هشدار اندونزی درخصوص تبعات دستیابی استرالیا به زیردریایی اتمی
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، دولت اندونزی روز جمعه در خصوص تبعات دستیابی استرالیا به زیردریایی اتمی هشدار داد.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، وزارت امور خارجه اندونزی در بیانیهای نوشت، معاهده همکاری آمریکا، انگلیس و استرالیا موجب شده جاکارتا «نگرانیهای عمیقی درخصوص تداوم رقابت تسلیحاتی و قدرتنمایی در منطقه» داشته باشد.
در این بیانیه از استرالیا خواسته شده نسبت به تعهدات خود در قبال صلح و ثبات در حوزه اقیانوس هند و آرام پایبند بوده و به قوانین بینالمللی احترام بگذارد.
«اسکات موریسون» نخستوزیر استرالیا امروز (جمعه) در مصاحبهای گفت، پیشتر وزرای امور خارجه و دفاع اندونزی درخصوص این طرح مطلع شدهاند و او قصد دارد در اینباره با «جوکو ویدودو» رئیس جمهور اندونزی گفتوگو کند.
سران کشورهای آمریکا، انگلیس و استرالیا بامداد امروز (پنجشنبه) توافقنامه همکاری در حوزههای دیپلماتیک، امنیتی و نظامی در سراسر منطقه هند و اقیانوس آرام امضا کردند. برنامه زیردریاییهای اتمی استرالیا اولین پروژه بزرگ این توافق خواهد بود. در چارچوب این معاهده به استرالیا برای دستیابی به زیردریاییهای اتمی کمک خواهد شد.
بایدن طی سخنرانی در مراسم امضا و اعلام این معاهده گفت: «مشارکت دفاعی با بریتانیا و استرالیا، سرمایهگذاری در اتحادها و نوسازی آنها برای مقابله با تهدیدها است و به حفظ تواناییهای نظامی کمک میکند».
رئیسجمهور آمریکا با بیان اینکه فرانسه نیز یکی از شرکای اصلی این گروه سهجانبه در منطقه هند و اقیانوس آرام است، خبر داد: «ما به استرالیا در ساخت زیردریاییهای اتمی کمک خواهیم کرد».
«اسکات موریسون» نخستوزیر استرالیا نیز طی اظهاراتی گفت، زیردریایی اتمی مذکور در جریان همکاری نزدیک بین سه کشور در شهر «آدلاید» تولید خواهند شد.
برخی رسانهها و تحلیلگران، هدف اصلی و پنهان از تشکیل این معاهده را تقابل با نفوذ روزافزون چین در شرق آسیا و دیگر مناطق جهان دانسته و تحلیل میکنند که این اقدام ممکن است واکنش پکن و کشورهای متحدش را در پی داشته باشد.
روز گذشته (پنجشنبه) «ژائو لیجیان» سخنگوی وزارت امور خارجه چین نیز در واکنشی گفت: «همکاری میان ایالات متحده، انگلیس و استرالیا در زمینه زیردریاییهای اتمی، به طور جدی صلح و ثبات منطقه را تضعیف، رقابت تسلیحاتی را تشدید و تلاشهای بینالمللی در زمینه عدم گسترش سلاحهای اتمی را تضعیف کرد».
این مقام چینی افزود: «صادرات فناوری بهشدت حساس زیردریاییهای اتمی به استرالیا توسط ایالات متحده و انگلیس یکبار دیگر ثابت میکند که آنها از صادرات اتمی خود بهعنوان ابزاری برای بازیهای ژئوپولتیک و اتخاذ استانداردهای دوگانه استفاده میکنند».
لیجیان متذکر شد: «این اقدامات بهشدت غیرمسئولانه هستند. استرالیا بهعنوان یک کشور فاقد سلاح اتمی تحت معاهده منع گسترش سلاحهای اتمی (NPT) و عضو معاهده منطقه عاری از سلاح اتمی در جنوب اقیانوس آرام، اکنون فناوری زیردریاییهای اتمی دارای ارزش راهبردی و نظامی را وارد میکند».
انتهای پیام/م