تمرکز بر تنوع رنگ‌آمیزی قومی در جشنواره موسیقی نواحی ایران/پخش اجراها از تلویزیون

به گزارش خبرنگار موسیقی خبرگزاری فارس، نشست خبری چهاردهمین جشنواره ملی موسیقی نواحی ایران امروز چهارشنبه بیست دوم مهر ماه با حضور «علی نیکنام انزابی» مدیرعامل انجمن موسیقی ایران، «محمدرضا علیزاده» مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کرمان و «محمدعلی مرآتی» دبیر جشنواره در دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.

در ابتدای این نشست محمدرضا علیزاده مدیرکل ارشاد استان کرمان در خصوص چگونگی برگزاری چهاردهمین دوره جشنواره موسیقی نواحی گفت: جشنواره موسیقی نواحی هر سال نقش و تاثیر خود را برای موسیقی نواحی ایران آشکارتر کرده و همین موجب شده تا اعتبار این رویداد نسبت به سال‌های قبل افزایش یابد. این باعث افتخار ماست این رویداد با همه فراز و فرود خود به این درجه از کمال و جایگاه رسیده است به هر حال بعد از ماجرای کرونا برپایی جشنواره مورد تهدید قرار گرفت اما با همت مدیران اجرایی و همراهی هنرمندان و مسئولان چراغ جشنواره خاموش نشد. امسال و در دوره چهاردهم با وجود وضعیت بیماری کرونا با همت همه دست‌اندرکاران جشنواره و عزیزان در معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دفتر موسیقی چه در دوره قبلی و چه در دوره فعالی سعی می‌کنیم میزبان ۱۱۰ هنرمند و عوامل اجرایی جشنواره در کرمان باشیم.

تغییر محل اجراها به باغ موزه وزیری کرمان

وی افزود: برگزاری جشنواره در طول بیش از یک دهه باعث اجماع چشمگیر اصحاب موسیقی استان کرمان شده و موجب شده تا حوزه موسیقی نواحی با استقبال بیشتری از سوی مخاطبان مواجه شود. ما در حوزه اجرایی تلاش کردیم تا در این دوره نیز اقداماتی را انجام دهیم که بتوانیم به سهم خودمان میزبان خوبی برای هنرمندان و مخاطبان باشیم. ما طبق برنامه‌ریزی که در پنج دوره اخیر داشتیم، شرایطی را برای انجام هماهنگی‌ها طراحی کردیم که در این چارچوب جلساتی به‌صورت مجازی و فیزیکی در تهران و کرمان برگزار شد. در این شرایط با توجه به حضور آقای حسینی معاون سابق هنری وزارت ارشاد تفاهم نامه‌ای با استانداری کرمان برای برپایی هر چه بهتر جشنواره امضا رسید. امسال جشنواره موسیقی نواحی ایران در باغ موزه وزیری کرمان برگزار می‌شود و خوشبختانه محل مناسبی برای برگزاری این رویداد خواهد بود.

پخش اجراها از صدا و سیما

علیزاده ضمن توضیح در مورد برگزاری حضوری و مجازی جشنواره گفت: تلاش کردیم تا در حوزه اجرایی هماهنگی‌هایی داشته باشیم که در این چارچوب علاوه بر برگزاری جشنواره در بسترهای مجازی برنامه‌هایی را برای پخش این آثار در صدا و سیما داشته باشیم. ما با دوستان در میراث فرهنگی کرمان هم تعاملاتی داشتیم که بر این اساس می‌توان گفت شرایط خوبی برای حوزه اجرایی وجود دارد این در حالی است که شهرداری کرمان و دیگر مجموعه‌های استانی نیز با ما همکاری‌های خوبی داشته‌اند. بنا داریم در سه شهرستان استان کرمان از جمله شهر بابک، سیرجان و رفسنجان نیز شرایط برگزاری جشنواره را فراهم کنیم که در صورت توافق ستاد کرونا این اتفاق هم صورت می‌پذیرد. همچنین برنامه‌های دیگری را تدارک دیده‌ایم که شرایطی برای برگزاری نکوداشت درگذشتگان موسیقی نواحی کشور، برگزاری نشست‌های خبری و برگزاری نمایشگاه عکس ادوار گذشته جشنواره را داشته باشیم. موضوع برگزاری نشست‌های پژوهشی و آسیب شناسی مخاطب موسیقی نواحی یکی از بحث‌های جدی ماست که در این زمینه امیدوارم برنامه‌ریزی‌هایی صورت گیرد.

