سازمان ملل از نقش مسکو در قبال باکو و ایروان تمجید کرد
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «فرحان حق» معاون سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در نشست خبری روز شنبه (دیروز) در نیویورک به نشست سه جانبه اخیر سران روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان واکنش نشان داد.
بنا بر گزارش رسانههای روسیه، این مقام دفتر آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل در این نشست خبری بر قدردانی و حمایت گوترش از مواضع و نقشآفرینی مسکو در قبال حل اختلافات بین ایروان و باکو تاکید کرد.
به گزارش «تاس»، معاون سخنگوی دبیرکل سازمان ملل گفت: «دبیرکل از نشست سه جانبه ۲۶ نوامبر (پنجم آذر ماه) میان نخستوزیر ارمنستان، رئیسجمهور (جمهوری) آذربایجان و رئیسجمهور فدراسیون روسیه استقبال میکند و بیانیه مشترک آنها را مورد توجه قرار میدهد. او با قدردانی به نقش فدراسیون روسیه در تسهیل ادامه تماسها و گفتوگو نگاه میکند».
به گفته فرحان حق، دبیرکل سازمان ملل «از احیای تعامل مستقیم در بالاترین سطح بین ارمنستان و (جمهوری) آذربایجان و تعهد مجدد آنها به اجرای کامل بیانیههای سه جانبه ۹ نوامبر ۲۰۲۰ (۱۹ آبان ۱۳۹۹) و ۱۱ ژانویه ۲۰۲۱ (۲۲ دی ۱۳۹۹) و برداشتن گامهای ملموس با هدف افزایش ثبات در منطقه تشویق شده است».
مقام دفتر آنتونیو گوترش در سخنان خود به بیانیه مشترک سران روسیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای آتشبس و توقف جنگ بر سر منطقه قره باغ کوهستانی اشاره کرد.
معاون سخنگوی دبیرکل سازمان ملل تصریح کرد: «او (گوترش) موضع اصولی سازمان ملل را تکرار میکند که صلح پایدار تنها از طریق گفتوگو حاصل میشود و از طرفین میخواهد که مسائل باقی مانده را برای این منظور از طریق همه ساختارهای موجود از جمله تحت نظارت روسای مشترک گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا (روسیه، ایالات متحده آمریکا و فرانسه) حل و فصل کنند».
وی افزود: «سازمان ملل آماده است تا از همه این تلاشها، از جمله از طریق ارائه کمکهای بشردوستانه، بازیابی و ایجاد صلح در میدان (مناطق مرزی و مورد تنش بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان) حمایت کند».
«فرحان حق» معاون سخنگوی دبیرکل سازمان ملل
روز جمعه هفته گذشته ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه با «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان و «الهام علی اف» رئیسجمهور جمهوری آذربایجان یک نشست مشترک در شهر «سوچی» روسیه برگزار کرد.
طبق گزارش خبرگزاری تاس روسیه، این نشست حدود سه ساعت طول کشید و با انتشار یک بیانیه مشترک به کار خود پایان داد.
ولادیمیر پوتین علاوه بر شرکت در این نشست سه جانبه، به صورت دو جانبه با پاشینیان و علی اف به صورت جداگانه هم دیدار داشت.
رئیسجمهور روسیه پس از دیدار سهجانبه با رؤسای جمهور جمهوری آذربایجان و نخستوزیر ارمنستان گفت که توافق شد تا سازوکار تعیین مرز میان ارمنستان و جمهوریآذربایجان پیش از پایان سال جاری میلادی ایجاد شود.
جمهوری آذربایجان و ارمنستان سال گذشته بر سر منطقه قرهباغ کوهستانی جنگ ۴۴ روزه را تجربه کردند و این جنگ با میانجیگری روسیه و توافق آتشبس پایان یافت.
به رغم آتشبس، اختلافات باکو و ایروان و اتهام زنی دو طرف درباره پایبندی به این توافق و چالشها در خصوص مسائلی از قبیل ترسیم مرز و ایجاد شرایط لازم جهت امضای معاهده صلح همچنان ادامه دارد.
تنشها بین این دو کشور همسایه تا جایی شدت گرفت که اخیرا ارمنستان و جمهوری آذربایجان درگیریهای شدید مرزی را تجربه کردند و از هر دو طرف تعدادی کشته و زخمی شدند.
اعلام توافق سران روسیه، ارمنستان و جمهوری آذربایجان برای ایجاد سازوکار تعیین مرز بین این دو کشور بعد از نشست روز جمعه در سوچی در شرایطی انجام شده که اختلاف نظرهای ایروان و باکو بر سر تعیین حدود و مرزهای دو کشور همچنان باقی است.
موضوعی که باعث تشدید اختلافات بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان شده، ادعاهایی است که مقامهای ارشد باکو شامل الهام علی اف درباره ایجاد کریدور ادعایی «زنگهزور» مطرح کردهاند (جزئیات بیشتر).
انتهای پیام/م