شگردهای رسانه‌ای در علوم شناختی|تکنیک ۴۳: نقطه دقیق ـ خط مشروط

خبرگزاری فارس- گروه رسانه: تاکسی ها معمولا یک نقطه آغاز دارند و در یک مسیر مشخص مسافران را جابجا می کنند. خودشان می گویند من راننده این خط هستم. جالب است که مسافران هیچ شباهتی به هم ندارند اما در یک مسیر و با یک هدف حرکت می کنند. رسانه ها هم بر همین اساس از شیوه ای استفاده می کنند که به آن شگرد ” نقطه دقیق ـ خط مشروط “ می گویند.
خبرهای مختلفی از ایران مخابره می شود. هر کدام در یک حوزه، ظاهرا هیچ ارتباطی با هم ندارند اما گویا همه شبیه نقطه هایی هستند که کنار هم گذاشته می شوند، همگی می خواهند بگویند اوضاع خراب است.

ذهن انسان این نقاط را در کنار هم به صورت خطی می بیند که کاملا مشخص و ظاهرا در یک مسیر کشیده می شود، ذهن هم همراه آنها به هدف نزدیک می شود. جمهوری اسلامی کارایی ندارد و باید برود، این هدفی است که در پس همه این خبرهای گوناگون نهفته است.

 

 

علیرضا داودی کارشناس‌ ارشد رسانه و علوم شناختی در گفت وگو با خبرگزاری فارس، ضمن تشریح کارکرد رسانه‌ های فارسی زبان بیگانه درخصوص تکنیک ” نقطه دقیق ـ خط مشروط “ گفت: در علوم ریاضی خط را اینگونه تعریف می کنند خط متشکل از نقاط به هم پیوسته ای است که در امتداد یکدیگر قرار می گیرند، شرط خط بودن این است که نقاط به هم درست متصل شوند.

داودی افزود: در این تکنیک رسانه ای،  سوژه هایی خلق می شود که به دقت کنار هم چیده شده باشند بگونه ای که این چیدمان کنار هم را هر کس از دور نگاه می کند، به مثابه  یک خط خواهد دید.

کارشناس‌ ارشد رسانه و علوم شناختی گفت: رسانه با استفاده از این تکنیک ، فهم یک موضوع را مشروط به دقیق کنار هم قرار دادن سوژه های مختلف ایجاد می کند پس بنابراین مخاطب  سوژه ها را جدا جدا می شنود اما ازکنار هم قرار دادن آنها، موضوع را فهم می کند. 

داودی گفت: به عنوان مثال رسانه معاند زمانی که می خواهد ، ناکارآمدی نظام را به مخاطب خود یادآوری کند و آن را بفهماند شروع می کند به مطرح کردن موضوعاتی مانند ستار بهشتی و مشکلات ایجاد شده توسط مادر وی ، محمد نوری زاده که مشکل دارد ، صنعت نفت هم که اعتراض دارد ، اختلاس های انجام شده در بانک ها ، تمام این موضوعات همه نقطه هستند اما به گونه ای کنار هم چیده می شوند که شما می گوئید این حکومت برای اینکه ضعفشان را پنهان کند ، آدم ها رو می کشد لذا در انتهای خط همیشه با نتیجه منفی مخاطب را مواجه می کنند.

کارشناس‌ ارشد رسانه و علوم شناختی ادامه داد بنابراین ایجاد کمپین مادران معترض مفهوم پیدا می کند چون به انتهای خط رسیدند.

داودی گفت: یا مثلا وقتی سوار تاکسی و اتوبوس می شوید منظور از انتهای خط و یا مسیر محلی است که می بایست تمامی مسافرین پیاده شوند، نقطه تلاقی این تکینک با مثال دقیقا زمانی است که ذهن به انتهای خط ناشی از نقاط موضوعات مختلف رسیده است و اصطلاحا به پایان خط رسیده و پیاده می شود.

کارشناس‌ ارشد رسانه و علوم شناختی گفت: اینجاست که در این مواقع دو حالت برای مخاطب بوجود می آید یا به انتهای خط می رسد و اقدام به خودکشی می کند و یا به انتهای خط می رسد، پیاده می شود و دوباره در مسیر دیگری قرار می گیرد.

