تبدیل بخش فقهی بانک مرکزی از شورای مشورتی به شورای نظارتی/هنوز قانون بانکداری اسلامی نداریم
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری فارس، امیر یوسفی مقدم امروز در نشست خبری با اعلام این خبر که هفتمین همایش مالی اسلامی به همت انجمن مالی اسلامی روز دوشنبه ۲۷ دی ماه در بانک مرکزی برگزار میشود، اظهار کرد: انجمن مالی اسلامی از سال ۹۴ به همت صالحآبادی، مرحوم موسویان، مصباحی مقدم، رهنمای رودپشتی، آقانظری و علی ثقفی راهاندازی شد و تاکنون ۶ همایش مالی اسلامی برگزار شده که هفتمین همایش مالی اسلامی هم در روز دوشنبه هفته آینده در بانک مرکزی برگزار میشود.
یوسفی مقدم همچنین گفت: برگزاری دورههای کارشناسی ارشد و دکترای مدیریت بازرگانی موسوم به MBA و DBA در تفاهمی که با دانشگاه امام صادق(ع)و همچنین سازمان بورس، مرکز مالی اسلامی و موسسه مالی اسلامی مالزی برگزار میشود که تاکنون ۵ دوره از این دورههای آموزشی برگزار شده است که به شرکتکنندگان مدرک فارسی و انگلیسی در زمینه مدیریت بازرگانی داده میشود.
وی همچنین گفت: سایت انجمن مالی اسلامی به معرفی کتابهای با موضوع مالی اسلامی و مقالات انگلیسی شالم ۳۰۰ مقاله و ۶۰۰ مقاله علمی فارسی معرفی شده است.
وی گفت: همچنین مصوبات کمیته فقهی بورس و شورای فقهی بانک مرکزی بر روی سایت انجمن مالی اسلامی قرار داده میشود و نیز بخش استفتائات نیز وجود دارد که سؤالهایی مانند مسائل چک، جریمه تأخیر، مسائل روز بورسی از مراجع تقلید استفتاء میشود و پاسخ این استفتائات در این سایت قرار داده میشود.
به گفته وی تاکنون ۱۰ دوره فقه و خارج فقه توسط انجمن مالی اسلامی برگزار شده است.
دبیر انجمن مالی اسلامی محور هفتمین همایش مالی اسلامی را رمزارزها تجربه جهانی و رویکرد اسلامی عنوان کرد که ۲۳ مقاله به دبیرخانه ارسال شده، ۱۶ مقاله پذیرش شده که در نشریات علمی و پژوهشی منتشر شده و بخشی از این مقالات در قالب کتاب یا نشریه انجمن مالی اسلامی منتشر میشود.
یوسفی مقدم در پاسخ به این پرسش که چرا با وجود کمیته فقهی بورس و شورای فقهی بانک مرکزی، مردم هنوز احساس نمیکنند که تحول اساسی در بورس و یا بانک صورت گرفته است، گفت: شورای فقهی بانک مرکزی تا دو سه سال قبل فقط نقش مشورتی داشت و وظیفه نظارت نداشت و مدیران بانک مرکزی هم تلاشی نداشتند که به مسائل فقهی در بانک مرکزی بها بدهند. حدود سه سال است که بخش فقهی بانک مرکزی از شورای مشورتی به یک شورای نظارتی تبدیل شده است.
وی همچنین گفت: در ابتدای انقلاب قانون بانکداری بدون ربا تدوین شد و هنوز قانون بانکداری اسلامی تهیه نشده است و شورای فقهی هم تازه دو سال است که قدرت نظارتی پیدا کرده و جلسات این شورا جدیتر برگزار میشود. از زمانی که آقای صالحآبادی در بانک مرکزی قرار گرفته، هر هفته جلسات این شورا برگزار میشود.
دبیر انجمن مالی اسلامی همچنین گفت: در زمینه قراردادهای بانکی، گاهی کمدانشی مردم باعث میشود که قراردادهای بانکی را مطالعه نمیکنند و یا متوجه نمیشوند و قراردادهای وکالتی را با قرارداد قرض اشتباه میگیرند، در حالی که این نوع قراردادها با یکدیگر متفاوت است. بنابراین باید بانکداری کشور به سمتی برود که رویههای بانکی اصلاح شود.
وی همچنین گفت: از نظر فقهای علمیه قم در کمیته فقهی سازمان بورس استفاده میشود، همچنین نظر اقتصادانان و حقوقدانان و متخصصان مالی نیز در این کمیته استفاده میشود تا موضوع برای اعضای کمیته فقهی روشن شود.
به گفته وی نقشی که شورای نگهبان در مورد مصوبات مجلس برعهده دارد، شورای فقهی بانک مرکزی و کمیته فقهی سازمان بورس هم در مورد این دو مجموعه مالی عهدهدار است.
دبیر انجمن مالی اسلامی همچنین در مورد استفاده از اموال وقف و وجوهات در ابزارهای مالی گفت: وقف به صورت ابزار مالی اسلامی در بازار استفاده شده و نخستین اوراق وقفی هم در بازار سرمایه ایران منتشر شد، اما هنوز در مورد استفاده از وجوه شرعی مانند خمس و زکات در بازار مالی اسلامی اقدام موثری صورت نگرفته است.
به گفته یوسفی تنها کشوری که کل نظام مالی بر اساس ابزارهای اسلامی است، کشور سودان است، اما کشورهای دیگر مانند بحرین یا مالزنی دو نوع نظام مالی اسلامی و نظام مالی متعارف دارند.
وی گفت: گرچه ابزارهای اسلامی در نظام مالی ایران قویتر و بیشتر است، اما ابزارهای مالی در کشور مالزی شناختهشدهتر است به خاطر اینکه اولا زبان انگلیسی به عنوان زبان دوم مالزی است و آن کشور تحریم نیست بنابراین بیشتر توانسته خود را به جهانیان بشناساند و ما هنوز نتوانستهایم ابزارهای مالی خود را به دنیا معرفی کنیم.
انتهای پیام/