جدیدترین اخبار پیاده روی اربعین ۱۴۰۰

در پی موافقت دولت عراق با پذیرش ۳۰ هزار زائر ایرانی عتبات عالیات، ثبت‌نام متقاضیان زیارت اربعین پس از تعیین مرز هوایی آغاز می‌شود.

با توجه به‌مدت زمان باقی‌مانده تا اربعین و عدم تصمیم‌گیری قطعی در این خصوص، مطلب پیش‌رو مطابق با آخرین اخبار به‌روزرسانی خواهد شد.

پیاده‌روی اربعین، مراسمی است که هر ساله به‌مناسبت چهلمین روز شهادت امام سوم شیعیان برگزار می‌شود و زائران و علاقه‌مندان بسیاری را از سراسر بلاد اسلامی به شهرهای زیارتی عراق می‌کشاند. این مراسم که عمدتا با حضور گسترده دسته‌های عزاداری در شهر کربلا برگزار می‌شود، تا ظهر روز اربعین ادامه می‌یابد.

سال گذشته، مراسم راه‌پیمایی اربعین به‌دلیل شیوع گسترده ویروس کرونا، بدون حضور زائران کشورهای خارجی و فقط با جمعیت داخل عراق برگزار شد؛ با این‌ وجود و بنا بر آمار آستان‌های مقدس کشور، بیش از ۱۴ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر در مراسم پیاده‌روی اربعین گذشته در شهر کربلا حضور داشتند.

با توجه شرایط پاندمی و گسترش کرونای جهش‌یافته، در هفته‌های اخیر دولت عراق صدور ویزای سیاحتی و زیارتی را در فرودگاه‌های این کشور متوقف کرد و مرزهای زمینی ایران و عراق بنا بر تصمیم عراق بسته شدند. در این راستا، صدور ویزای فرودگاهی نیز به حالت تعلیق درآمد. همچنین پروازهای بین دو کشور تا حد قابل‌توجهی کاهش پیدا کرد و به‌گونه‌ای سخت‌گیرانه، بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی نظارت شد. با این‌حال و پس از موافقت وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران و ستاد ملی کرونا با از سرگیری سفر به عتبات عالیات، مقامات سازمان حج و زیارت و وزارت امور خارجه مذاکرات مفصلی را برای جلب رضایت دولت عراق در پیش گرفته‌اند. سرانجام دولت عراق موافقت خود را با پذیرش ۳۰ هزار زائر ایرانی و شرکت ایشان درمراسم اربعین ۱۴۰۰ اعلام کرد. در همین راستا سازمان حج و زیارت از متقاضیان اعزام به مراسم اربعین ثبت‌نام به عمل خواهد آورد.

به‌روزرسانی ۱۴۰۰/۰۶/۱۵، ساعت ۰۹:۵۱

سازمان حج و زیارت در اطلاعیه‌ای با اشاره به تخصیص سهمیه ۳۰ هزار نفری برای اعزام زائران ایرانی جهت شرکت در مراسم اربعین و صرفا تعیین مرز هوایی برای اعزام، از توقف پیش‌ثبت‌نام به‌صورت موقت خبر داد. این تصمیم در راستای ضرورت لزوم آگاهی از جزئیات و شرایط مدنظر کشور عراق و نحوه عزیمت زائران اتخاذ شده است. اطلاعات تکمیلی در این خصوص متعاقبا به استحضار علاقه‌مندان به شرکت در این مراسم خواهد رسید.

به‌روزرسانی ۱۴۰۰/۰۶/۱۵، ساعت ۰۹:۱۸

موافقت عراق با حضور ۳۰ هزار زائر ایرانی در مراسم اربعین

پس از برگزاری جلسه کمیته عالی بهداشت و سلامت ملی عراق به ریاست مصطفی الکاظمی، نخست وزیر این کشور، با ورود ۳۰هزار زائر ایرانی و ۱۰هزار زائر از کشورهای عربی و دیگر کشورها به‌منظور مشارکت در مراسم اربعین حسینی امسال موافقت شد. ورود این زائران تنها از طریق مرز هوایی و به‌شرط ارائه پاسخ منفی تست PCR که حداکثر ۷۲ساعت از تاریخ آن گذشته باشد، امکان‌پذیر خواهد بود.

