رانت پنهان|ارز ۴۲۰۰ تومانی عامل اصلی گرانی /با قیمت گذاری دستوری بازار کنترل نمی شود

به گزارش خبرگزاری فارس، تورم بیش از ۴۵ درصدی بازار ریشه در مشکلاتی دارد که تا آنها برطرف نشود تنظیم و کنترل بازار با قیمت های دستوری و بگیر و ببندهای نظارتی بسیار سخت خواهد بود، اینها نظر مخاطبان خبرگزاری فارس در واکنش به گزارشی با عنوان«ناهمخوانی قیمت‌های بازار با نرخ‌های اعلامی وزارت جهاد/ ۴ پیش نیاز کنترل بازار محصولات اساسی» است، آنها راهکارهایی هم ارائه داده اند که بسیار خواندنی است.

وزارت جهاد کشاورزی قیمت ۸۶ قلم کالا را به دستور مخبر معاون اول رئیس جمهور و بنابه تصمیم ستاد تنظیم بازار اعلام کرده و فروشندگان را موظف کرده اند که از این قیمت ها تبعیت کنند. اما نظر خوانندگان فارس در این زمینه طور دیگری است. 

*ارز ۴۲۰۰ تومانی عامل اصلی گرانی 

یکی از مخاطبان ارز ۴۲۰۰ تومانی را دلیل اصلی گرانی های اخیر گفته و نوشته است: « ارز ۴۲۰۰ تخصیص داده شده به کالاهای اساسی متاسفانه موجب شده بازار به دلار بیشتری نیاز پیدا کند چرا که بعضیا همان کالا را یا اصلا وارد نمی‌کنند و ارز را در جای دیگری استفاده می کنند یا خود محصول تولیدی را با رانت توزیع و یا قاچاق می‌کنند.

وی گفته است: بهتر نیست  ارز ۴۲۰۰ حذف شود تا رقابت سالم در بازار شکل بگیرد؟ اگر مابه التفاوت قیمت ارز را مستقیم به خود مردم بدهیم هزینه تولید واقعی و رقابتی بشه و تولید کننده هم می تواند برنامه ریزی بلند مدت داشته باشد و هر موقع کالایی در بازار کم بود مالیات مثلا ۱۵٪ میگیرند و اجازه واردات می دهند.

*تخصیص کوپن برای کالاهای اساسی بهترین راهکار است

شاید تخصیص کوپن برای کالاهای اساسی از نظر دولت تصمیمی سنگین باشد و بسیاری آن را عقبگرد اقتصاد و مدیریت معیشت به دهه ۶۰ بدانند ولی واقعیت این است همان کوپن اگر امروز در بستر الکترونیک صورت گیرد، عادلانه ترین و عاقلانه ترین تصمیم است که می تواند کالا را بصورت مساوی به مصرف کننده واقعی برساند.

امروز در دهه ش ۶۰ و دوره جنگ تحمیلی نیستیم ولی جنگ اقتصادی که در آن درگیریم کم از جنگ با عراق ندارد، هنوز چالش اصلی مردم همان کالاهای اساسی مثل گوشت و روغن و برنج و شکر است که می توان با مدیریت صحیح و فناورانه هم از هدر رفت سرمایه مردم در قالب ارز ۴۲۰۰ جلوگیری کردو هم شان مردم را در صف های دریافت کالا نزول ندهیم.

*قیمت دستوری کارساز نیست

یک مخاطب دیگری نوشته است: هیچ وقت در هیچ کجای تاریخ، قیمت ها با دستور تغییر نمیکند. این قیمت های دستوری فقط تبدیل میشود به رانت و فساد برای عده ای خاص. کاش بعد از مدت طولانی مسئولان این را می‌فهمیدند. 

*یارانه نهاده ها حذف شود

یکی از خوانندگان فارس،‌ بارها قیمت دستوری را تجربه کرده ایم نتیجه ای نداشته است، حذف یارانه نهاده های دامی و آزاد کردن واردات فرآورده های دامی و ایجاد رقابت بهترین راهکار است.

این قیمتها فقط پشت میز و صندلی ارزش دارد بیرون بازار خبری از این قیمتها نیست وقتی کاری را نمی شود انجام داد بازار را خراب نکنید.

*قیمت لوازم یدکی با خبر گرانی خودرو رفت بالا اما پایین نیامد

بر اساس اعلام شدن قیمت خودرو توسط وزیر صمت به یکبار لوازم یدکی خودرو افزایش یافت دیسک و صفحه کلاج پراید بود یک میلیون الان شدن ۱/۴۰۰ میلیون حالا که افزایش قیمت خودرو منتفی شد دیسک و صفحه کلاج همان۱/۴۰۰ مانده و پائین نمی آید بخاطر یک تصمیم عجولانه لوازم یدکی قیمت اش به عرش رسید (آقای وزیر صمت لطفاً جواب بدهید)،  (تور ا بخدا به بازار دست نزنید) چون بازوی اجرائی ندارید هر تصمیمی می گیرید به ضرر مردم تمام می شود.

