رانت پنهان| صادرات ۱۳۰ میلیون دلار آبنبات با شکر دولتی حاصل یک تصمیم غلط

محمدرضا مودودی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس درباره لزوم حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی گفت: سیاست تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات برخی کالاها تصمیم بسیار غلطی بود که تبعات آن شامل عده زیادی از مردم شده است و برای تعداد معدودی درآمدهای بسیار زیادی را ایجاد کرده است. 

سرپرست سابق سازمان توسعه تجارت ایران با بیان اینکه اثرات این تصمیم غلط تا سالها در اقتصاد باقی خواهد ماند، گفت: یکی از اثرات آن نقدینگی بود که امروز در چرخه اقتصاد کشور شاهد آن هستیم. 

وی با تاکید بر اینکه تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی موجب فساد گسترده‌ای شده است، اظهار داشت: پرداخت ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات کالاهای اساسی با عنوان حمایت از اقشار ضعیف صورت گرفت، در حالی این یارانه به جیب افراد معدودی می‌رود و تبعات آن هم متاسفانه شامل حال بخش عمده‌ای از مردم است.

مودودی درباره تاثیر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی بر صادرات کالا اظهار داشت: برخی اقلام کالاهای اساسی که مشمول ارز ارزان قیمت می شوند، به جای اینکه به مصرف عموم مردم برسد، بعضا به عنوان مواد اولیه در برخی کارخانه‌های صنایع غذایی استفاده می‌شوند، به این شکل که این اقلام با قیمت بالاتری نسبت به قیمت تمام شده به  برخی کارخانه‌ها فروخته می‌شود. 

مودودی اظهار داشت: در سال ۹۷ که ارز ۴۲۰۰ تومانی به تمام اقلام وارداتی پرداخت می‌شد در مقطعی یک کد کالایی به لیست اقلام صادراتی اضافه شد و آن کد کالا مربوط به  آب نبات بود، به طوری که در آن مقطع ۱۳۰ میلیون دلار آب نبات صادر شد. 

وی افزود: با توجه به امکان واردات ارزان قیمت شکر،  شکر وارداتی با ارز ۴۲۰۰ تومانی در کارخانه ها ذوب و تبدیل به آب نبات می شد و این محصول خوراکی تهیه شده با ارز یارانه‌ای در حدود ۱۳۰ میلیون دلار صادر شد. 

سرپرست سابق سازمان توسعه تجارت ایران بیان داشت: با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و عدم دسترسی به مواد اولیه ارزان قیمت ممکن است رقابت پذیری ما در برخی کالاهای تولیدی در بخش صنایع غذایی در بازارهای بین‌المللی کاهش یابد، اما در واقع با حذف رانت از ساختار اقتصادی تعادل شکل می‌گیرد و شرکت‌هایی که به معنای واقعی رقابت پذیر هستند و اساسا در صادرات توانمند هستند راحت تر می توانند رقابت کنند. 

وی بیان داشت: وقتی شرایط برای کارخانه های تولید کننده یکسان باشد و برخی از تولیدکنندگان از رانت برخوردار نباشند، بنابراین رقابت منفی بین شرکت‌ها تولید کننده نیز از بین می رود و شرکت‌ها براساس توانمندی و بهره وری تولید خواهند کرد و می‌توانند برند خود را حفظ کنند. 

مودودی اظهار داشت: بهره گیری از مواد اولیه ارزان قیمت در صادرات اصلا به معنای صادرات نیست و این کار در واقع اتلاف و حراج منابع است. 

وی افزود: برای صادرات باید تولید و تکنولوژیمان در بخش های مختلف به روز باشد و باید تناژ و تیراژ تولیدمان در مقیاس‌های صادراتی باشد. 

سرپرست سازمان توسعه تجارت ایران اظهار داشت: اگر در صورت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی صادراتمان کاهش یابد، باید در بخش‌هایی که می‌تواند سبد صادراتی را غنا ببخشد و ظرفیت رقابت پذیر ما را افزایش دهد سرمایه‌گذاری کنیم. 

انتهای پیام/ب