به‌روزرسانی ۱۴۰۰/۰۶/۱۴، ساعت ۱۳:۱۹

پیش ثبت‌نام اربعین آغاز شد

کمیته اعزام ستاد مرکزی اربعین، اطلاعیه پیش‌ثبت‌نام از متقاضیان زیارت عتبات عالیات در اربعین را منتشر کرد. این اطلاعیه در پی موافقت ستاد ملی مدیریت بیماری کرونا ابلاغ شده است و بر اساس آن، پیش ثبت‌نام از متقاضیان زیارت اربعین با رعایت کامل شرایط و دستورالعمل‌های بهداشتی و صرفا از بین افرادی که فاقد بیماری‌های زمینه‌ای هستند و دو دوز واکسن کرونا را تا پایان هفته جاری (روز جمعه مورخ۱۴۰۰٫۶٫۱۹) دریافت کرده باشند، از طریق سامانه سماح صورت پذیرد. در این اطلاعیه آمده است:

۱. استعلام‌های لازم درخصوص وضعیت سلامت متقاضیان (بیماری‌های زمینه‌ای و…) و اخذ تایید تزریق هر دو دوز واکسن کرونا از وزارت بهداشت انجام خواهد شد.

۲. ارائه نتیجه آزمایش منفی PCR به‌مدت ۷۲ ساعت قبل از اعزام الزامی است.

۳. زمان پیش‌ثبت‌نام از ساعت ۹ صبح روز دوشنبه پانزدهم شهریورماه آغاز و به‌مدت سه روز تا ساعت ۲۴ روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۰٫۶٫۱۷ ادامه خواهد داشت.

۴. ثبت‌نام قطعی پس از موافقت رسمی دولت عراق انجام خواهد شد.

۵. به‌منظور رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی، پیش‌ثبت‌نام فقط به‌صورت غیرحضوری انجام خواهد شد.

۶. پس از انجام مراحل فوق، اسامی واجدان شرایط در سامانه سماح و نیز از طریق ارسال پیامک اطلاع‌رسانی خواهد شد. بدیهی است اعزام افراد فاقد شرایط مقدور نیست.

۷. تاکید می‌شود با توجه به بسته بودن مرزها، افراد به‌هیچ‌وجه به مرزهای کشور مراجعه نکنند.

شایان ذکر است که دولت عراق تا این لحظه موضع مشخصی را در قبال برگزاری مراسم اربعین ۱۴۰۰ اتخاذ نکرده است و ثبت‌نام فعلی، به‌منزله اعزام قطعی نیست.

همچنین، طبق اعلام معاون فرهنگی و جذب مشارکت‌های مردمی ستاد بازسازی عتبات عالیات، با توجه به اینکه راه‌پیمایی اربعین از شهرهای جنوبی عراق آغاز شده است، دیگر امکان حضور و فعالیت موکب‌های عزاداری و خدماتی ایرانیان در مراسم اربعین امسال وجود ندارد. به عبارت دیگر، هیچ ارگان ایرانی در فرایند برگزاری راه‌پیمایی مشارکت نخواهد داشت.

پیاده روی عصرگاهی در اربعین

عکس‌ از وب‌سایت اقتصاد آنلاین

به‌روزرسانی ۱۴۰۰/۰۶/۱۳، ساعت ۱۲:۴۱

احمد محمدی‌فر، رییس ستاد مرکزی اربعین با اعلام اینکه هنوز هیچ اطلاعیه‌ای درباره وضعیت اربعین از سوی عراق اعلام نشده است، از اطلاع‌رسانی دولت عراق در این خصوص در روز یکشنبه ۱۴ شهریور ماه خبر داد. وی در این رابطه اذعان داشت:

ما منتظر نظر طرف عراقی هستیم و قرار است الکاظمی و دولت عراق فردا دراین‌باره به قطعیت برسد و‌ نحوه پذیرش زائران خارجی در ایام اربعین را اعلام کند.

به‌روزرسانی ۱۴۰۰/۰۶/۱۳، ساعت ۱۱:۴۸

حمید سوری، رییس گروه واکنش سریع کرونا با اشاره به اینکه پوشش واکسیناسیون کشور ایران و عراق با میانگین جهانی فاصله دارد، از لزوم تعویق مراسم اربعین یا لزوم برگزاری محدود آن خبر داد. وی با تاکید بر ضرورت تصمیم‌گیری‌های استانی برای مهار ویروس کرونا، اذعان داشت:

قطعا به‌عنوان کسی که در حوزه سلامت کار می‌کنم، بهتر است امسال مراسم راه‌پیمایی اربعین را یا بسیار محدود کرد یا یک سال دیگر به تعویق بیندازیم.

به‌روزرسانی ۱۴۰۰/۰۶/۰۹، ساعت ۰۹:۲۲

معاون عتبات عالیات سازمان حج و زیارت اعلام کرد در صورت پذیرفتن عراق، اعزام زائران برای اربعین با رعایت پروتکل‌های بهداشتی صورت خواهد گرفت. وی در این رابطه اذعان داشت:

درباره تعداد زائران صحبتی نشده است؛ زیرا عراق هنوز هیچ‌گونه دستورالعملی به‌صورت رسمی صادر نکرده است. ویزا طبق توافق گذشته دو کشور، رایگان خواهد بود؛ اگر قرار به اعزام زائران باشد طی دو روز می‌توان برای ۵۰۰ هزار نفر ویزا صادر کرد.

