عضویت دائم ایران در شانگهای مزیتهای بسیاری در عرصههای اقتصادی و امنیتی برای ما دارد
امیر محمد کولانی دبیر واحد بین الملل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان در گفتوگو با خبرنگار تشکلهای دانشگاهی خبرگزاری فارس با اشاره به عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای گفت: پس از تلاش هایی که در دو دهه اخیر صورت پذیرفته بود، سرانجام با عضویت کامل جمهوری اسلامی ایران در پیمان شانگهای موافقت شد. عضویت کشور ها در پیمان های بین المللی به دلایلی چون ایجاد بستری برای تعامل گسترده با اعضاء آن پیمان یا سازمان، ذاتاً اتفاقی مهم است. عضویت ایران در پیمان شانگهای که از دهه ۱۹۹۰ میلادی و با نام شانگهای ۵ مسیر خود را آغاز کرده است پتانسیل بسیار بالایی در عرصه های اقتصادی و امنیتی برای کشورمان خواهد داشت.
وی ادامع داد: جمهوری اسلامی ایران در فصل نوینی که رقم خورده است می بایست بعنوان عضوی فعال در این پیمان بزرگ که پرجمعیت ترین و پیشرو ترین کشورها در عرصه های سیاسی، اقتصادی و تکنولوژیک نقش تاریخی خود را به جهت تحقق منافع ملی کشورمان بازی کند. اگرچه عضویت در این پیمان برای جمهوری اسلامی ایران مغتنم است اما باید توجه داشت بسیاری از پتانسیل های این سازمان به دلیل مشکلاتی که در ساختار اقتصادی ایران وجود دارد در حال حاضر مغفول است.
کولانی تاکید کرد: از جمله مشکلات و چالشهای پیش روی ایران در زمینه بهره برداری از مزیتهای سازمان شانگهای میتوان به عدم توانمندی اقتصادی تکنولوژیک کشور اشاره کرد کشور ما هرچند توانسته است در بسیاری از حوزهها به علم و تکنولوژی پیش برود اما متاسفانه به دلایلی همچون سوء مدیریت و تحریم های ظالمانه علیه کشورمان نتوانستیم در سایر حوزهها به جایگاه مورد نظرمان دست یابیم؛ مثلاً در حوزه تولید خودرو و یا محصولات کشاورزی و باغی نمیتوانیم با همین روند فعلی نقش مثبتی را در پیمان همکاریهای شانگهای ایفا کنیم.
وی گفت: البته عضویت دائم در پیمان شانگهای از نظر سیاسی و امنیتی برای کشور ما بسیار مفید خواهد بود خصوصاً اینکه دو کشور قدرتمند عضو دائم شورای امنیت نیز به عنوان اعضای موسس در این پیمان حضور دارند. از نظر اقتصادی هم قطعاً تاثیرات مثبتی بر کشور ما خواهد گذاشت اما اگر روندهای فعلی اصلاح نشود آنچنان که شایسته است، در حوزه اقتصادی کشور ما منفعت نخواهد برد.
این فعال دانشجویی یادآور شد: برای بهره برداری اقتصادی از این پیمان می باید بخش خصوصی کشور را بیش از پیش فعال کرد، باید روند سرمایهگذاری در کشور اصلاح شود، باید برای اداره بنگاه های بزرگ اقتصادی از ظرفیت نیروهای جوان و با انگیزه استفاده شود و همچنین مبارزه جدی با فساد بیش از پیش پیگیری شود. ان شالله بتوانیم آنگونه که شایسته نام ایران است در این عرصه ظاهر شویم.
وی با بیان اینکه اما در حوزه سیاست خارجی و روابط بین الملل فرصت پیش آمده بسیار حائز اهمیت است، گفت: در زمانی که بلوک غرب به سردمداری رژیم ایالات متحده آمریکا به دنبال ضربه زدن به جمهوری اسلامی ایران است، عضویت در یک پیمان مهم منطقه ای آن هم با حضور کشورهای مهم در عرصه سیاسی، اقتصادی و امنیتی می تواند در ائتلاف سازی و مقابله سیاسی علیه ایالات متحده آمریکا و متحدینش در مجامع بین المللی کمک شایانی به مذاکره کنندگان و دولتمردان ایران کند. البته نمیتوان به پشتیبانی های نظامی و امنیتی این پیمان دلخوش کرد، زیرا این پیمان هنوز تبدیل به یک پیمان امنیتی موثر نشده و انتظارات بیش از حد نیز می تواند منجر به تحلیل اشتباه توسط تصمیم سازان و تصمیم گیران شود.
انتهای ژیام/