درآمد ستاره های کشتی؛ یک معمای بزرگ!

به گزارش “ورزش سه”، با وجود اینکه بعد از آن لیگ‌های جذاب و تماشایی در دهه ۸۰ سال‌ها خبری از جذابیت و حضور مدعیان در لیگ کشتی نبود، اما با روی کار آمدن علیرضا دبیر در این فدراسیون و تشکیل سازمان لیگ، استارت احیای دوباره لیگ در کشتی زده شد. نصیرزاده، رئیس سازمان لیگ با حمایت علیرضا دبیر در سه سال اخیر لیگ برتر کشتی آزاد و فرنگی را در حدی به روزهای اوج بازگرداند که در روزهای اخیر شاهد مبارزه برترین کشتی‌گیران ایران و حتی جهان در مرحله نهایی این مسابقات بودیم.

اما در این میان درخصوص مبالغ قرارداد کشتی‌گیران حرف و حدیث‌های زیادی مطرح شده؛ به ویژه اینکه برخی ستاره‌های کشتی همچون کامران قاسمپور و حسن یزدانی به دلایل نامعلومی حاضر نشدند در مرحله نهایی روی تشک بروند و برای تیم‌هایی که با آنها قرارداد بسته بودند، کشتی بگیرند.

حسن یزدانی برای کشتی نگرفتن چقدر گرفت؟!
شاید جالب باشد بدانید که قرارداد حسن یزدانی، ستاره کشتی ایران و جهان با تیم فولادین ذوب آمل که به مقام نایب قهرمانی لیگ برتر کشتی آزاد رسید، ۱۰میلیون در سازمان لیگ کشتی به ثبت رسیده است! این البته اتفاق عجیبی نیست، چون در سال‌های اخیر با وجود افزایش قابل توجه مبالغ قرارداد کشتی‌گیران، قراردادهایی که به صورت رسمی در سازمان لیگ به ثبت می‌رسد، مبالغی همچون ۱۰ یا ۱۵میلیونی دارند. با وجود اینکه حسن یزدانی حتی یک کشتی هم برای تیم فولادین ذوب آمل نگرفته، اما برخی شایعات حکایت از این دارد که او ۳۰۰میلیون تومان از این باشگاه دریافتی داشته است، اما مدیرعامل باشگاه آملی این موضوع را قویا رد می‌کند: «چنین موضوعی صحت ندارد. ما با حسن یزدانی برای دو کشتی به توافق رسیدیم و قرار بود اگر آسیب‌دیدگی‌اش خوب شد، دو کشتی برای ما در مرحله پایانی لیگ بگیرد و در ازایش ۳۰۰میلیون تومان دریافت کند. با توجه به اما و اگری که درخصوص حضور یزدانی در لیگ وجود داشت، او قرارداد سفید با ما امضا کرد و بعد از آنکه نتوانست کشتی بگیرد، هیچ پولی بابت لیگ دریافت نکرده است.»

 

بیشترین قرارداد ثبت‌شده در سازمان لیگ؛ ۲۵۰میلیون
با اینکه برخی مسئولان فدراسیون و سازمان لیگ خبر از عقد قراردادهای داخلی با مبالغی بیش از ۵۰۰میلیون تومان در لیگ کشتی می‌دهند، اما در لیگ بیست‌ویکم که به تازگی به پایان رسیده، بالاترین مبلغ ثبت‌شده در سازمان لیگ ۲۵۰میلیون تومان بوده است. این قرارداد را کامران قاسمپور، دارنده مدال طلای جهان با تیم صنایع مازندران امضا کرده؛ تیمی که جام قهرمانی را با هدایت رضا یزدانی بالای سر برد. جالب اینکه این کشتی‌گیر جویباری هم بعد از حضور در مرحله مقدماتی به شکل عجیبی از حضور در مرحله نهایی انصراف داد. او دلیل غیبتش را مصدومیت اعلام کرد، اما مسئولان تیم صنایع اعتقاد داشتند مصدومیت فقط یک بهانه است. البته مسئولان این باشگاه خودشان در رسانه‌ها اعلام کردند که ۴۰۰میلیون تومان فقط در همان مرحله مقدماتی به این کشتی‌گیر پرداخت کرده‌اند! در واقع حتی بالاترین قراردادی هم که در سازمان لیگ به ثبت رسیده، واقعی نیست. از سوی دیگر دبیر سازمان لیگ خبر داده که همه قراردادهای ثبت شده تیم فولادین ذوب آمل در سازمان لیگ به مبلغ ۱۰ میلیون تومان ثبت شده است!

