودتان می گویید پس نیروی مخالف خیلی زیاد دارند.

داودی ادامه داد مخاطب معمولی که نمی آید مصادیق مثلا برنامه نوبت شما، فعالیت آکادمی موسیقی فلان، فعالیت پست فلان رسانه تو اینستاگرام و… را تحلیل کند پیش خود نتیجه می گیرد که پس خیلی زیاد هستند.

کارشناس‌ ارشد رسانه و علوم شناختی تاکید کرد این تامین نیروی مخالف فعال در حوزه عملیات شناختی، جزو تکنیک های فرآیند ساز است برای اینکه هر کسی وارد شد، می داند اگر بخواهد شنیده بشود باید روی نوبت شما شنیده شود، یا اینکه باید روی برنامه پرکار شنیده شود، یا مثلا زیر فلان پست شبکه اجتماعی، کامنت بزارد.

وی ادامه داد: این مسیر را می سازد و فرآیند را هم طراحی می کند و شما برای اینکه هویت مخالف پیدا بکنید باید در یکی از این ایستگاه ها حرکت کنید این همان عملیات شناختی است و تنوع می دهد بر این ایستگاه ها که شما براساس ذائقه، بتوانید با یکی از اینها خودت رو تعریف کنید.

شگردهای رسانه ‌های بیگانه برای تغییر ذهن مخاطب فارسی زبان هر روز بیشتر می ‌شود، شناختن و درک این جنگ شناختی قسمتی از سواد رسانه‌ای مورد نیاز امروز ایران‌مان است. بنابراین رسانه ‌ها تلاش می کنند مطابق اهدافی که دارند در این فرآیند دخالت کنند. ایجاد، تغییر یا تقویت باورها، از کارکردهای رسانه ها در همراه سازی مخاطبان است.

به عنوان مثال برای انتقال پیام اگر اطلاعات مربوط به یک موضوع غم ‌انگیز ‌باشد بسیاری از افراد به طور فعال از آن دوری خواهند کرد بنابراین پیام خود را به گونه ‌ای تنظیم خواهند کرد که احساسات مثبت را افزایش دهد، پرشدن شکاف اطلاعاتی را برجسته می کنند و نشان می دهند که چگونه دانش می‌ تواند برای بهتر شدن استفاده شود.

بیان این نکته هم ضروری است که وقتی احساس خطر می‌ کنیم، نسبت به اطلاعات منفی بسیار حساس‌ تر هستیم. افراد در شرایط تهدید تمایل بیشتری به دریافت اطلاعات منفی دارند و به طور خودکار نشانه ‌هایی از خطر را جذب می ‌کنند، هر چه بیشتر استرس داشته باشند، تمایل به تغییر دیدگاه‌ در واکنش به اخبار بد، غیرمنتظره‌تر است. وقتی احساس بدی داریم، به طور غریزی، بیشتر مراقبیم، حتی ممکن است این حرکت، هوشمندانه نباشد. از سوی دیگر، وقتی احساس خوبی داریم بیشتر تمایل داریم ریسک کنیم. محققان معتقدند احساسات مثبت باعث می‌ شود احساس خوش‌شانسی کنیم.

مجموعه برنامه کوتاه ”روایت رنگ‌ها“  روایتی از تکنیک ‌های جنگ شناختی است که در شبکه رادیوییِ رادیو گفت و گو تولید و پخش می شود.

تکنیک ‌های رسانه‌ ای در دنیای امروز وارد فضای علوم شناختی شده است از این رو رادیو گفت و گو مجموعه برنامه‌ای ۹۰ قسمتی برای آشنایی مخاطبان با این تکنیک‌ ها را تدارک دیده است.
”روایت رنگ‌ها“ نام این مجموعه برنامه‌ی تخصصی در حوزه علوم شناختی با محوریت شگردهای رسانه‌ای در انحراف افکار عمومی است که ماموریت این شبکه، در جریان ‌سازی موثر بر نخبگان و کنشگران جامعه ایرانی را محقق کرده است.

این مجموعه برنامه که در قالب ساختارهای نوین طراحی و تولید شده، در هر قسمت و در گفت و گو با دکتر علیرضا داودی کارشناس مسائل رسانه و متخصص علوم شناختی، با رویکردی تخصصی و تحلیلی و با مصداق‌های عینی به افشای تکنیک‌ های رسانه‌ های بیگانه و معاند در جهت تخریب ذهن مرم ایران می پردازد.

روایت رنگ‌ها هر روز ساعت ۱۱:۵۵ دقیقه از رادیو گفت و گو موج اف ام ردیف ۱۰۳.۵ مگاهرتز تقدیم علاقه‌مندان می‌شود.

انتهای پیام/