تحلیل | پاسخ عملی صنعاء چطور ادعای ائتلاف سعودی را باطل کرد؟
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، باوجود تشدید حملات و عملیاتهای هوایی ائتلاف سعودی-اماراتی علیه آنچه که ادعا میکند کارگاههای ساخت موشک و پهپاد و انبارهای آن است؛ حملات یمن به عمق خاک سعودی ادامه دارد و سرنگونی هواپیماهای جاسوسی ائتلاف متجاوز در داخل یمن سرعت و افزایش یافته است. تحولاتی که نشانههای متعددی دارد، شاید برجستهترین آن این باشد که پیشنهادات صنعاء برای برقراری آتشبس هوایی متقابل با ریاض ممکن است برای مدت زیاد و نامحدودی روی میز دوام نیاورد.
روزنامه الاخبار لبنان با انتشار یادداشتی با این مضمون به قلم «رشید الحداد»، نوشت: «بر خلاف سالهای گذشته، پدافند هوایی نیروهای صنعاء اکنون قادر است هواپیماهای جاسوسی پیشرفته ائتلاف سعودی و اماراتی ساخت آمریکا و چین را با سرعت بالایی سرنگون کند. این چیزی است که ناظران از آن به عنوان تحولات چشمگیری که از سال ۲۰۱۷ به تدریج در سامانه رهگیری این پهپادها رخ داده و نیز وارد شدن سلاحهای جدید در پدافند هوایی یمن سخن به میان میآورند. امری که سرتیپ «یحیی سریع» سخنگوی رسمی ارتش و کمیتههای مردمی یمن نیز آن را تأیید میکند».
سرتیپ سریع، چهارشنبه پیش از انهدام دومین پهپاد جاسوسی CH4 ائتلاف سعودی با یک موشک زمین به هوا، بدون اشاره به نوع موشک مذکور خبر داد. این اطلاعیه ساعاتی پس از نشست خبری دیگری منتشر شد که در آن به خبر سرنگونی هواپیمای جاسوسی «اسکن ایگل» ساخت آمریکا در حریم هوایی استان مأرب اشاره شده بود. این امر تعداد هواپیماهای جاسوسی را که نیروهای صنعاء طی چند ماه گذشته منهدم کردهاند، به ۱۹ فروند افزایش داد. پهپادهایی که برخی از آنها بسیار گران است و ائتلاف را وادار کرد که لاشه این پهپادهای خود را با چندین حمله هدف قرار دهد، همانطور که هفته گذشته پس از این اتفاق افتاد. پدافند هوایی یمن با استفاده از موشک زمین به هوا یک پهپاد تهاجمی پیشرفته را در حریم هوایی منطقه العمشیه بین استانهای صعده و عمران سرنگون کرد که هنوز مدل آن اعلام نشده است.
در همین راستا، «محمد عبدالسلام» سخنگوی جنبش انصارالله و رئیس هیأت مذاکرهکننده آن طی پستی در توییتر تأیید کرد که «توانمندیهای نیروهای مسلح یمن از جمله پدافند هوایی دائما در حال پیشرفت است . آخرین دستاوردهای میدانی در سرنگونی دو پهپاد اسکن ایگل ساخت آمریکا و یک CH4 ساخت چین گواه این پیشرفت است». وی هشدار داد که «دشمن باید متوجه شود که چارهای جز اعلام توقف تجاوز و رفع محاصره ندارد».
به نوشته الاخبار، این اظهارات به عنوان نشانهای از قصد صنعاء برای تشدید عملیات خود در این زمینه دیده میشود که در را به روی امکان احیای معادله «توقف بمباران در ازای توقف حملات» که انصارالله در پیش گرفته بود، می بندد که انصارالله پیشنهاد آن از طریق میانجی عمانی در اواخر ژوئن و اوایل جولای مجدد مطرح کرد. در این زمینه، منابع آگاه در صنعاء تأیید میکنند که ارتش و کمیتههای مردمی پس از عملیات هفتم دسامبر، بدون توقف حملات خود علیه اهداف حساس نظامی و اقتصادی در عمق خاک سعودی را ادامه دادهاند. در حالی که اخباری نیز از قرار گرفتن شهر «نئوم» و تاسیسات اقتصادی جدید سعودیها در فهرست بانک اهداف نیروهای صنعاء منتشر میشود.