*هر وقت با دستور قیمت ها و اقتصاد درست شد آب هم سربالا میره

تا زمانی که نظارت بر قیمت‌ها بخواهد از پایین( خرده فروش ) به بالا باشد هیچ اتفاق مبارکی نخواهد افتاد و اگر نظارت از تولید کنندگان؛ وارد کنندگان ، توزیع کنندگان و عمده فروشان شروع و به خرده فروشان ختم شود بازار کنترل خواهد شد تاکنون نیز نشان داده شده گشت‌های تعزیرات هم اثری نداشته ، وارد کننده اگر ترخیص کالایش زمان محدود داشته باشد و بعد از آن زمان کالا توزیع شود دیگر اتفاق فاسد شدن خوراک دام و طیور نخواهد افتاد

هنوز بعد از این‌همه سال دولت‌های این کشور متوجه نشدن که یک راه مهم و موثر برای کنترل بازار علاوه بر همه اهرمها و ابزارهای دیگر؛ داشتن ذخایر استراتژیک کالاهای اساسی در کشور است. کالاهایی مانند برنج، گندم، حبوبات، روغن، قند و شکر، مرغ، گوشت، کره، مواد شوینده و … باید دارای ذخایر استراتژیک در استانهای کشور باشند تا جلوی افزایش افسارگسیخته قیمت‌ها گرفته شود. این موضوع نباید باعث نادیده گرفتن روشهای دیگر مانند برخورد تعزیراتی با گرانفروشان، مصادره کالاهای احتکاری و مصادره محل انبار و نگهداری این کالاهای احتکارشده و جریمه کردن و حتی مجازات زندان برای احتکارکنندگان و گرانفروشان در کنار توزیع سهمیه ای کالاهای کوپنی باشد، همه روشها باید با هم با جدیت دنبال شوند.

*۱۰۰ هزار بازدید سازمان حمایت هم کارساز نشد

سازمان حمایت اعلام کرده است امسال ۱۰۰ هزار تا بازدید برای مقابله با گران فروشی کرده است. این هم نتیجه اش! قیمت دستوری خودرو رو که تعیین کردند آیا قیمت بازار هم پایین آمد، خیر حتی گرونتر شد!

نان بربری ساده غیر یارانه ای شده ۴۰۰۰ با مقداری کنجد شده ۵۰۰۰ تومان . صاحب نانوا میگه هزینه ها بالا رفته است.

قیمت تمام اجناس و کالاها از قیمت دلار تبعیت می کنند . با کاهش چشم گیر قیمت ارز شاهد کاهش قیمت کالاها خواهیم بود .

*تا مافیا هست وضع همین است

خواننده دیگری گفته است: وقتی سال‌های سال هر کس تو بازار هر کاری دلش خواست انجام داد و مانعی مقابل خود ندید، فقط با اعلام لیست قیمت دولتی، قیمت‌ها پایین نخواهند آمد و کنترل نخواهند شد. ظاهرا” کسی وقعی به این دستورات هم نمی گذارد چرا که تا کنون بارها و بارها این قیمت‌های دستوری را زیرپا گذاشتند و حتی به آن خندیدند و برخوردی با این قانون شکنان نشده است. واقعا” اگر حاکمیت با این مافیاهای متعدد، که گفته می شود تقریبا” همه ی عرصه ها را تسخیر کرده اند، برخورد قانونی نکند، مشکلات اجتماعی عدیده ای به وجود خواهد آمد که دودش به چشم همه خواهد رفت.

* با بگیر و ببند مشکل حل نمی شود

فرد دیگری گفته است:‌با بگیر و ببند  مشکلات بازار حل نمی‌شود سیاست وزارت جهاد کشاورزی مشکل داره که پول را به جیب دلالان می ریزد و  نتیجه آن و گرانی می شود. تا کی میخواهید این روند دستوری قیمت را ادامه بدهید و جواب نگیرید

مخاطب دیگری با انتقاد از طرح دستوری قیمت گفته نوشته است: مگر سرنوشت جهانگیری دولت قبل را ندیدید بازار را با همان فرمان نمی‌توان اداره کرد عرضه زیاد و به صرفه برای تولید کننده راه آرامش بازار است چون اگر برایش نصرفد تولید نمیکند و کالا کم شده و گران میشود پس گرانی کنترل شده از هرج و مرج کمبود کالا و گرانی افسار گسیخته بهتر است اگرچه آرزو ما تبیت قیمت ها باشد.

*هزینه تمام شده تولید ملاک قیمت گذاری باشد تولید کننده ضرر نکند

به جای نسخه غربی آزادسازی قیمت ها که در شرایط تحریم های شدید جواب نخواهد داد و نیز زیرساخت های آن فراهم نیست بهتر است دولت قیمت تمام شده کالاها را ملاک قیمت گذاری قرار دهد تا تولید کننده سود مناسب خود را ببرد و مصرف کننده هم ناراضی نباشد و بر این قیمت تمام شده نظارت جدی و هوشمند شود.

بررسی راهکارها و پیشنهادهای مخاطبان فارس تاکید می‌کند از قیمت های دستوری باید پرهیز شودو شرایط تولید با هزینه کم را فراهم کرد، شر مزاحم های خارج از زنجیره تولید مانند مافیا، رانت  و فساد را از سر تولید کم کرد که در این راستا حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی می تواند کمک شایانی بکند.

انتهای پیام/