تدابیر آیت الله رئیسی در تنشزایی با همسایگان و توافق گازی با علیاف
به گزارش گروه بینلملل خبرگزاری فارس، یک تحلیلگر آمریکایی در مطلبی در زمینه قرارداد گازی تازه ایران، جمهوری آذربایجان و ترکمنستان نوشت، این توافق توسط باکو و تهران دلیلی برغلبه بر بحران سیاسی اخیر است.
«جاشوا کوسرا» تحلیلگر امور قفقاز و اوراسیا در بخشهایی از این مطلب که روز شنبه در وبگاه «یوراسیا نت» منتشر شد نوشت، جمهوری آذربایجان و ایران با مبادله گاز طبیعی به همراه ترکمنستان موافقت کردهاند و نزدیکی اقتصادی آنها پس از یک گسست سیاسی، بین دو همسایه تقویت گردید.
*توافق مهم گازی تهران و باکو
نویسنده ادامه داد، روسای جمهور جمهوری آذربایجان و ایران ۲۸ نوامبر (یکشنبه هفتم آذر) در شهر «عشق آباد» دیدار کردند و پس از آن توافقنامه امضا شد. «الهام علی اف» رئیس جمهور جمهوری آذربایجان پس از امضای این قرارداد به خبرنگاران گفت: «از این پس روابط ایران و جمهوری آذربایجان در همه زمینه ها توسعه خواهد یافت. مردم ما ملتهای برادر هستند، کشورهای ما کشورهای برادر هستند و موضوعاتی که امروز مطرح شد دوباره نشان میدهد که روابط ایران و آذربایجان در سطح بسیار بالایی قرار دارد.»
نویسنده ادامه داد، به دنبال بحران از سوی پلیس جمهوری آذربایجان و دستگیری دو راننده کامیون ایرانی و رزمایش ایران در مرز، دو دولت به زودی اقدام به اصلاح امور کردند و اواخر نوامبر یک توافقنامه بالقوه مهم در مورد همکاری انرژی امضا کردند، اگرچه بسیاری از جزئیات نامشخص است.
یکی از عناصر مهم آن توافق در قرارداد جدید سوآپ گاز روشن شد که بر اساس آن سالانه ۱.۵ تا ۲ میلیارد متر مکعب گاز انتقال مییابد. ترکمنستان گاز ایران را تامین میکند و سپس ایران به طور جداگانه معادل آن گاز را به جمهوری آذربایجان تحویل میدهد.
*تدابیر آیت الله رئیسی در رفع مشکل با همسایگان
نویسنده آمریکایی این گزارش در بخش دیگر تحلیل یک وبگاه جمهوری آذربایجان در این زمینه را منتشر ساخت و نوشت، وبسایت خبری «حققین» در این زمینه نوشت که چرخش در روابط تهران و باکو نتیجه غلبه آیت الله «سید ابراهیم رئیسی»، یکی از باهوشترین نخبگان سیاسی ایران بر مشکلات موجود بود.
«عین الله فتح اللهاف» سردبیر این وبگاه نوشت: «حتی در دوره تشدید فشار غرب بر ایران و علیرغم تماسهای گذشته “جان بولتون” و پیامهای “دونالد ترامپ”،دو مقام ارشد سابق آمریکا، الهام علیاف به صورت علنی در مقابل همه جهان از لزوم توسعه روابط اقتصادی و سیاست حسن همسایگی با تهران سخن گفت.»
یک رسانه صهیونیستی نیز در روزهای گذشته در تحلیلی قرارداد سوآپ گازی ایران با ترکمنستان و باکو را بسیار مهم ارزیابی کرد و نوشت، این قرارداد دستاوردهای سیاسی برای تهران دارد.
«جروزالم پست» نوشت، یک پیام سیاسی مهم در قلب این توافق نهفته است و میتواند برنامه ایران برای تبدیل شدن به کانون انرژی گاز در منطقه را محقق کند. اکنون ایران این قرارداد را پیامی مبنی بر این میبیند که میتواند نقش خود را در منطقه پس از سالها عدم موفقیت تغییر دهد. این پیام مهم است زیرا میتواند گام های بعدی ایران در گسترش تجارت با ترکمنستان به ویژه در زمینه گاز را تسهیل کند.
انتهای پیام/.