بازخوانی سریال های دهه فجر| سریال «روح الله»، روایتی از سیره امام خمینی (ره)/ داستان هایی واقعی برگرفته از خاطرات نزدیکان حضرت امام (ره)

خبرگزاری فارس-گروه رادیو و تلویزیون: دیدن حال و هوای تاریخ معاصر هر کشوری در آثار نمایشی، به طور قطع و یقین برای هر قشر سنی می تواند جذابیت خاصی داشته باشد. حال این قشر می توانند میانسال  وسال خرده ها باشند یا می توانند دهه ۸۰ و ۹۰  ای هایی باشند که شاید جز درس های کتب درسی هیچ از تاریخ معاصرشان ندانند. برای همین است که اغلب سازندگان و سریال و فیلم سازان یکی از رسالت های هنری و ملی خود را در تولید اینگونه آثار می دانند.

بر همین اساس در سلسله گزارش هایی به مناسبت فرارسیدن یوم الله فجر و پیروزی انقلاب اسلامی ایران به بازخوانی سریال های موفق و شاخص دهه فجری می پردازیم که در سالهای قبل از شبکه های مختلف و سراسری تلویزیون پخش شده است.

سریال «روح الله» به کارگردانی راما قویدل و مرحوم سیامک صرافت یکی از معدود سریال هایی است که برگرفته از زندگی خصوصی و شخصی امام خمینی (ره) در تعامل با مردم است و در قالب اپیزودیک و در ۱۳ قسمت به نویسندگی سعید نعمت اله و توسط محمدرضا شفیعی تهیه شده است.

 

** داستان های متفاوتی برگرفته از یک موضوع

شاید یکی از دلیل های جذابیت این سریال همین اپیزودیک بودن آن بوده که در پایان همه قصه ها به یک هدف می رسیدند و همگی در یک راستا حرکت می کردند. داستان های مجموعه تلویزیونی روح الله از سال ۴۲ آغاز شد و تا رحلت بنیان گذار کبیر انقلاب اسلامی ایران ادامه داشتند.

** سیره امام خمینی (ره) کلیت داستان ها را شامل می شود

سیره، شخصیت و بزرگ منشی امام خمینی (ره) در تمامی داستان هایی که با نخی به ایشان وصل می شود، به خوبی دیده می شود و مخاطبان با تماشای هر کدام از این قسمت ها به طور مستقیم و یا حتی غیر مستقیم می توانند با وجوه مختلف شخصیتی این بزرگ مند آشنا شوند.

 

** داستان هایی واقعی از خاطرات مردم با امام خمینی (ره)

این مجموعه‌ داستان‌های مستقلی دارد که بر اساس خاطرات واقعی نزدیکان و افرادی که مفتخر به دیدار حضرت امام خمینی(ره) شده‌اند، به نگارش درآمده است و در پروسه نگارش نویسنده با این افراد در تعامل بوده و این خاطرات را از زبان برخی نزدیکان امام خمینی ثبت و ضبط و نگهداری کرده است.

** در نگارش این سریال از کدام منابع استفاده شده است؟

در نگارش این سریال علاوه بر خاطرات شفاهی نزدیکان امام (ره) از برخی منابع نیز استفاده شده است که در ذیل به آنها اشاره می شود: حسن آینه، مهر قهر، سایه آفتاب، خاطرات آیت الله پسندیده، پرتو آفتاب، همیشه با امام (ره)، خاطرات سال های نجف، پا به پای آفتاب.

 

** راما قویدل و تجربه ای جدید

قویدل یکی از کارگردان های تلویزیونی است که اغلب هر چند سال یکبار سریالی می سازد. او شاید برای شما هم اتفاق بیفتد، عملیات ۱۲۵، دولت مخفی، دیوار شیشه ای و … را در این سالها کارگردانی کرده است. او در سیزدهمین تجربه تلویزیونی خود به سمت مجموعه ای با چالش های بزرگ پیش رو رفت و روایت گر زندگی امام خمینی (ره) بود.

** اپیزودهای مختلف با رویکردهایی یکسان

برخی از اپیزودهای این سریال ۱۳ قسمتی حال و هوای انقلاب و روزهای پیروزی انقلاب را دارند و مابقی به داستان ها و خاطره های افراد و نزدیکان امام خمینی (ره) برمی گردد.

