روایتی از سرنوشت مسکن مهر در دولت روحانی/ واحدهای فاقد متقاضی از کجا به وجود آمد
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بزرگترین پروژه عمرانی تاریخ انقلاب اسلامی در طول ۴ سال گذشته ساخت بیش از ۴ میلیون واحد مسکونی در پهنه کشور را هدف گرفت، این پروژه که در اذهان عمومی با نام مسکن مهر شناخته میشود، از اواخر دولت نهم فعالیت خود را آغاز کرد و عملیات اجرایی آن در دولت دهم شدت گرفت اما به دلایل متعدد روند ساخت واحدهای مسکونی مسکن مهر با وجود پیشرفت قابل توجه در دولت دهم، به کندی قابل توجهی در دولت یازدهم و دوازدهم مواجه شد.
* ابهامات پروژه مسکن مهر در دولت روحانی بیشتر از واحدهای مسکونی ساخته شده بود
نکته قابل توجه پیرامون طرح مسکن مهر در دولت یازدهم و دوازدهم آن است که میزان ابهامات مطرح شده پیرامون این پروژه بسیار بیشتر از واحدهای مسکونی بود که در این دولت موسوم به دولت روحانی ساخته شد. بر همین اساس یکی از متداولترین اصلاحاتی که پیرامون مسکن مطرح در دولت روحانی مطرح شد. مسئله عدم تناسب ساخت واحدهای مسکن مهر با نیاز افراد در پهنه کل کشور است. بر مبنای جزئیات این ادعا، مسکن مهرهایی فاقد متقاضی در کشور وجود دارد که مشخص میکند، ساخت واحد مسکونی در این طرح تطبیقی با نیاز ندارد.
این ادعا در طول سالهای اخیر و در حال حاضر به نحوی دیگر مطرح میشود. برای مثال یکی از روزنامههای کشور در گزارش ترجمه شده از یکی از منابع خارجی مسئله واحدهای مسکونی خالی در کشور چین را مطرح کرد و این مسئله را به واحدهای خالی مسکن مهر ارتباط داد. بر مبنای محتوای منتشر شده در این روزنامه متصل به متولیان مسکن در دولت یازدهم، واحدهای مسکونی خالی پیامد ورود دولت به بازار مسکن بوده است.
در همین راستا، محسن ملکی، کارشناس مسکن، پیش از این در اینباره گفته است: بسیاری از واحدهای مسکن مهر بعد از یک دهه بخاطر فراهم نبودن زیر ساخت در برخی مناطق خالی و بدون متقاضی مانده است.
*مسکن مهر فاقد متقاضی نتیجه عملکرد دولت روحانی است
به گزارش فارس، هیچ واحد مسکونی در طرح مسکن مهر بدون متقاضی واحد شرایط فاقد مسکن که تاکنون از تسیهلات دولتی ساخت مسکن از جمله وام مسکن، دریافت زمین و دریافت واحد مسکونی ساخته نشده است و تمام واحدهای ساخته شده مرتبط با مصرفکننده نهایی بوده است.
بر این اساس در حال حاضر در برخی از شهرهای جدید تعداد واحدهای مسکونی خالی مسکن مهر به چشم میخورد. علت این مسئله بیش از آنکه به فاقد متقاضی بودن مسکن مرتبط باشد به نحوه مواجه دولت یازدهم و دوازدهم با پروژه مسکن مهر تلقی میشود.
بر این اساس، روایت صحیح از مسکن مهر خالی که اکنون مشاهده میشود به ابتدای دولت یازدهم بازمیگردد جایی که بنابر اظهارات مدیران بانک مسکن، اولین مصوبه اقتصادی دولت روحانی در سال ۱۳۹۲ توقف پروژه مسکن مهر بود. بر این عباس آخوندی پس از کسب رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی فرآیند ثبت نام واحدهای مسکونی مسکن مهر را متوقف کرد و به دنبال آن فرآیند ساخت واحدهای مسکونی در این طرح به طور عملی متوقف شد.