به‌روزرسانی ۱۴۰۰/۰۶/۰۶، ساعت ۰۹:۴۱

امیرحسین عبداللهیان، وزیر جدید امور خارجه جمهوری اسلامی، در دیدار با نخست وزیر عراق، موضوع زیارت زائران ایرانی را در روز اربعین پیگیری کرد. با‌این‌حال و بنا بر گفته سازمان حج و زیارت، مذاکرات رر این خصوص همچنین ادامه دارد.

به‌رغم تصمیم مقامات عراق برای پذیرش مسافران واکسینه در یک ماه اخیر، با آغاز ماه محرم صدور ویزای این کشور متوقف شده است.

به‌روزرسانی ۱۴۰۰/۰۶/۰۲، ساعت ۱۰:۲۶

صحبت‌الله رحمانی، معاون عتبات عالیات سازمان حج و زیارت در گزارشی درباره وضعیت اعزام زائران به عتبات، به‌ویژه در ایام اربعین، از تداوم پیگیری، مذاکرات و رایزنی با طرف عراقی با هدف ازسرگیری اعزام محدود کاروان‌های زیارتی عراق خبر داد. این موضوع در حالی است که دولت عراق با لغو صدور ویز در دهه اول ماه محرم، مانع از حضور زائران خارجی در این کشور شد.

گفتنی است که پیش از این، سازمان حج و زیارت از موافقت ستاد ملی کرونا برای ازسرگیری اعزام کاروان زیارتی ایران به‌صورت محدود در ماه محرم خبر داده بود.

به‌روزرسانی ۱۴۰۰/۰۵/۱۷، ساعت ۱۰:۴۶

مسئولان سازمان حج و زیارت، انتظار دارند که در آستانه ماه محرم، سفرهای زیارتی به عتبات عالیات از سر گرفته شود. از همین رو علیرضا رشیدیان، رییس سازمان حج و زیارت چندی پیش از موافقت وزارت بهداشت با برقراری مجدد سفرهای زیارتی به عتبات عالیات خبر داده بود و سعی بر این داشت که سفرهای زیارتی را در این روز برقرار کند؛ با این حال و به‌دلیل تعطیلات روز عرفه و عید قربان، مذاکرات به روزهای آینده مدکول شد.

شایان ذکر است که دولت عراق هیچ برنامه‌ای برای از سرگیری سفرهای زیارتی در ماه محرم اعلام نکرده‌ است. دیوان وقف شیعی عراق نیز بر تبعیت کامل این نهاد از کمیته عالی بهداشت و سلامت عراق تاکید دارد. سال گذشته کشور عراق تدابیر نسبتا سخت‌گیرانه‌ای را برای ایام ماه محرم اتخاذ کرده بود.

به‌روزرسانی ۱۴۰۰/۰۴/۲۶، ساعت ۱۵:۱۶

اگرچه ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا موافقت خود را برای از سرگیری سفر هوایی به عتبات عالیات، مقامات عراقی هچنان موضع مشخصی را در خصوص پذیرش زائران ایرانی اتخاذ نکرده‌اند. در حال حاضر،  نماینده سازمان حج و زیارت با همراهی سفیر ایران در بغداد، مشغول رایزنی در این خصوص هستند. 

چندی پیش، صحبت‌الله رحمانی، معاون عتبات عالیات سازمان حج و زیارت، با تشریح پروتکل سفر زائران ایرانی به عراق و رایزنی درباره آن‌ها با طرف مقابل، تصریح کرده بود:

با توجه به شرایط موجود، زائران کمتر از ۶۰ سال که بیماری زمینه‌ای ندارند، با داشتن جواب آزمایش منفی PCR می‌توانند به‌صورت هوایی به عتبات اعزام شوند. اعزام نشدن از شهرهای قرمز و نارنجی نیز از دیگر شروط سفر به عتبات است. همچنین زائران هنگام برگشت به کشور باید تست PCR انجام دهند.

به‌روزرسانی ۱۴۰۰/۰۴/۲۲، ساعت ۱۰:۱۰

شنیده‌ها حاکی از موافقت ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا با از سرگیری سفر زائران ایرانی به عتبات عالیا است. به‌نظر می‌رسد که این تصمیم با پیگیری‌ها  و پافشاری سازمان حج و زیارت و در پی تصمیم دولت عراق برای پذیرش کاروان‌های ایرانی گرفته شده است. از سرگیری سفر به عتات عالیات پس از ۱۶ ماه، مقدمه‌ای برای اعزام زائران ایرانی به کشور عراق در ایام اربعین نیز تلقی می‌شود. صحبت‌الله رحمانی، مدیرکل عتبات سازمان حج و زیارت در این خصوص اذعات داشت:

با توجه به اینکه طرف عراقی رسما دستورالعملی ابلاغ و موافقت خود را نیز اعلام کرده است، با پیگیری‌های صورت گرفته از سوی ستاد کرونا نیز سفر به عتبات برقرار خواهد شد.

