جزئیات حمله گسترده سایبری به سایت‌های دولتی اوکراین

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، شرکت مایکروسافت مدعی شده است که سامانه‌های رایانه‌ای چندین سازمان دولتی و سازمان غیرانتفاعی اوکراین به بدافزاری آلوده شده‌اند که بعنوان باج‌افزار‌ها در این سامانه‌های پنهان شده بود.

بنا بر گزارش خبرگزاری روسی اسپوتنیک، این شرکت اوکراینی روز گذشته (شنبه) در وبلاگ امنیتی خود نوشت: « مرکز اطلاعات تهدید مایکروسافت (MSTIC) شواهدی از عملیات یک بدافزار مخرب که چندین سازمان را در اوکراین هدف گرفته است، شناسایی کرده است. این بدافزار برای اولین بار در تاریخ ۱۳ ژانویه (۲۳ دی ماه) در سامانه‌های آلوده شده در اوکراین نمایان شد».

بر اساس این گزارش، بدافزار مورد نظر آن طور که یکی از شرکت‌های فناوری اطلاعات اوکراین گزارش کرده است، چندین سازمان دولتی، غیرانتفاعی و سازمان‌های فناوری اطلاعات در اوکراین را هدف قرار داده است.

مرکز اطلاعات تهدید مایکروسافت اعلام کرده است که بدافزار ظاهراً قرار بوده شبیه به یک برنامه ربایش باشد اما مکانیسم احیا و بازیابی باج را نداشته است و این بدافزار برای از کارانداختن دستگاههای مورد نظر طراحی شده بوده است.

مایکروسافت هنوز هیچ ارتباط قابل توجهی بین این حمله سایبری و دیگر و سایر فعالیت‌های دیگر گروه‌های بدافزاری که این شرکت ردیابی می‌کند، شناسایی نکرده است.

شرکت مایکروسافت در این خصوص گزارش کرد، «با توجه به حجم و مقیاس نفوذهای غیرقانونی، مرکز اطلاعات تهدید مایکروسافت قادر به ارزیابی قصد عملیات‌ مخرب شناسایی شده نیست اما فکر نمی‌کند که این اقدامات تهدید جدی برای سازمان‌های دولتی، غیرانتفاعی و سازمان‌های هدف قرار گرفته شده در اوکراین ایجاد کرده باشد.

با این حال، دستگاههای امنیتی اوکراین، خواستار تحقیقات فوری و کامل درباره این عملیات هکری شده‌اند و همچنین خواهان تقویت ساختار دفاعی خود به منظور جلوگیری از نفوذ مجدد بدافزارها به سامانه‌های رایانه‌ای شرکت‌های اوکراینی شده‌اند.

این خبر در حالی منتشر شده است که روز جمعه هفته گذشته، «اولگ نیکولنکو» سخنگوی وزارت خارجه اوکراین اعلام کرد که وب‌سایت‌های وزارت خارجه و دیگر سازمان‌های دولتی به واسطه چندین حمله سایبری از دسترس خارج شده است.

طبق گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، وب سایت وزارت آموزش و پرورش پیامی درباره افشای اطلاعات شخصی اوکراینی ها منتشر کرد.

سرویس دولتی ارتباطات ویژه و محافظت از اطلاعات اوکراین عصر روز جمعه در بیانیه‌ای اعلام کرد که اکثر وب‌سایت‌هایی که از دسترس خارج شده بودند، مجدداً احیا شده است و هیچ اطلاعات شخصی فاش نشده است ولی با این حال این حمله سایبری را یکی از بدترین حملات در چهار سال گذشته توصیف کردند.

وزارت فرهنگ و سیاست اطلاعات اوکراین مدعی شده است که روسیه پشت پرده این حمله بوده است اما با این حال، «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین به سی ان ان گفت که روسیه هیچ‌گونه ارتباطی به این حمله نداشته است.

شبکه بی بی سی نیز روز گذشته گزارش کرد که وزارت خارجه و آموزش و همچنین سفارت اوکراین در انگلیس، آمریکا و سوئد از جمله وب‌سایت‌هایی هستند که مورد حمله سایبری قرار گرفته‌اند.

گزارش‌ها حاکی از آن است قبل از آن که وب‌سایت‌های اوکراینی از دسترس خارج شوند، پیام تهدید‌آمیزی نمایش داده می‌شد با این مضمون که برای اتفاق‌های بدتر آماده شوید.

هنوز مستقیماً هیچ‌ گروهی مسئولیت این حملات سایبری را برعهده نگرفته است اما اوکراین که اخیراً به دنبال تشدید تنش‌ها با روسیه، تلاش می‌کند، مسکو را مقصر این حملات جلوه دهد.

انتهای پیام/م