طولانی شدن روند ساخت مسکن زمینه بی اعتمادی مردم و در نهایت فروش واحدهای مسکن مهر با قیمت ناچیز به دلالان را فراهم کرد.
تیر خلاص به مسکن مهر در جایی اتفاق افتاد که ابتدا فرآیند فروش مسکن مهر به طور رسمی مورد تایید وزارت راه و شهرسازی دولت روحانی قرار گرفت و در ادامه زمینه فروش عرصه که پیشتر به صورت اجاره ۹۹ ساله عرضه شده بود، مهیا شد. همین مسئله زمینه افتادن واحدهای مسکن مهر به دست دلالان را مهیا کرد و در نهایت منتهی به واحدهای مسکونی خالی شد. این مسئله سبب شد تا در شهر جدید پردیس قیمت مسکن مهر در بازههای زمانی با رشد ۵۰ برابری مواجه شود.
به گزارش فارس، بر اساس موارد مطرح شده به نظر میرسد، هیچ واحد مسکن مهر فاقد متقاضی تا انتهای دولت دهم وجود نداشت و فاقد متقاضی بودن واحدهای مسکن مهر در حال حاضر نتیجه عملکرد دولت روحانی به حساب میآید.
* آماری از تکمیل واحدهای مسکن مهر در دولت دهم، یازدهم و دوازدهم
بر اساس مستندات ارائه شده از سوی وزارت راه و شهرسازی، تا انتهای دولت دهم که مبدع پروژه مسکن مهر بود، در تاریخ ۲۹ مردادماه سال ۱۳۹۲، از ۴.۳ میلیون واحد در نظر گرفته شده پروژه عظیم مسکن مهر، ۲ میلیون و ۱۲۰ هزار واحد مسکن روستایی در قالب این پروژه آغاز شد.
بر این اساس تا انتهای دولت دهم ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار واحد از ۲ میلیون ۱۲۰ هزار مسکن روستایی به طور ۱۰۰ درصد به اتمام رسیده و ۵۲۰ هزار واحد دیگر نیز تنها به تامین مالی نیاز داشت.
از سوی دیگر ۲ میلیون و ۱۸۰ هزار واحد مسکن شهری نیز به عنوان مسکن مهر در حال ساخت بوده که تا ۲۹ مرداد سال ۱۳۹۲، یک میلیون و ۱۸۰ هزار واحد از افتتاح شده و ۱ میلیون واحد دیگر آن نیز پیشرفت ۷۰ درصدی دارد.
بر این اساس، تا پایان دولت دهم واحدهای مسکن مهر شهری با پیشرفت ۸۶ درصدی و واحدهای مسکن روستایی این طرح نیز با پیشرفت ۷۵ درصدی به دولت به دولت یازدهم واگذار شد.
در همین راستا تا ۳۱ تیرماه سال ۱۴۰۰، تعداد ۳۲ هزار مسکن مهر روستایی، ۴۱۴ واحد واقع در بافت فرسوده و ۲۴۰ هزار مسکن مهر شهری مجموعا ۲۷۳ هزار واحد مسکونی باقی مانده و فروش اقساطی نشدهاند.
با در نظر گرفتن آمار ۲۷۳ هزار واحد مسکونی تکمیل نشده مسکن مهر از واحدهای تامین مالی شده بانک مسکن، برآورد میشود که ۳۰ هزار مسکن مهر دیگر که توسط سایر بانکهای کشور تامین مالی شده نیز تکمیل نشده است؛ بدین ترتیب تا انتهای دولت روحانی، اطلاعات بانکی خبر از تکمیل نشدن ۳۰۰ هزار واحد مسکن مهر میدهد.
عملکرد نامطلوب دولت روحانی در زمینه مسکن علاوه بر ایجاد تورم ۸۰۰ درصدی در بازار این کالای اساسی، زمینه فشار گستردهای را فراهم کرد.
انتهای پیام/