ریزش بورس به واسطه سقوط شاخصسازها/ دلار بر شاخص کل بورس چقدر تأثیر دارد؟
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، بورس در حال نوسانهای شدیدی است که بسیاری از سهامداران خرد را با مشکل مواجه کرده است. اما تاثیرپذیری بازار سرمایه از سایر مولفههای بنیادی را میتوان نقطه ضعف این بازار در شرایط مختلف دانست.
هر نوع تغییر هرچند کوچک در سایر مولفه های بنیادی مانند، قیمت ارز، نرخ بهره بین بانکی، اخبار پیرامون صنایع مختلف، تغییر قیمت کامودیتی ها و شایعات و مطالب منتشر شده در فضای مجازی، توانسته است، بر بازار سرمایه تاثیر قابل توجهی داشته باشد.
سهامدارانی که به فکر خروج هستند
روند خروج پول از بورس به مراحل خطرناکی رسیده است. بررسی روند خروج پول مشخص می کند، سهامداران از وضعیت موجود در بورس نا امید شدهاند و عطای رفتن را به لقای ماندن بخشیدهاند. به عبارت دیگر، این افراد افق روشنی برای پایان روزهای قرمز بازار سرمایه نمیبینند و حداقل سهامداران نسبت به بازگشت روزهای خوب به بورس امیدی ندارند؛ این را میتوان از مطالبی که در صفحههای شخصی خود در فضای مجازی مینویسند یا صحبتهایی که در دورهمیها بیان میشود، لمس کرد. دیروز هم شاخص کل بورس تهران بیش از ۲۷ هزار واحد ریزش داشت و در پایان معاملات به عدد یکمیلیون و ۳۸۳ هزار واحد رسید و بار دیگر فضای مجازی پر شد، از مطالب انتقادی درباره عملکرد مسئولان و بی توجهی آنان نسبت به وعده و وعیدهایی که به مردم درباره بهبود وضعیت بورس میدادند.
نکته قابل توجه در این ماجرا را میتوان امیدواری عدهای از مردم برای تغییر روند بورس دانست. این افراد مطالبات خود را مطرح میکنند و بیشتر هم نمایندگان مجلس را مورد خطاب قرار میدهند. تصویب طرحهایی که در جهت تامین منافع سهامداران باشد از جمله تشکیل مجمع سهامداران حقیقی و اصلاح قانون بازار سرمایه از جمله مطالبات سهامداران از نمایندگان است.
شاخص سازها بلای جان بورس شده اند
بسیاری از کارشناسان در مورد روند فعلی بازار سرمایه مشخص نبودن سیاست دولت در حوزه بورس را عامل اصلی وضعیت فعلی بازار سرمایه میدانند. یکی از موضوعاتی که باعث ریزش بورس در هفتههای گذشته شده است، به بحث ریزش شاخص سازها یا همان سهام های دولتی بر میگردد.
این نمادها در هفته های گذشته به دلایل مختلف دچار ریزش شده اند و با خودشان بازار سرمایه را نیز به سمت نزول سوق داده اند. مشخص نبودن نحوه قیمت گذاری خودرو یکی از موضوعاتی است که در هفته های گذشته بلای جان بورس شده است. نمادهایی خودرویی به امید اینکه قیمتگذاری خودرو از حالت دستوری به سمت آزادسازی حرکت میکنند، رشدهای خوبی در ماه های گذشته داشتند.
اما با توجه به اینکه در هفتههای گذشته این اتفاق رخ نداده است، می توان گفت ریزش این سهم ها که خود را لیدر بازار می دانند، باعث سقوط بورس به کانالهای پایین تر شده است. برخی سهامداران معتقدند اگر دولت گذشته کمی قاطع بود و این همه فضای سرمایه گذاری را مبهم نمیکرد، اکنون وضعیت بورس تا این حد بد نبود و همزمان با انجام اصلاحاتی چون برداشتن دامنه نوسان و اصلاح قانون بازار اوراق بهادار، بورس به ریل اصلی خود بازمی گشت و در بلندمدت معضلات حل می شد.
دلاریها هم به کمک ریزش بورس آمدند!
اما با مشخص شدن زمان مذاکرات ایران با کشورهای اروپایی در وین و اخبار منتشر شده در خصوص آزادسازی بخشی از پول های بلوکه شده ایران درخارج از کشور، قیمت دلار در بازار آزاد وارد کانال ۲۶ هزار تومانی شد. همین مساله سبب شد، نمادهای دلاری در بورس نیز به سمت کاهش قیمت حرکت کنند.
این نمادها نیز از جمله نمادهای بزرگ مانند پتروپالایشی ها و شیمیایی ها در بازار سرمایه هستند که می توانند بازار را با خود به جلو یا عقب ببرند. نمادهای کوچک بازار نیز در این فرآیندهایی که هیچ دخالتی در آن ندارند، متاثر از کلیت بازار سرمایه در حال افت و خیز هستند.
کاهش یا افزایش قیمت دلار باید تنها بر ۱۵ درصد نمادهای بازار سرمایه تاثیرگذار باشد. اما روندهای فعلی بازار سرمایه نشان میدهد همه عوامل دست به دست هم داده اند تا بورس را با ریزش مواجه کنند.
گزارشهای خوب شرکت ها از میزان سوددهی انها و کاهش EPS آنها نیز از دید سهامداران مغفول مانده است. بسیاری از سهامداران با هر خبری در صف های فروش قرار می گیرند. کنترل هیجانات در بازارهای مالی یکی از اصلی ترین نکاتی است که باید سهامداران آن را مورد توجه قرار دهند.
در این بین مسئولان سازمان بورس برای جلوگیری از ادامه وضعیت فعلی و خروج بیش از پیش پول از بازار سرمایه باید چاره اندیشی کنند.
انتهای پیام/ب