۳ مشکل ارز ترجیحی/جلسات دولت و مجلس درباره ارز ۴۲۰۰ تومانی ادامه دارد

هادی بیگی نژاد در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس درپاسخ به این سوال که آیا سیاست ارز ترجیحی توانسته است قیمت‌ها را مدیریت کند و به تولید کمک کند؟ بیان کرد: منطق سیاست ارز ترجیحی این بود که دولت به افراد، اجازه واردات کالاهای مختلفی را با ارز ۴۲۰۰ تومانی بدهد. مابه التفاوت قیمت این ارز و قیمت بازار آزاد هزینه بالایی را به دولت تحمیل کرد بنابراین دولت به این نتیجه رسید که این ارز را از رده خارج کند. 

وی ادامه داد: ارز ترحیجی در ابتدا به مسافران نیز تعلق می‌گرفت، اما به تدریج این ارز فقط به ۴ قلم کالای اساسی دارو، گندم، نهاده دامی و روغن اختصاص یافت.

بیگی نژاد اظهار داشت: دلیل حذف ترجیحی کالاهای مشمول ارز ۴۲۰۰، مشکلات تامین ارز بود طوری که الان نیز این دلیل به قوت خود باقی است. دولت در تامین ارز دچار مشکل است حتی کسری بودجه نیز به همین دلیل است.

وی اظهار کرد: دولت برای جبران این مسئله باید از بانک مرکزی استقراض کند که این خود موجب رشد پایه پولی می‌شود و به تبع آن تورم به وجود می‌آید.

وی درباره اینکه آیا ارز ۴۲۰۰ تومانی به اهداف خود رسیده است یا نه؟ عنوان کرد: ما به‌التفاوت ارز ترجیحی و نرخ بازار رقم بسیار زیادی است و چون رقم بالاست خیلی ها به طمع می افتند تا از این فرصت سوء استفاده کنند مثلاً اگر کسی کالایی را با قیمت دلار ۶۰۰۰ تومانی بفروشد در صورتی که با قیمت دلار ۴۲۰۰ وارد کرده در ارقام بالا رقم بسیار قابل توجهی خواهد شد.

این نماینده مجلس با بیان اینکه در هدف گیری دچار خطا هستیم، ادامه داد: درباره اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی به جامعه هدف رسیده است یا خیر باید گفت در موضوع گوشت مرغ، قرار بر این بود که این کالا با قیمت پایین عرضه شود و نهاده آن نیز با قیمت پایین به دست تولید کننده برسد. در برخی موارد این اتفاق افتاد و در برخی موارد نیز نیفتاد. به عنوان جمع بندی باید گفت، در هدف گیری دچار خطا هستیم چرا که این تحفیف به جامعه هدف نرسید و یک فساد نیز در ما به‌التفاوت نرخ ارز رخ داد.

وی اضافه کرد: مشکل سوم در ارز ۴۲۰۰ تومانی، نداشتن پول و اعتبار برای تامین این سیاست است. همه اینها موجب شد که مجلس و دولت به این جمع‌بندی برسند که صلاح نیست این شیوه ادامه پیدا کند. 

بیگی نژاد درباره اینکه بهترین شیوه جایگزین ارز ۴۲۰۰ تومانی چیست؟ تصریح کرد: در زمینه اینکه کدام شیوه جایگزین بهتر است و اینکه اساسا این سیاست را ادامه دهیم یا شیوه بهتری برای جایگزین این سیاست وجود دارد به جمع‌بندی نرسیده ایم، مجلس و دولت در این مورد در حال رایزنی و صحبت هستند تا به یک نتیجه درست برسند.

وی با بیان اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی، به دلیل استقراض، چیزی جز گرانی برای مردم به وجود نمی آورد، بیان کرد: همه دغدغه من این است که با حذف این ارز، کمترین آسیب به مردم برسد با توجه به اینکه با دهک‌های مختلفی روبرو هستیم، اقتضا دارد برنامه ریزی های مختلفی نیز داشته باشیم ما به دنبال این هستیم که نیازهای اولیه مردم به دستشان برسد و نمی‌توانیم از کنار حفظ معیشت مردم ساده بگذریم. 

وی تاکید کرد:جلسات متعددی با دولت برگزار کردیم و خواهیم کرد تا به جمع‌بندی نهایی درباره افزایش یارانه به مردم برسیم.

انتهای پیام/