«دِز هنوز از شهر من می‌گذرد» و روایتی از مقاومت زنان در دزفول

به گزارش خبرنگار رادیو و تلویزیون خبرگزاری فارس، مستند «دِز هنوز از شهر من می‌گذرد» به کارگردانی امین قدمی در اولین روز از هفته دفاع مقدس در قالب پنجمین جشنواره تلویزیونی مستند از شبکه مستند سیما پخش می‌شود.

این فیلم مستند، ایام موشک باران شهر دزفول و مقاومت زنان این شهر مقاوم را روایت می‌کند و به بهانه روایت زندگی شهیده عصمت پورانوری، مروری بر مقاومت زنان، کودکان و خانواده‌ها در مقابل بمباران هوایی رژیم بعث صدام می‌پردازد.

قدمی، کارگردان این فیلم مستند درباره ساخت این اثر گفت: در ابتدا می‌‌خواستم که از یک بانوی شهید در دزفول فیلم بسازم اما در نهایت به این نتیجه رسیدم که به جای اینکه از کسی فیلم بسازیم که شهید شده است بهتر است درباره بانوانی حرف بزنیم که آن روزها را تجربه کردند و اکنون زنده‌اند. در حقیقت هر کدام از آنان در موقعیت‌هایی که آن بانوی شهیده حضور داشته، بودند و همه اتفاقات را به چشم دیدند اما به شهادت نرسیدند.

وی اضافه کرد: بنابراین سعی کردم در آیینه رفتار امروز آنان و هم‌چنین خاطرات‌شان از سال‌های دفاع مقدس، زنان مقاومی که به شهادت رسیده‌اند را روایت کرده و داستان زندگی‌شان را به تصویر بکشم.

این مستندساز با اشاره به اهمیت خرده‌روایت‌هایی که در بطن جنگ رخ داده است، گفت: در جنگ‌ها و شرایط سختی که برای مردم هر کشوری به وجود می‌آید، اتفاقات حاشیه‌ای رخ می‌دهد که معمولا دیده نمی‌شوند اما در بطن خود قصه‌های زیادی برای آموختن و روحیه‌گرفتن دارند. قصه‌ای که در شهر دزفول رخ داده است از جمله همین قصه‌هاست. اتفاق اصلی جنگ در خطوط مقدم رخ داده است اما این حاشیه‌ها هم از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، چرا که ماحصل این است که جنگ وارد خانه‌ها شده است.

قدمی درباره انتخاب نام این فیلم توضیح داد و گفت: دِز نقش بسیار پررنگی در دزفول دارد. به صورت کلی، در شهرهای گرم و خشک، آب نقش بسیار مهمی دارد و مردم رودی که سبب ایجاد حیات در شهرشان شده است را عاشقانه دوست دارند. در دزفول نیز همین است و در گذر زمان، دِز تبدیل به یک شخصیت و کاراکتر در بین مردم شده است. از سویی دیگر آن بمباران تلخ که منجر به شهادت جمع زیادی از مردم دزفول می‌شود، روی پلی اتفاق می‌افتد که از روی دز می‌گذرد. پیوند این دو موضوع باعث شد که این نام را انتخاب کنم. علاوه براین؛ دِز نماد ایثارگری است و زنده بودن آن تا به امروز بدین معناست که هم‌چنان روح فداکاری در بین مردم دزفول زنده است.

او روند تولید این مستند را توضیح داد: در ابتدا تحقیق کتابخانه‌ای داشتم و کتاب‌هایی که در حوزه دزفول بود را مطالعه کردم. مطالعه این کتاب‌ها به من کمک کرد تا بتوانم زنان حاضر در این واقعه و شهدای دزفول را بهتر بشناسم. نزدیک به یک هفته در دزفول به تنهایی حضور داشتم و کاراکترها را پیدا کردم و در نهایت تصویربرداری نیز ۱۰ روز طول کشید.

کارگردان مستند «دِز هنوز از شهر من می‌گذرد» درباره نقش بانوان در هشت سال دفاع مقدس گفت: بعضی کارها را فقط خانم‌ها می‌توانستند انجام دهند و می‌بینیم که بانوان در پشت جبهه بسیار زحمت می‌کشند. علاوه بر این، سربازی که در خط مقدم می‌جنگد، حمایت عاطفی یک مادر یا همسرش را در پشت خود دارد. بنابراین نقش بانوان فقط انجام یک کار نبوده است بلکه حضور دلگرم‌کننده‌ای نیز داشتند. بنابراین معتقدم که پرداخت به قصه‌های جنگ از منظر بانوان اهمیت بسیار زیادی دارد.

عوامل تولید این مستند عبارتند از: کارگردان: امین قدمی، مدیر تولید: مهدی خانبانپور، تصویربردار: عادل معمارنیا، موسیقی: حبیب خزایی‌فر، صداگذار: مهدی سالاری، طراح گرافیک: حمیدرضا بیدقی.
براساس این گزارش، مستند «دِز هنوز از شهر من می‌گذرد» امشب ۳۱ شهریورماه ساعت ۲۰ از شبکه مستند پخش می‌شود و بازپخش آن امشب ساعت ۲۴ و فردا صبح ساعت ۹ روی آنتن می‌رود.

انتهای پیام/