هیل: نگرانی فزاینده آمریکایی‌ها از قدرت چین

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، پایگاه خبری «هیل» روز یکشنبه در گزارشی آورده است، پیشرفت‌های نظامی چین و تلاش این کشور برای توسعه موشک‌های دارای قابلیت حمل کلاهک اتمی، مقامات کنگره و وزارت دفاع آمریکا را نگران کرده است.

هیل می‌نویسد، مظامیان آمریکایی نظاره‌گر رشد سریع تهدیدات پکن در چند حوزه مختلف هستند که از جمله آن‌ها می‌توان به آزمایش‌های اخیر موشک‌های فراصوت، گسترش زرادخانه اتمی و گام‌های جدید در حوزه فضایی و سایبری و تهدیدات متناوب علیه تایوان اشاره کرد.

«مارک میلی» روز چهارشنبه درباره پیشرفت‌های اخیر چین گفت: «ما شاهد یکی از بزرگ‌ترین تغییرات در قدرت ژئو استراتژیک جهانی هستیم که تاکنون جهان به خود دیده است. آن‌ها به روشنی ما را در سطح منطقه‌ای به چالش می‌کشند و امید دارند که ایالات متحده را در عرصه جهانی به چالش بکشند».

هیل در گزارش خود می‌افزاید، تغییر بالقوه در تعادل قدرت جهانی موجب نگرانی مقامات و قانون‌گذاران آمریکا شده است. آمریکا به‌مدت چند دهه، بزرگ‌ترین قدرت نظامی و اقتصادی جهان بود. تغییر این معادله به سمت چین، در برهه‌ای که ارتش چین و آمریکا در دریای جنوبی چین به‌طور فزاینده‌ای دچار تنش هستند، می‌تواند اتحادهایی که در حوزه اقیانوس هند-آرام ایجاد شده را برهم بزند.

«جان هیتن» معاون مارک میلی چیزی به پایان حضورش در پنتاگون باقی نمانده است، هفته گذشته گفت، سرعت توسعه توان نظامی چین «حیرت‌آور» است و «اگر ما کاری برای تغییر این وضع انجام ندهیم» از آمریکا پیشی خواهد گرفت.

در گزارش هیل آمده است، یکی از مثال‌های برجسته در این زمینه آزمایش موشک فراصوت توسط چین در ماه آگوست بود که پس از گردش در مدار زمین دوباره وارد جو شده و به سمت هدف حرکت کرد. میلی ماه گذشته این آزمایش را «بسیار نگران‌کننده» و «بسیار نزدیک» به «لحظه اسپوتنیک» توصیف کرد که به تحول عظیم فناوری شوروی در سال ۱۹۵۷ اشاره دارد. با این حال چین اعلام کرده یک «فضاپیما و نه یک موشک» را آزمایش کرده است.

روز چهارشنبه میلی گفت، این آزمایش «یک تصویر بسیار بسیار گسترده‌تر از توان نظامی چین را نشان می‌دهد. امروزه چینی‌ها قابلیت‌هایی در فضا، محیط سایبری، زمین، دریا، آسمان و زیر دریا دارند و آن‌ها به روشنی ما را در سطح منطقه به چالش کشیده‌اند. بنابراین در اینجا کشوری را داریم که در حال تبدیل به یک قدرت فوق‌العاده است که می‌خواهد نظم جهانی را به سود خود تغییر دهد. این یک چالش واقعی برای سال‌های آینده و ده یا بیست سال آینده است که برای ایالات متحده بسیار منجصر به فرد خواهد بود».

هیل می‌نویسد، این دیدگاه در گزارش روز چهارشنبه پنتاگون درباره قدرت نظامی چین نیز منعکس شده است که کشوری را توصیف می‌کند که در حال گسترش زرادخانه اتمی، توسعه توان موشکی و تقویت نیروهای مسلح است و این روند حتی در زمان شیوع ویروس کرونا نیز ادامه داشته است.

در این گزارش حدوداً دویست صفحه‌ای آمده است: «با وجود چالش‌هایی که همه‌گیری جهانی کووید-۱۹ ایجاد کرده است، چین به تلاش برای پیشبرد توسعه کلی ادامه داده است که از جمله آن‌ها می‌توان به حفظ رشد اقتصادی، تقویت نیروهای مسلح و ایفای نقش گسترده‌تر در امور جهانی اشاره کرد».

از سال ۲۰۱۸ به بعد، آمریکایی‌ها چین را نیز در کنار روسیه یکی از تهدیدات اصلی علیه خود اعلام کرده‌اند. «جیمز اینهاف» عضو ارشد کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا روز سه‌شنبه در نشستی خبری گفت: «باور دارم با توجه به آنچه از چینی‌ها می‌بینیم و قابلیت‌هایی که دارند کشور ما تا به حال در چنین موقعیت خطرناک‌تری قرار نداشته است».

