آلمان: برای حفظ برجام به پیشرفت در مذاکرات وین نیاز است
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «آلنا بائربوک» وزیر امور خارجه آلمان روز گذشته (سهشنبه) پس از دیدار با «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه تصریح کرد که به پیشرفت در مذاکرات «وین» برای لغو تحریمهای یکجانبه و غیرقانونی علیه ایران نیاز است.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی «اسپوتنیک»، بائربوک با اشاره به مذاکرات فعلی وین مدعی شد که زمان زیادی برای احیای برجام زمان باقی نمانده است و به پیشرفت در مذاکرات نیاز است.
وی در این خصوص گفت: «ما به پیشرفت در مذاکرات نیاز داریم زیرا زمان بسیار اندکی برای نجات این توافق (برجام) باقی مانده است».
اظهارات بائربوک در حالی مطرح شده است که روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» روز دوشنبه هفته جاری گزارش کرد که دیپلماتها در مذاکرات رفع تحریمها در وین بر سر برخی جزئیات توافق کردهاند.
وزنامه والاستریتژورنال مدعی شده در مذاکرات رفع تحریمها در وین پیشرفتهایی در برخی جزئیات مهم، از جمله نحوه رفع تحریمها، نحوه برگشت ایران به تعهدات هستهای و نحوه اجرای توافق، حاصل شده است.
روزنامه آمریکایی به نقل از دیپلماتهای مرتبط با گفتوگوهای جاری در پایتخت اتریش، یکی از بزرگترین موانع در پیشرفت مذاکرات را درخواست ایران برای اخذ ضمانت از آمریکا جهت عدم خروج دوباره از برجام دانسته است.
این روزنامه با وجود این نوشته در حوزه رفع تحریمها، برداشتن گامهای هستهای و تعیین توالی اجرای توافق نیاز به اتخاذ برخی تصمیمهای سیاسی است.
هشتمین دور مذاکرات رفع تحریمها در وین از چند هفته پیش آغاز شده است. مقامهای آمریکایی و اروپایی پیش از این گفته بودند که پیشرفتهایی در مذاکرات صورت گرفته اما اندازه این پیشرفتها به اندازهای نیست که بتوان امیدوار بود توافق در دسترس است.
پیش از این همچنین دیپلماتهای اروپایی گفته بودند بخش اعظم گفتوگوها در روزهای گذشته بر مطالبات ایران برای اخذ تضمین در خصوص پایداری برجام متمرکز بوده است.
دیپلماتهای غربی از هشتم آذرماه که نخستین دور مذاکرات رفع تحریمها در دولت سید ابراهیم رئیسی آغاز شده سعی کردهاند با ارائه چارچوبهای زمانی تیم ایران را برای عقبنشینی از خواستههای خود وادار کنند.
با این حال، نمایندگان ایران در مذاکرات وین تصریح کردهاند برای تهران نتیجه مهمتر از زمان است. تهران در تلاش است برجام را که از نخستین روزهای اجرایی شدن در اثر برخی سیاستهای آمریکا و کشورهای غربی به توافقی تهی از منافع اقتصادی برای طرف ایرانی تبدیل شد به سمت توافقی دوجانبه و متوازن پیش ببرد.
گزارش والاستریتژورنال همچنین مدعی شده مقامهای آمریکایی و اروپایی در محافل خصوصی اواسط ماه فوریه را به عنوان موعد تصمیمگیری برای بستن پنجره دیپلماسی با ایران تعیین میکنند.
ضربالاجل ادعایی جدید، چارچوب زمانی قبلی که پیشتر در منابع مشابه رسانهای به آن اشاره شده بود را تا حدود دو هفته به عقبتر موکول میکند.
حدود دو هفته قبلتر، پایگاه پولیتیکو به نقل از برخی «مقامهای نزدیک به مذاکرات» مدعی شده بود که پنجره مذاکرات تا پایان ماه ژانویه یا اوایل ماه فوریه بسته خواهد شد. البته این پایگاه خبری به نقل از منابعی دیگر این را هم نوشته بود که هیچ تاریخ ثابتی در خصوص زمان توافق در نظر گرفته نشده است. (جزئیات بیشتر)
گزارشها حاکی از آن است که جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر، دو مکانیسم «تضمین» درباره عدم خروج دوباره آمریکا از برجام و «راستیآزمایی» رفع تحریمها را ضامن قرار دادن برجام در ریل چندجانبهگی و توازن میدانند.
انتهای پیام/