ایران سرزمینی با تنوع آب و هوایی و گونه‌های گیاهی منحصربفرد اما خام فروش/پتانسیل عظیم فرآوری گیاهان دارویی در کشور

به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس، تنوع آب و هوایی، جغرافیایی و وسعت سرزمین ایران باعث شده تا کشور ما به یکی از کشور های مورد توجه در زمینه  کشت و پرورش گونه‌های متعدد گیاهان دارویی تبدیل شود و البته تعداد قابل توجهی از گونه­‌ ها بومی ایران هستند. با این وجود، بدلیل عدم توجه به توسعه فناوری و سرمایه­ گذاری مناسب، این محصولات و صنایع تبدیل آن به فرآورده­ های ارزشمند مانند مواد مؤثره گیاهی، اسانس­ های مختلف و عصاره­ ها که از ملزومات صنعت داروسازی، غذایی و آرایشی-بهداشتی هستند، مغفول باقی مانده است. در حالیکه گیا هان دارویی کشت شده در ایران به راحتی می‌‌­تواند پاسخگوی صنایع کشور باشد اما تقریبا همه صنایع نامبرده، نیاز خود را از خارج از کشور تأمین می‌‌­‌کنند. از یک سو، گیا هان ارزشمند کشت شده در کشور بصورت خشک صادر می‌‌‌­شوند و از سوی دیگر، مواد استحصال شده از همین گیا هان با قیمت چند برابری از اروپا، ترکیه، چین و هند مجددا وارد می‌‌­شوند، اتفاق مشابه با رویه فروش نفت خام. لذا، به نظر می‌‌­رسد، توجه و سرمایه­‌گذاری برای رشد و توسعه فناوری­ ها و صنایع تبدیل، در زمینه فرآوری گیا هان دارویی از ضروریات کشور است.

دانشگاه صنعتی شریف، با توجه به شناخت جایگاه و اهمیت خود در صنایع گوناگون، همواره از ایده­ های نو  در جهت کارآفرینی، تولید و رونق اقتصادی کشور، در قالب استارت آپ­ ها و شرکت­ های دانش­بنیان، در زیر مجموعه پارک علم و فناوری دانشگاه حمایت کرده است که حاصل آن تعدادی از استارت آپ­ ها و شرکت­ های دانش­بنیان معروف حال حاضر است.

هم جهت با اهداف دانشگاه در حمایت از افراد مستعد و ایده­ های فناورانه، شرکت کناد، مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف، ایده استحصال، فرآوری و تبدیل گیاهان بومی ایران به محصولات ارزشمند، کاربردی و پایه صنایع دارویی، غذایی و آرایشی بهداشتی را، طی چند سال گذشته با همت و بهره­مندی از پشتوانه علمی اعضای هیئت علمی دانشگاه و محققین جوان و پرتلاش، با جدیت دنبال نموده است که نتیجه آن محصولات متعدد شامل عصاره­ های گیا هان بومی ایران، اسانس­ های کاملا ارگانیک عاری از هر گونه مواد شیمایی و مواد مؤثره گیاهی مانند ژرانیوم، منتول، لینانول و لیمونن کاملا خالص است که در صنایع مختلف کاربرد دارند و هم اکنون از خارج از کشور تأمین می‌‌­شوند. همچنین این شرکت نوپا، در مدت زمان کوتاهی توانسته علاوه بر استحصال مواد پایه صنایع یاد شده، با فرموله کردن ترکیبات تولیدی خود، محصولاتی با کاربرد های متنوع آرایشی و بهداشتی که در زندگی روزمره اغلب ما، استفاده می‌‌ ­شوند، تولید کند. این تولیدات شامل انواع خوشبوکننده و اسپری هوا، انواع خوشبوکننده­ های ماشین، انواع روغن­ ها و شمع­ های آروماتراپی می‌‌­شوند که نه تن ها با محصولات مشابه خارجی از نظر کیفیت قابل رقابت هستند بلکه برخلاف آن ها که از مواد کاملا شیمیایی ساخته شده­اند، برخواسته از دل طبیعت و کاملا ارگانیک، سازگار با بدن انسان و محیط زیست بوده و در استفاده بلند مدت آسیبی وارد نمی­کنند، با ورود به مجموعه کناد رایحه خوش طبیعت کاملا حس می‌‌­شود.

دستاوردهای شرکت کناد در بومی­‌سازی این صنعت ارزشمند، نه تنها مانع خروج ارز از کشور برای واردات این ترکیبات می‌­شود بلکه در صورت حمایت نهادهای داخلی و سرمایه‌­گذاری مناسب، امکان صادرات گسترده آن نیز فراهم می‌­شود. محصولات فناورانه‌­ی شرکت کناد در قالب نمایشگاه دستاورد های فناورانه دانشگاه صنعتی شریف در روز دانشجو با حضور رئیس جمهور، معاون علم و فناوری و عتف و نمایشگاه دستاورد های فناورانه پارک علم و فن­آوری دانشگاه صنعتی شریف در هفته پژوهش با حضور وزاری محترم نیرو، سمت، رئیس محترم سازمان ملی استاندارد ایران و هیئت رئیسه محترم دانشگاه، در میان انبوه استارت­آپ­ ها و شرکت­ های دانش‌­بنیان، مورد توجه همگان قرار گرفت.

این امر نشان می‌­‌دهد با تکیه به جوانان دانشمند کشور و سرمایه­‌گذاری مناسب بر روی فناوری­ های روز دنیا، کمک به  تولید صنعتی و نیمه صنعتی گیاهان دارویی بومی در قالب مزارع کشت و صنعت، نه تنها کشور از وارادات محصولات حاصل از فرآوری گیاهان دارویی بی­‌نیاز می‌­شود، بلکه صادرات این محصولات ارزشمند بجای گیاهان دارویی خشک و خام می‌­‌تواند به رونق اقتصادی کشور کمک کند.

 

انتهای پیام/