ریاض برای تجهیز سیستم دفاع هوایی تحلیل رفته خود دست به دامن کشورهای منطقه شد
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» گزارش داد با تشدید حملات موشکی و پهپادی انصارالله یمن علیه عربستان سعودی، ریاض از کشورهای منطقه درخواست کمک کرده تا ذخیره موشکهای رهگیر رو به پایانش برای سیستم دفاع هوایی پاتریوت ساخت آمریکا را تکمیل کند.
یک مقام ارشد آمریکایی گفت که دولت بایدن از اقدامات برای تامین موشک از کشورهای خلیج فارس حمایت میکند، زیرا این نگرانی وجود دارد که ذخایر پاتریوت ریاض با توجه به میزان فعلی حملات حوثیها به عربستان سعودی در مدت چندماهه تمام شود و به همین خاطر باید به انتقال این موشکها از کشورهای منطقه به عربستان چراغ سبز نشان دهد.
این مقام به فایننشال تایمز گفت: این یک وضعیت اضطراری است. جاهای دیگری در خلیج فارس وجود دارد که میتوانند از آنجا تهیه کنند و ما در حال کار بر روی آن هستیم. ممکن است این جایگزین سریعتری [در مقابل فروش تسلیحات آمریکا] باشد.
بر اساس این گزارش، دو نفر که در جریان مذاکرات بین عربستان سعودی و همسایگانش قرار گرفتند تأیید کردند که ریاض چنین درخواستهایی را مطرح کرده است. یکی از آنها گفت کمبود (موشک) رهگیر وجود دارد. عربستان سعودی از دوستان خود درخواست قرض کرده، اما تعداد زیادی برای گرفتن وجود ندارد.
شخص دوم گفت که «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در جریان نشست شورای همکاری خلیج فارس در ریاض در ماه دسامبر به این موضوع اشاره کرد و پادشاهی متعاقباً مستقیماً با کشورهای منطقه تماس گرفت.
به نوشته این نشریه، مشخص نیست که آیا همسایگان عربستان سعودی قادر به تامین مهمات این کشور بودهاند یا خیر.
کارشناسان گفتند که این تنها اقدامی کوتاه مدت برای کمک به پوشش زمانی است که پادشاهی برای کسب مجوز ایالات متحده به منظور فروش تسلیحات به ریاض نیاز دارد. عربستان سعودی بیشتر تسلیحات خود را از ایالات متحده تامین میکند، اما توانایی این کشور برای تهیه تسلیحات از واشنگتن به دلیل انتقاد دو حزبی از جنگ عربستان سعودی علیه یمن و همچنین نگرانی در مورد نقض حقوق بشر تحت هدایت ولیعهد سعودی پیچیده شده است.
یکی دیگر از مقامات ارشد دولت آمریکا گفت که واشنگتن در حال همکاری نزدیک با سعودیها و سایر کشورهای شریک برای اطمینان از عدم وجود شکاف در تامین مهمات و تجهیزات سعودیها است.
مقام آمریکایی دیگر گفت: شورشیان حوثی (انصارالله یمن) که با ایران همسو هستند و شمال یمن را کنترل میکنند، حملات خود را در سال گذشته به پادشاهی عربستان افزایش دادند و ۳۷۵ حمله برون مرزی را علیه عربستان سعودی انجام دادند که بسیاری از آنها زیرساختهای نفتی، فرودگاهها و شهرها را هدف قرار دادند.
این مقام گفت: پاسخ دادن به این حملات با استفاده از این نوع رهگیرها (موشکهای رهگیر) به این معنی است که سرعت سوختن آنها سریعتر از آن چیزی است که قبلاً پیش بینی میشد. این چیزی است که ما باید با آن مقابله کنیم و پاسخ آن نه تنها رهگیرهای بیشتر است، بلکه پاسخ به آن در نهایت یک راهحل دیپلماتیک برای بحران یمن است.
