مخالفت دبیرکل ناتو با تشکیل ائتلاف نظامی اروپایی
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو روز یکشنبه با تشکیل ائتلاف نظامی اروپایی پس از تحولات افغانستان مخالفت کرد.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک» استولتنبرگ گفت: «من قویاً با این مسئله موافقم که تمام جامعه جهانی از جمله چین و روسیه باید همکاری داشته باشند تا با تبدیل افغانستان به محل فعالیت آزادانه تروریستها و آمادگی و سازماندهی و برنامهریزی و تأمین مالی آنها برای حمله علیه کشورهایمان مقابله شود».
روز جمعه «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه، اتحاد بینالمللی درخصوص افغانستان و اتخاذ تصمیمات مشترک در به رسمیت شناختن نیروهای سیاسی را خواستار شده و تأکید کرد این تلاشهای جمعی باید بهصورت موثری در راستای مبارزه با تروریسم عمل کنند.
دبیرکل ناتو در ادامه اظهارات خود گفت: «البته که تسلط طالبان بر افغانستان با این واقعیت مرتبط است که متحدان ناتو تصمیم گرفتند به مأموریت نظامی در افغانستان پایان دهند».
استولتنبرگ در واکنش به پیشنهادات برخی مقامات اروپا درخصوص ایجاد ائتلاف نظامی مستقل گفت: «هرگونه تلاش برای ایجاد ساختارهای موازی یا ایجاد نسخه دومی از ساختار فرماندهی، قابلیتهای مشترک ما در کار گروهی را تضعیف میکند زیرا با توجه به کمبود منابع باید از تلاشهای تکراری و دارای همپوشانی خودداری کنیم».
دبیر کل ناتو در ادامه گفت: «چنین پیشنهاداتی در ناتو مورد بحث قرار نگرفتهاند و ما هیچ جزئیاتی در اینباره مشاهده نکردهایم».
در پی اجرای مفتضحانه خروج نیروهای خارجی از افغانستان به رهبری آمریکاییها، برخی سران اتحادیه اروپا بحث ایجاد ائتلاف یا یگان واکنش سریع اروپایی را برای موقعیتهای مشابه پیشنهاد کردهاند.
در جدیدترین مورد، «آنهگرت کرامپ کارنباوئر» وزیر دفاع آلمان و همتای اسلوونیایی او در نشست خبری روز پنجشنبه از پیشنهاد تشکیل ائتلاف نظامی اروپایی مستقل از آمریکا حمایت کردند. (جزئیات بیشتر)
«شارل میشل» رئیس شورای اروپا روز چهارشنبه گفته است: «از دیدگاه من، نیاز به رویداد ژئوپولیتیک دیگری نداریم تا آن را دستاویز این قرار دهیم که اتحادیه اروپا باید استقلال بیشتری در تصمیمگیری و ظرفیت اقدام در سطح جهانی داشته باشد».
از سوی دیگر، «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یادداشتی در روزنامه «نیویورک تایمز» درباره همکاری اروپاییها با آمریکا در افغانستان نوشت: «اما در پایان، زمانبندی و ماهیت خروج از سوی واشنگتن تعیین شد. ما اروپاییها-نه فقط بهخاطر خارج شدن از فرودگاه کابل بلکه بهخاطر مسائل وسیعتری- خود را وابسته به تصمیمات آمریکا یافتیم. این مسئله باید بهعنوان ندای بیدار باش برای کسانی باشد که به اتحاد آتلانتیک اهمیت میدهند».
بعد از توافق فوریه ۲۰۲۰ آمریکا و طالبان و امضای «توافقنامه صلح» بین دو طرف، روند خروج نظامیان آمریکایی و متحدان این کشور از افغانستان شروع شد. این در حالی است که طی هفتههای اخیر جنگ در افغانستان شدت گرفته و طالبان موفق شدهاند بسیاری از مناطق افغانستان را به تصرف خود درآورند.
ایالات متحده و دیگر کشورهای عضو ناتو در سال ۲۰۰۱ در پاسخ به حملات ۱۱ سپتامبر همان سال در آمریکا، به افغانستان حمله نظامی کردند و از آن زمان، حضور نظامی و اشغالگری آنها در افغانستان ادامه داشته است.
با تصرف سریعتر از حد انتظار کابل از سوی گروه طالبان، آمریکا و متحدانش روند خروج از افغانستان را به شکلی سراسیمه و بینظم تسریع کردند و روز سهشنبه آخرین هواپیمای آمریکایی فرودگاه کابل را ترک کرد تا افغانستان از نیروهای اشغالگر خارجی تخلیه شود.
پس از تصرف کابل از سوی طالبان و فرار اشرف غنی از افغانستان، در فرودگاه کابل که مسئول امنیت آن آمریکاییها بودند، هرجومرج غالب شد. نحوه اجرای سراسیمه و بینظم خروج نیروهای آمریکا و متحدانش از آمریکا و خالی کردن پشت متحدان افغان توسط دولت واشنگتن، موجب تشکیک دیگر متحدان آمریکا در عمل به تعهداتش شده است.
پیش از خروج متفضحانه از افغانستان نیز، فشار «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا به کشورهای اروپایی برای افزایش سهم خود از هزینههای اتحاد نظامی علیه روسیه، موجب شده بود اتحادیه اروپا بحث ایجاد توان مستقل نظامی و بی اعتمادی به تعهدات واشنگتن را مطرح کند.
انتهای پیام/م