راه‌اندازی سیستم تشخیص چهره برای پرداخت خودکار هزینه مترو در مسکو

روز جمعه مسکو «Face Pay» را راه‌اندازی کرد؛ یک سیستم پرداخت تشخیص مبتنی بر تشخیص چهره که در بیش از ۲۴۰ ایستگاه مترو اجرا شد. گفته می‌شود این اقدام «بزرگ‌ترین استفاده از فناوری تشخیص چهره در جهان» تلقی می‌شود. مقامات ادعا می‌کنند این سرویس برای تأیید پرداخت‌های مترو به عکس‌های ذخیره‌شده متکی است که با توجه به استفاده‌های قبلی از فناوری تشخیص چهره توسط نیروی انتظامی روسیه، در حوزه حریم خصوصی نگرانی‌های زیادی ایجاد می‌کند.

به گزارش ورج، Face Pay از مسافران مترو می‌خواهد عکسشان را بارگذاری و کارت‌های بانکی و مترو خود را به اپ موبایل Mosmetro لینک کنند. با بارگذاری همه این اطلاعات، تنها کاری که باید انجام بدهید این است که به دوربین‌های مشخص‌شده نگاه کنید تا پرداخت شما به‌صورت خودکار و بدون هیچ زحمتی انجام شود. مقامات مسکو انتظار دارند که ۱۰ تا ۱۵ درصد از مسافران مترو از Face Pay به‌طور منظم طی دو تا سه سال آینده استفاده کنند؛ امیدواریم در روزهای کرونایی که باید در مکان‌های پرتردد و سرپوشیده کمتر حضور داشت، روش جدید دولت روسیه بتواند شلوغی‌های مترو را کاهش بدهد.

مترو مسکو

مقاله‌های مرتبط:فناوری RealSense ID اینتل با شباهت ‌به فیس آی‌دی اپل معرفی شدفناوری تشخیص چهره در آستانه‌ی تسخیر تمامی فرودگاه‌های ایالات متحده

استفاده از این فناوری برای عموم، حداقل روی کاغذ خوب به نظر می‌رسد. نمونه دیگری از شناسایی هویت بیومتریک از طریق فناوری تشخیص کف دستِ سرویس Amazon One ایالات متحده آمریکا استفاده می‌شود؛ کارکرد این سیستم نیز مانند سیستم تشخیص چهره و پرداخت هزینه بلیط متروی مسکو است.

همان‌طور که گاردین اشاره می‌کند، دپارتمان فناوری اطلاعات مسکو ادعا می‌کند عکس‌های جمع‌آوری‌شده از طریق کانال‌های رسمی به پلیس تحویل داده نمی‌شود و به‌صورت کاملا ایمن در مرکز ذخیره و پردازش داده‌های مسکو (GIS ETSHD) رمزگذاری می‌شود.

البته این ادعا طرفداران حریم خصوصی روسیه را قانع نکرده است. عده‌ای این اقدام را تلاش جدید روسیه برای کنترل جمعیت خود تلقی کرده‌اند. استانیسلاو شکیروف، بنیان‌گذار گروه حقوق دیجیتال Roskomsvoboda، به گاردین گفت:

ما باید شفافیت کاملی در مورد نحوه عملکرد این برنامه در دست داشته باشیم. مترو مسکو یک نهاد دولتی است و همه داده‌ها می‌تواند در اختیار سرویس‌های امنیتی قرار بگیرد.

شکیروف دلایل خوبی برای نگرانی درباره سیستم جدید متروهای روسیه دارد. حقیقتا پیاده‌سازی سیستم تشخیص چهره در شبکه وسیعی که بیش از ۱۰ هزار دوربین مداربسته دارد، کمی ترسناک است. اما احتمال سوء استفاده مجریان قانون محلی مسکو تنها مسئله‌ای نیست که باید نگران آن بود؛ زیرا ظاهراً این سیستم می‌تواند توسط هکرها مورد حمله قرار بگیرد. این خطر واقعی استفاده از سیستم شناسایی چهره در زندگی روزمره شهری است؛ نه‌تنها به این دلیل که دولت می‌تواند راحت‌تر حرکت شهروندان را ردیابی کند، بلکه این سیستم خود یک هدف آسیب‌پذیر برای سوء استفاده‌ی بیشتر توسط سودجویان است.

در بیش از ۲۴۰ ایستگاه مترو مسکو از سیستم تشخیص چهره برای پرداخت هزینه مترو استفاده می‌شود.