 بعد از انتشار گزارش کنگره نیز «مایک راجرز» عضو کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا در بیانیه‌ای گفت آمریکا باید به «مدرن‌سازی بی‌سابقه ارتش چین» پاسخ دهد و «این گزارش باید برای دولت [جو بایدن] شفاف کند که مدتی است که چین تهدیدی واقعی و حتمی محسوب می‌شود. وقت تلف کردن برای مدرن‌سازی ارتش خودمان نباید مجاز باشد».

در گزارش هیل آمده است، «فدراسیون دانشمندان آمریکایی» روز سه‌شنبه در گزارشی به قابلیت‌های رو به رشد اتمی چین اشاره کرد. این گزارش جزئیاتی را درباره سه سیلوی موشکی این کشور در شهرهای «یومن»، «هامی» و «اوردوس» شامل می‌شود.

«هانس کریستن‌سِن» یکی از نویسندگان این گزارش به هیل گفت واشنگتن باید بیشتر بابت مدرن‌سازی بخش متعارف ارتش چین که سلاح‌های اتمی را شامل نمی‌شود نگران باشد، «به‌طور ویژه درخصوص تایوان و البته دریای جنوبی چین زیرا در این نواحی ممکن است بستر جنگ‌های متعارف باشند و اوضاع ممکن است به‌تحوی متشنج شود که به سمت استفاده بالقوه از سلاح‌های اتمی حرکت کند. اما البته پیش از آن جنگی متعارف رخ می‌دهد».

هیل می‌نویسد: «کارشناسان و مقامات آمریکایی این نگرانی را دارند که افزایش توان نظامی چین به برنامه تصرف تایوان دلالت دارد که از دید پکن، بخشی سرکش از قلمرو مادری است.  با توجه به این‌که پکن اقدامات تحریک‌آمیز خود علیه تایپه را افزایش داده و هواپیماهای جنگی خود را صد و پنجاه بار در حریم شناسایی هوایی تایوان، به مدت چهار روز به پرواز درآورد، نگرانی‌ها [آمریکا] ظرف ماه‌های اخیر افزایش یافته است».

در گزارش هیل آمده است، پس از این رخدادها، حضور نیروهای نظامی آمریکایی در این جزیره از جمله برای تعلیم سربازان تایوانی آشکار شده است. مقامات ارشد نظامی آمریکا از جمله میلی ظرف یک سال گذشته بارها گفته‌اند که چین می‌تواند طی چند سال آینده بخت خود را درباره تایوان به آزمایش بگذارد.

نگرانی در این زمینه، روز پنجشنبه از سوی مقامات ارشد امنیتی تایوان نیز منعکس شد. خبرگزاری «رویترز» به نقل از مدیرکل دفتر امنیت ملی تایوان نوشت  چین در فضای داخلی حمله به جزایر «پریت» تایوان را در نظر دارد اما تا سال ۲۰۲۴ دست به این اقدام نخواهد زد. میلی نیز روز چهارشنبه گفت احتمالاً چین در آینده نزدیک حرکتی در این زمینه انجام نمی‌دهد «اما هر اتفاقی ممکن است رخ دهد».

هیل در ادامه می‌نویسد، آنچه مسئله‌ را پیچیده‌تر می‌کند، تعهد واشنگتن به تایوان است که در صورت وقوع چنین حمله‌ای به دفاع این جزیره کمک کند اما مشخص نیست که آمریکایی‌ها در مقابل چین و در سناریویی که می‌تواند درگیری بین این دو ابرقدرت را رقم بزند، دقیقاً دست به چه اقدامی خواهند زد. آمریکا در قبال تایوان، مسیر سیاست «ابهام راهبردی» را پیش گرفته است و حمایت از بازوی نظامی آن را فراهم کرده و اجازه برقراری روابط غیر رسمی با این جزیره را صادر کرده اما از استقلال آن اعلام حمایت نکرده است.

به نظر می‌رسد بایدن بیست و ششم اکتبر امسال با اعلام اینکه دولت آمریکا به محافظت از تایوان «تعهد» دارد، موضع محکم‌تری اتخاذ کرده باشد اما کاخ سفید سریعاً این حرف را پس گرفت و اعلام کرد سیاست ایالات متحده در قبال تایوان تغییری نکرده است.

هیل در پایان می‌نویسد، باید دید پنتاگون با این چالش مقابله می‌کند اما احتمالاً در «بازبینی وضعیت اتمی» که بخشی از راهبرد دفاع ملی دولت بایدن محسوب می‌شود و «بازبینی دفاع موشکی» که به‌زودی منتشر خواهد شد نمود بالایی پیدا کند.

انتهای پیام/