«وحدت در کثرت موسیقی اقوام» شعار جشنواره امسال

پس از صحبت‌های علیزاده، محمدعلی مرآتی دبیر جشنواره چهاردهم نیز ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این دوره موسیقی نواحی ایران گفت: کشور پهناور و متنوع ما در قالب «ایران فرهنگی» مولد موسیقی‌های رنگارنگی است که ارتباط بسیار خوبی با موسیقی کلاسیک و دیگر گونه‌های موسیقایی دارد. امسال تلاش شده برای اولین بار موضوع «وحدت در کثرت موسیقی اقوام ایران» به عنوان شعار جشنواره انتخاب شده تا این تنوع و رنگارنگی را در ایران فرهنگی اجرا کنیم. امسال به همت انجمن موسیقی ایران توانستیم سامانه‌ای را پیش‌بینی کنیم که هنرمندان برگزیده موسیقی نواحی را هم در فضای مجازی معرفی کنیم. چرا که این بزرگان شناسنامه و هویت ایران فرهنگی هستند. بنابراین سامانه ما در حد توان مشغول رصد است و تاکنون نزدیک به ۳۰۰ هنرمند در این سامانه ثبت شده‌اند. متاسفانه به دلیل ماجرای کرونا با محدودیت‌هایی به جهت مخاطب مواجه هستیم، شرایطی که در سال جاری هم ادامه پیدا کرده و ما بر اساس برنامه‌ریزی‌هایی که در این زمینه انجام گرفته، آثار شرکت‌کننده را ضبط و بعد از ۲۴ ساعت در پلتفرم‌ها بارگذاری خواهیم کرد. 

تلاش برای یک نگاه رنگ‌آمیزی شده مبتنی بر محوریت قومیتی

دبیر جشنواره در مورد تعداد گروه‌ها و نفرات هنرمندانی که قرار است در این دوره به اجرای برنامه بپردازند گفت: امسال از چهار گوشه ایران چند پژوهشگر را به عنوان هیات انتخاب جشنواره انتخاب کردم و بر اساس جلسات فشرده‌ای که در تهران داشتیم توانستیم آثاری را انتخاب کنیم. اگر امسال موسیقیدانی در جشنواره دعوت نشده معیاری برای کیفیت پایین کارشان نیست. آنچه برای ما مهم بوده تلاش برای یک نگاه رنگ‌آمیزی شده مبتنی بر محوریت قومیتی و کلید واژه ایران فرهنگی است که امیدوارم بتواند مورد توجه مخاطبان قرار گیرد. در این راستا ۷۰ نفر به جشنواره دعوت شده‌اند تا در رویداد چهاردهم آثارشان را پیش روی مخاطبان قرار دهند و روز شنبه اسامی نهایی مشخص می‌شوند. اجراهای جشنواره مبتنی بر اجراهای سه نفره است چون واقعاً برای ما سلامتی هنرمندان بسیار مهم بود. بنابراین حداکثر ظرفیت سه نفر برای هر اجرا در نظر گرفته شده که هم در برگیرنده تک نوازی و هم گروه نوازی است و در هر روز چهار اجرا روی صحنه خواهد رفت. 

مرآتی در مورد نگاه ویژه به پیشکسوتان موسیقی نواحی توضیح داد: در مراسم اختتامیه قدردانی از هنرمندان پیشکسوت با شکل و شمایل متفاوت هم یکی دیگر از برنامه‌های ماست که قطعاً جای خالی بسیاری از هنرمندان در آن حس می‌شود اما می‌تواند به سهم خود شرایطی را برای قدردانی هنرمندان پیشکسوت این عرصه فراهم کند. در موضوع کارکرد جشنواره در حمایت از هنرمندان موسیقی نواحی باید گفت که جشنواره بحث حمایتی ندارد و تلاششان برای تجلی هنر والای موسیقی نواحی است که در حیطه وظایف جشنواره نیست. 

علی نیکنام انزابی مدیرعامل انجمن موسیقی ایران به عنوان سخنران آخر این نشست رسانه‌ای ضمن قدردانی از حمایت اصحاب رسانه در پوشش رسانه‌ای اخبار مرتبط با جشنواره موسیقی نواحی گفت: همکارانم توضیحات کافی را در مورد چگونگی برگزاری جشنواره ارائه دادند فقط یک نکته را بگویم که ما سعی کردیم خیلی از بزرگان حوزه موسیقی نواحی را به صندوق اعتباری هنر معرفی کنیم از سوی دیگر با راه اندازی سامانه بامک نهایت تلاش خود را انجام می‌دهیم تا در روزهای خوش و ناخوش هنرمندان موسیقی نواحی همراه آنان باشیم.

در پایان این مراسم همچنین از پوستر چهاردهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران رونمایی شد.

چهاردهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران توسط انجمن موسیقی ایران با همکاری دفتر موسیقی وزارت ارشاد، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و انجمن موسیقی استان کرمان از بیست و نهم مهر تا دوم آبان ماه در شهر کرمان برگزار خواهد شد.

انتهای پیام/