شگردهای رسانه ‌های بیگانه برای تغییر ذهن مخاطب فارسی زبان هر روز بیشتر می ‌شود، شناختن و درک این جنگ شناختی قسمتی از سواد رسانه‌ای مورد نیاز امروز ایران‌مان است. بنابراین رسانه ‌ها تلاش می کنند مطابق اهدافی که دارند در این فرآیند دخالت کنند. ایجاد، تغییر یا تقویت باورها، از کارکردهای رسانه ها در همراه سازی مخاطبان است.

رویکرد شناختی بر پردازش اطلاعات در درون ذهن تمرکز دارد و به یادگیری، بازیابی اطلاعات در ذهن و سپس به کارگیری دانش می پردازد. این رویکرد به این نکته توجه دارد که چگونه با به کارگیری فرآیندهای ذهنی مانند ادراک، حافظه، تصویرسازی ذهنی، مفهوم سازی، مسئله گشایی، استدلال، تصمیم گیری و زبان، اطلاعات را از محیط خود جمع آوری و رمزگردانی کنیم. براساس رویکرد شناختی، ذهن آدمی فعالانه پردازنده اطلاعاتی است که دریافت می کند و آن را به اشکال تازه درمی آورد.

موضوعاتی از این قبیل که انسان چگونه و با چه ساختاری به درک، تشخیص و حل مسئله می پردازد و این که ذهن چگونه اطلاعات دریافتی از حواس مانند بینایی یا شنوایی را درک می کند یا اینکه حافظه انسان چگونه عمل می کند و چه ساختاری دارد؛ از عمده مسائل قابل توجه دانشمندان این رشته است. پژوهشگران شناختی به ذهن همچون دستگاه پردازشگر اطلاعات می نگرنند و رویکرد آنان به مطالعه مغز و ذهن بر پایه تشابه عملکرد مغز با رایانه است. کشف مسئله و دیدن تفاوت ها نوعی توانایی است که در فرآیند شناختی انسان از محیط پیرامونی اش، قابل تقویت و رشد است.

روانشناسی شناختی به عنوان شاخه ای از علوم شناختی درصدد درک عمیق فرآیند شناخت و ملزومات مربوط به آن است. رویکرد شناختی بر اهیت فرآیندهای میانجی‌گر مانند درک و تفکر که بین یک محرک و پاسخ رخ می دهد، تاکید می کند و به فرآیندهای  ذهنی یا همان شناخت ها اهمیت می دهد. با این حال، یکی از مشکلاتی که روان شناسی شناختی با آن مواجه است، بررسی پدیده هایی است که امکان بررسی و مشاهده مستقیم آنها وجود ندارد. به هر صورت، فعالیت های علمی، نظریه‌پردازی و اکتشافات در این دانش به صورت تصاعدی در حال رشد است. این شاخه از علم هنوز در ابتدای راه قرار دارد و افق های بسیاری برای گسترش و پژوهش پیش روی آن است.

مجموعه برنامه کوتاه ”روایت رنگ‌ها“  روایتی از تکنیک ‌های جنگ شناختی است که در شبکه رادیوییِ رادیو گفت و گو تولید و پخش می شود.

تکنیک ‌های رسانه‌ ای در دنیای امروز وارد فضای علوم شناختی شده است از این رو رادیو گفت و گو مجموعه برنامه‌ای ۹۰ قسمتی برای آشنایی مخاطبان با این تکنیک‌ ها را تدارک دیده است.

”روایت رنگ‌ها“ نام این مجموعه برنامه‌ی تخصصی در حوزه علوم شناختی با محوریت شگردهای رسانه‌ای در انحراف افکار عمومی است که ماموریت این شبکه، در جریان ‌سازی موثر بر نخبگان و کنشگران جامعه ایرانی را محقق کرده است.

این مجموعه برنامه که در قالب ساختارهای نوین طراحی و تولید شده، در هر قسمت و در گفت و گو با دکتر علیرضا داودی کارشناس مسائل رسانه و متخصص علوم شناختی، با رویکردی تخصصی و تحلیلی و با مصداق‌های عینی به افشای تکنیک‌ های رسانه‌ های بیگانه و معاند در جهت تخریب ذهن مرم ایران می پردازد.

روایت رنگ‌ها هر روز ساعت ۱۱:۵۵ دقیقه از رادیو گفت و گو موج اف ام ردیف ۱۰۳.۵ مگاهرتز تقدیم علاقه‌مندان می‌شود.

انتهای پیام/