کشتی‌گیران خارجی ۳ تا ۶هزار دلار
در لیگ برتر کشتی فرنگی و بیشتر لیگ کشتی آزاد شاهد حضور عنوان‌داران کشتی جهان در ترکیب تیم‌های داخلی بودیم، به طوری که سه تیم از چهار تیم حاضر در نیمه نهایی لیگ کشتی آزاد هر کدام دو کشتی‌گیر خارجی را جذب کرده بودند. این ۶ کشتی‌گیر که پنج نفر از آنها ملیت روسی داشتند، همگی در رقابت‌های سال‌جاری یا در المپیک یا در مسابقات جهانی صاحب مدال شده‌اند. البته صحبت از جذاب کشتی گیران آمریکایی مثل دیوید تیلور و جردن باروز هم بود؛ اگرچه به خاطر زمانبر بودن موضوع ویزا این ماجرا منتفی شد. اما جالب است بدانید تیم‌های حاضر در لیگ برتر نسبت به سطح این کشتی‌گیران با آنها قراردادهایی بین ۳ تا ۶هزار دلار برای هر کشتی امضا می‌کنند. قراردادها نیز اکثرا به این شکل است که در صورت برد کشتی‌گیر مبلغ بیشتری دریافت می‌کند و در صورت باخت مبلغ کمتری خواهد گرفت. اگر به صورت میانگین هم بخواهیم حساب کنیم، یک کشتی‌گیر خارجی با دو برد در مرحله نهایی لیگ کشتی که شاید نهایت یک هفته وقت او را با توجه به رفت و برگشت و حضور در تمرینات بگیرد، می‌تواند ۱۰هزار دلار یا بیش از ۳۰۰میلیون تومان دریافت کند.

میانگین درآمد کشتی‌گیران نزدیک به فوتبالیست ها

شاید همچنان از نظر مبلغ نمی‌توان کشتی را با رشته‌ای مثل فوتبال و حتی والیبال مقایسه کرد. در سال‌های اخیر نهایت قراردادهای امضاشده برای ستاره‌های کشتی ایران به ۶۰۰، ۷۰۰میلیون تومان رسیده، در حالی که فوتبالیست‌های مطرح ایران در یکی دو فصل اخیر قراردادهایی از ۶، ۷میلیارد به بالا امضا کرده‌اند. با این حال اگر این موضوع را حساب کنید که یک فوتبالیست تقریبا ۱۰، ۱۱ ماه از سال را درگیر مسابقات لیگ و تمرینات پیش از فصل است، دریافت چنین مبالغی چندان هم غیرعادلانه به حساب نمی‌آید. لیگ کشتی نهایتا ۴۰ روز به طول می‌انجامد و کشتی‌گیران مطرح هم نهایتا در مرحله مقدماتی و فینال چهار بار روی تشک می‌روند. این یعنی کشتی‌گیری که برای مثال ۴۰۰، ۵۰۰میلیون دریافت می‌کند، میانگین مبلغ قراردادش تفاوت چندانی با بازیکنان فوتبال ندارد، چون این پول را در مقطعی کوتاه دریافت کرده است.

به نظر می رسد مبلغ قرارداد کشتی گیران هم مثل فوتبالیست ها به راحتی قابل رویت نیست و این مساله در خصوص ستاره های مطرح به یک معما تبدیل شده است.