«ترکی المالکی» سخنگوی ائتلاف متجاوز سعودی در خصوص همکاری با آمریکا گفت: ریاض برای مشارکت قوی و مستحکم خود با ایالات متحده ارزش قائل است. همکاری نظامی ما ادامه دارد و ما به همکاری نزدیک با شرکای آمریکایی خود برای مقابله با تهدید موشکهای بالستیک، راکتها و پهپادهای فرامرزی ادامه خواهیم داد.
جو بایدن رئیسجمهور ایالات متحده در بدو ورود به کاخ سفید مدعی شد که فروش تسلیحات تهاجمی به عربستان سعودی را متوقف کرده و به حمایت واشنگتن از ائتلاف تحت هدایت عربستان سعودی علیه یمن پایان داده است.
سال گذشته، واشنگتن برخی از سامانههای پاتریوت را به خارج از عربستان سعودی منتقل کرد. با این حال، مقامات دولت بایدن اصرار دارند که به دفاع از عربستان سعودی متعهد هستند و وزارت امور خارجه آمریکا اخیرا فروش ۲۸۰ موشک هوا به هوا را به ریاض تایید کرد.
مقام ارشد آمریکایی مورد استناد فایننشال تایمز گفت که ۲۸۰ موشک هوا به هوا کمک بزرگی خواهد بود، اما او گفت که رسیدن تسلیحات به پادشاهی زمان میبرد و افزود که ریاض به موشکهای رهگیر پاتریوت علاوه بر آن برای کمک به سرو سامان دادن به اوضاع نیاز دارد.
اخیراً روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» به نقل از مقامهای آمریکایی و سعودی گزارش داد مهمات ریاض برای مقابله با حملات هفتگی هواپیماهای بدون سرنشین (پهپادی) و موشکی یمنیها به خاک عربستان رو به پایان است و ریاض با فوریت در حال تقاضا از ایالات متحده و کشورهای حاشیه خلیج فارس و اروپایی برای تجهیز مجدد است.
به تحلیل این روزنامه آمریکایی، علیرغم نگرانیهای واشنگتن در مورد سابقه حقوق بشر عربستان سعودی و سایر مسائل، مقامات آمریکایی معتقدند که موظفند به این پادشاهی نفتخیز در دفاع از خود به ویژه در شرایطی که ایالات متحده با افزایش قیمت نفت دست و پنجه نرم میکند، کمک کنند.
به نوشته وال استریت ژورنال، این اولین بار است که نگرانیهای ریاض در مورد وضعیت امنیتی و درخواست آن از دولت ایالات متحده گزارش میشود. دولت عربستان سعودی از ایالات متحده درخواست کرده که صدها فروند موشک پاتریوت دیگر را در اختیار این کشور قرار دهد و همچنین به کشورهای خلیج فارس از جمله قطر و کشورهای اروپایی نزدیک شده است.
ارتش یمن همواره تأکید کرده که تا زمان تداوم تجاوزهای ائتلاف سعودی علیه این کشور، عملیاتهای تهاجمی خود را عمق خاک عربستان سعودی و علیه مواضع حساس نظامی این کشور ادامه خواهد داد.
عربستان سعودی در رأس یک ائتلاف عربی و تحت حمایت آمریکا، از ششم فروردین ۱۳۹۴ با ادعای تلاش برای بازگرداندن رئیس جمهور مستعفی یمن به قدرت اقدام به تجاوز نظامی به یمن و محاصره زمینی، هوایی و دریایی این کشور کرد.
این تجاوز نظامی هیچ کدام از اهداف ائتلاف سعودی را محقق نکرد و فقط با کشته و زخمی شدن دهها هزار یمنی، آواره شدن میلیونها نفر، به بار آمدن خرابی برای زیرساختهای این کشور و گسترش قحطی و گرسنگی و بیماریهای واگیردار همراه شده است.
انتهای پیام/م