«جمال عامر» مشاور هیأت مذاکره کننده صنعاء، در گفتوگو با الاخبار تصریح کرد که «ارتش و کمیتههای مردمی توانستند با وجود برتری تسلیحاتی سعودیها و حمایت نظامی و فنی بیسابقه آمریکا از ائتلاف سعودی – اماراتی، به تعادل بازدارندگی هوایی دست یابند».
وی با بیان اینکه «مشغول شدن به بحث در مورد سایتها و مواضعی که موشکهای یمنی در عمق عربستان در پاسخ به تشدید تجاوزات هدف قرار گرفتهاند، در مقایسه با اهداف در حال دستیابی بیمعنی است»، افزود: استفاده گسترده از زرادخانه موشکهای گران قیمت رهگیر موجب کمبود شدید ذخایر موشکی سعودیها شده تا جایی که رژیم سعودی را بر آن داشت تا از کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله قطر و ایالات متحده کمک بگیرد تا فورا موشک های رهگیر پاتریوت را در اختیار آن قرار دهند. این تشدید در عملیات نیروهای صنعاء در حالی صورت میگیرد که ائتلاف سعودی در روزهای اخیر بارها [ادعای] هدف قرار دادن کارگاههای ساخت پهپادها و موشکها و انبارهای تسلیحاتی متعلق به ارتش و کمیتههای مردمی تکرار کرده است. به عنوان مثال اخیرا ادعا کرد که یک سیستم پدافندی در حال آزمایش در فرودگاه صنعاء را هدف قرار داده است، امری که با تکذیب صنعاء همراه شد.
در بخش پایانی این یادداشت آمده است: «در این میان، میزان حملات اشتباهی که نیروهای “عبد ربه منصور هادی” رئیسجمهور مستعفی یمن را هدف قرار میدهند، در حالی افزایش مییابد که “ترکی المالکی” سخنگوی ائتلاف، همچنان از این حملات دفاع میکند و مدعی است که این حملات به صورت “متمرکز و دقیق به اهداف خود اصابت میکند”. این در حالی است که شامگاه چهارشنبه کاروان نظامی نیروهای هادی هدف “آتش دوستانه” جنگندههای سعودی قرار گرفت و طی آن ۲۶ جنگجو کشته شدند. چند روز پیش از آن نیز، هدف قرار دادن کورکورانه مواضع این نیروها در وادی ذنه، الروضه و دیگر مناطق در جنوب مأرب، ده ها کشته برجای گذاشت».
سخنگوی نیروهای مسلح یمن، شامگاه جمعه (۱۰ دسامبر) نیز از سرنگونی یک پهپاد ساخت آمریکا در خاک این کشور خبر داد و اعلام کرد: «پدافند هوایی ما -به لطف خداوند- توانست یک پهپاد جاسوسی ساخت آمریکا از نوع اسکن ایگل (Scan Eagle) را سرنگون کند».
یحیی سریع اضافه کرد که این پهپاد که در حال انجام عملیاتی خصمانه در استان مأرب بوده، در آسمان شهرستان «صراوح» ساقط شده است.
صنعاء همواره تأکید کرده است که تا زمان تداوم حملات ائتلاف سعودی علیه مردم یمن، به اقدامات خود علیه نیروهای ائتلاف و مواضع نظامی آنها ادامه خواهد داد.
عربستان سعودی در رأس یک ائتلاف عربی و تحت حمایت آمریکا، از ششم فروردین ۱۳۹۴ با ادعای تلاش برای بازگرداندن رئیس جمهور مستعفی یمن به قدرت اقدام به تجاوز نظامی به یمن و محاصره زمینی، هوایی و دریایی این کشور کرد. این تجاوز نظامی هیچ کدام از اهداف ائتلاف سعودی را محقق نکرد و فقط با کشته و زخمی شدن دهها هزار یمنی، آواره شدن میلیونها نفر، به بار آمدن خرابی برای زیرساختهای این کشور و گسترش قحطی و گرسنگی و بیماریهای واگیردار همراه شده است.
سازمان یمنی «انتصاف» حامی حقوق کودکان و زنان به مناسبت روز جهانی حقوق بشر (دهم دسامبر) گزارشی درباره وضعیت فاجعهبار زنان در یمن در نتیجه هفت سال جنگ و محاصره منتشر و اعلام کرد از ابتدای تجاوز ائتلاف سعودی به یمن در ۲۶ مارس ۲۰۱۵، ۲۴۱۲ زن یمنی کشته و ۲۸۲۵ زن دیگر نیز زخمی شدهاند.(جزئیات بیشتر)
انتهای پیام/ص