به‌روزرسانی ۱۴۰۰/۰۳/۱۹، ساعت ۱۷:۱۲

در جلسه هیئت دولت در روز چهارشنبه ۱۹ خرداد ماه ۱۴۰۰، به‌منظور تسهیل سفر زائران ایرانی به عراق به‌ویژه در ایام اربعین حسینی، برقراری مقررات لغو روادید ۴۵ روزه برای دارندگان گذرنامه عادی بین دولت‌های دو کشور  به تصویب رسید. با امضای اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس‌جمهوری، این مصوبه به شرط عمل متقابل ابلاغ شد.

به‌روزرسانی ۱۴۰۰/۰۳/۰۵، ساعت ۱۴:۱۲

 نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با اصرار بر اهمیت و تاثیرگذاری مراسم اربعین بر روحیه معنوی مردم، از احتمال برگزاری این مراسم خبر داد. وی همچنین از ستاد ملی مقابله با کرونا درخواست کرد تا درخصوص منع سفرهای زیارتی عتبات تجدیدنظر کنند.

به‌روزرسانی ۱۴۰۰/۰۲/۲۹، ساعت ۱۱:۲۲

نخستین نشست شورای برنامه‌ریزی فرهنگی اربعین با حضور اکثریت اعضا در دفتر رایزنی فرهنگی ایران در بغداد جهت تصمیم‌گیری در خصوص شرایط برگزاری اربعین ۱۴۰۰ برگزار شد.در این نشست احمدی، رییس کمیته فرهنگی و آموزشی اربعین با ارائه گزارشی درباره برنامه‌های سه‌ماهه ستاد فرهنگی اربعین و همچنین تشکیل شورای سیاستگذاری فرهنگی و تدوین پیش‌نویس سیاست‌ها و راهبردهای فرهنگی این رویداد، از ترسیم سناریوهایی مختلف برای برگزاری مراسم اربعین سال ۱۴۰۰ خبر داد.

همچنین محمد جلالی‌مآب، رییس ستاد بازسازی عتبات عالیات با اشاره به دو احتمال برگزاری عمومی (بدون محدودیت) و برگزاری محدود مراسم اربعین در سال ۱۴۰۰، از آغاز ثبت‌نامِ متقاضیان پروانه موکب‌داری برای اربعین امسال خبر داد. وی با تاکید بر عدم تصمیم‌گیری نهایی از سوی مقامات کشور ایران و عراق در این خصوص، افزود:

برپایی پیاده‌روی اربعین به‌شکل‌ سال‌های قبل از پاندمی کرونا (بدون محدودیت) و برگزاری محدود و بر اساس سهمیه اعلامی از سوی مسؤولان عراقی، دو احتمالی است که درباره اربعین ۱۴۰۰ وجود دارد.

رئیس ستاد بازسازی عتبات عالیات ضمن اشاره به برنامه‌ریزی مشارکت‌های مردمی، اسکان و تغذیه ستاد اربعین برای هر دو احتمال، تصمیم‌گیری در این خصوص را برعهده ستاد ملی مقابله با ویروس کرونا دانست و گفت:

صورت اجازه مسؤولان ذی‌ربط برای برگزاری بدون محدودیت مراسم، موکب‌های ایرانی با تمام ظرفیت به مناطق مشخص‌شده در مرز، مسیر پیاده‌روی نجف تا کربلا و شهرهای زیارتی عراق اعزام خواهند شد و با رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی فعالیت خواهند کرد. در صورت تصمیم برای برگزاری محدود مراسم، از میان بیش از یک‌هزار موکب ایرانی، ۵۰۰ موکب بزرگ و توانمند برای کمک به مسئولان عراقی در قالب موکب مشارکتی دو ملت اعزام خواهند شد.

جلالی‌مآب ضمن اشاره به انجام رایزنی‌ها با وزارت بهداشت در خصوص واکسیناسیون خادمان موکب‌ها پیش از اعزام به عراق، تنها مرجع رسمی صدور پروانه موکب‌داری و ساماندهی و سیاست‌گذاری و نظارت بر نحوه فعالیت موکب‌های ایرانی را ستاد بازسازی عتبات عالیات دانست و اظهارنظر و دخالت سایر نهادها را در این خصوص غیرقابل‌قبول توصیف کرد.

عکس‌ کاور  از وب‌سایت مستقل آنلاین