اپیزودهای تقسیم، دو تکه از قبله، مهمان حبیب خداست، مشتی، لحظه‌ای کافیست، نون دونی ۱ و ۲ است از جمله این داستان ها هستند.

** «تقسیم» و چالش های «محمد کاسبی» با نقشش

یکی از اپیزودهای این مجموعه تلویزیونی تقسیم نام داشت. در این قسمت محمد کاسبی حاج شمرانی فرد معتمد امام خمینی (ره) بود که در بازار حجره ای داشت و سرشناس بود. او طبق خواسته امام (ره) مامور می شود که پول هایی از مردم خیر جمع کرده و به دست مردم حادثه دیده مدرسه فیضیه قم برساند که در جریان رساندن پول ها به مردم دچار چالش هایی می شود و در آخر از سخت گیری امام (ره) نسبت به حلیت مال و حلیت تقسیم گلایه می کند و بعدا متوجه می شود که امام (ره) درست می گفتند.

 

** «دو تکه از قبله» و حضور امام (ره) در نماز جماعت روستا

داستان این اپیزود درباره دو نفر در یک روستا است. انوشیروان ارجمند موذن مسجدی قدیمی است و حمیدرضا هدایتی راد می خواهد مسجدی را با نام خودش نامگذاری کند و این دو بر سر این موضوع به مشکل می خورند و در آخر امام خمینی (ره) به روستایشان می آید و در مسجد قدیمی نماز برپا می کند و این کدورت ها رفع می شود.

** «سلام مشتی» و روایت دیدار با امام خمینی (ره)

داستان سلام مشتی درباره دیدار یکی از روستاییان با امام خمینی (ره) است که اول مردم روستا باور نمی کنند او می خواهد امام (ره) را ملاقات کند اما بعد متوجه می شوند که درست گفته است. این روستایی که نقشش را مهد صباغی بازی می کند، به همراه نوه اش از روستا به تهران می آید اما به محض رسیدن به ترمینال کیفش را گم می کند و ماجراهایی برایش پیش می آید اما همه را به جان می خرد تا با امام (ره) دیدار کند.

** «لحظه ای کافی است»، اپیزود تاثیرگذار سریال «روح الله»

شاید یکی از دلنشین ترین قسمت های این مجموعه تلویزیونی اپیزود لحظه ای کافی است، باشد. امام خمینی (ره) در خانه ای زندگی می کند که استیجاری است و صاحب آن خانه نیز به رحمت خدا رفته است. او سه پسر دارد که بعد از فوت پدر با هم قهر کردند و رفت و آمدی ندارند و امام خمینی (ره) که این را متوجه می شوند از طریق رابطی برای این سه برادر خبر می فرستند که برای تمدید قرارداد سالیانه باید هر سه با هم نزد امام (ره) بیایند و رضایت قلبی شان را اعلام کنند.

 

در یکی از دیالوگ ها یکی از پسرها خطاب به برادرش می گوید: بابامون هر سال ذوق مستاجرشو می کرد و تو هم به خاطر ذوق بابا که الان نیست بیا. در آخر هم هر سه با وجود اینکه با هم مشکلات و اختلاف هایی داشتند راهی منزل امام (ره) می شوند و طی این دیدار اختلاف هایشان رفع شده و دوباره با هم آشتی می کنند.

** عدم حضور بازیگری با شخصیت امام خمینی (ره)

یکی از موضوع هایی که در این سریال به چشم می آید، حضور و عدم حضور شخصیت امام خمینی (ره) است. امام خمینی (ره) در این سریال حضور دارد و مخاطب این را از رفت و آمدهای بازیگرها به منزلشان و صحبت با خادم شان متوجه می شوند اما حضور فیزیکی به آن معنا که بازیگری این شخصیت شخیص را بازی کند وجود ندارد و شاید اگر در بخش هایی از حضور بازیگری برای این نقش بزرگ بهره می بردند تاثیرگذاری بیشتری داشت.

 

* بازیگران این سریال چه کسانی بودند؟

محمد کاسبی، انوشیروان ارجمند، عنایت‌الله شفیعی، مهدی صباغی، سعید داخ، رحمان باقریان، حمیدرضا هدایتی‌راد، شیوا ابراهیمی، داریوش سلیمی، علیرضا زمانی نسب، افشین نخعی، نوید خداشناس، سعیده عرب و … از جمله بازیگرانی بودند که در این سریال بازی کردند.

انتهای پیام/