‌تک‌نرخی شدن ارز‌ امروز یک ضرورت است/ حمایت‌‌ معیشتی اصلاح ارز ترجیحی نقدی نباشد

‌حبیب‌اله دهمرده در گفت‌‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با اشاره به مشکلاتی که ارز ترجیحی در عمل به وجود آورد، تصریح کرد: اینکه ما برنامه ریزی داشته باشیم تا کالاهای اساسی با قیمت مناسب به دست مردم برسد و به معیشت مردم کمک کنیم، نیت خوبی است،  ارز ترجیحی هم در ابتدا همین هدف را دنبال می‌کرد‌ اما آنچه در عمل شاهد بودیم نشان نمی‌دهد که این هدف محقق شده باشد‌ بنابراین، به نظر می‌رسد، نیت خوب و درست است اما مسیر به درستی طی نشده است. به همین دلیل، این سیاست نتوانست به اهدافی که مشخص کرده بود، در عمل دست یابد.

وی ادامه داد: این ایده که می‌توانیم با افزایش نظارت‌ها به اجرای این قانون ادامه دهیم، درست نیست،. ما باید روندی را پیش ببریم که نظارت‌ها را به حداقل برسانیم و در عین حال از بروز سوءاستفاده‌ها جلوگیری کنیم.

* ضرورت و ملاحظات پیاده‌سازی سیاست تک‌نرخی شدن ارز‌

این ‌عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی با اشاره به ضرورت حذف ارز چندنرخی از اقتصاد گفت: با توجه به شرایط فعلی که ارز دو نرخی مشکلاتی را برای کشور به وجود آورده، بهتر است که این سیاست را حذف کنیم و همان سیاست ارز تک نرخی را پیگیری کنیم اما نگران هستیم که دولت نتواند این کار را به درستی انجام دهد و متعاقباً مشکلات بیشتری برای مردم به وجود آید.

وی تأکید کرد: قطعاً با حذف ارز ترجیحی کالاهای اساسی گران می‌شوند و این سوال پیش می‌آید که آیا با کمکی که به مردم می‌کنیم می‌توانیم این گرانی را طوری جبران کنیم که مردم متحمل فشار بیشتر اقتصادی نشوند یا خیر.

دهمرده افزود: زمانی که در دولت دهم قرار بود هدفمندی یارانه‌ها انجام شود، بنده استاندار بودم و در موضوع اصلاح قیمت بنزین و موارد دیگر دخالت مستقیم داشتم، اگرچه اولین بار بود که بعد از انقلاب موضوع هدفمندی یارانه‌ها اجرا می‌شد و برخی نگران بودند که ممکن است همه چیز به هم بریزد، اما طوری موضوع مدیریت شد و جامعه را برای آن آماده کردیم که نه تنها چیزی به هم نریخت، بلکه خود مردم پیگیر اجرای این قانون بودند و می‌خواستند که اجرا شود.

این ‌عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی افزود:  اما در دوران دولت آقای روحانی‌ گرانی بنزین رخ داد که مشکلاتی را به دنبال داشت، چون زمینه‌های لازم برای انجام این کار در جامعه مهیا نشد. تجربه هدفمندی یارانه‌ها در دولت دهم و اعطای کامل ما به تفاوت حاصله به مردم، تجربه مهمی بود اکنون باید در زمینه‌ی حذف ارز ترجیحی اقدامات لازم صورت بگیرد تا جامعه پذیرای آن باشد، در غیر این صورت باید منتظر بروز مشکلات باشیم.

وی تأکید کرد: اگر زمینه سازی‌های لازم برای حذف ارز ترجیحی صورت بگیرد به طوری که فضا برای سوءاستفاده‌های احتمالی از بین برود، تک نرخی کردن ارز لازم و ضرورتی انکار ناپذیر است.

‌عضو کمیسیون تلفیق مجلس ادامه داد: هر کجا که ارز دو نرخی داشته باشیم حتماً بستر برای بروز سوء استفاده فراهم می‌شود. اما مقدار آن مهم است. گاهی اوقات ۵ یا ۱۰ درصد انحراف داریم که قابل قبول است، اما بعضی اوقات شاهد ۶۰-۷۰ درصد انحراف هستیم که پذیرفتنی نیست.

دهمرده بیان کرد: اگر دولت برنامه متقنی می‌داد که نمایندگان را در مورد تأمین معیشت مردم و عدم بروز مشکلات بعدی قانع می‌کرد، حذف ارز ترجیحی تصویب می‌شد و من هم جزو کسانی هستم که از  تک نرخی شدن ارز حمایت می‌کنم. اما واقعاً دل نگران هستم که بر اثر حذف ارز ترجیحی یارانه‌ی اعطایی ما به مردم نتواند گرانی‌ها را جبران کند.

* حمایت‌های معیشتی اصلاح ارز ترجیحی نقدی نباشد

وی ادامه داد: من معتقدم که نباید کمک‌ها به صورت نقدی در اختیار مردم قرار گیرد، بلکه باید به صورت کالابرگ به مردم اعطا شود، تأمین ارزاق مردم اهمیت دارد و باید در اولویت قرار گیرد.

این عضو کمیسیون تلفیق ضمن تأکید مجدد بر لزوم تأمین معیشت مردم تصریح کرد: به طور کلی نظر من این است که دولت، مجلس و مردم همه باید در همکاری و تعامل با یکدیگر شرایطی را به وجود آورند که حذف ارز ترجیحی انجام شود‌ تا از این طریق مشکلاتی که بر اثر ارز دو نرخی به وجود آمده است، از بین برود‌، در عین حال باید ملاحظاتی برای اقشار ضعیف داشته باشیم تا زیر فشار این اصلاحات اساسی اقتصادی له نشوند.  

دهمرده گفت: سوال ما از دولت این است که برای جبران گرانی‌ای که بر اثر حذف ارز ترجیحی به وجود می‌آید، چه برنامه ای دارید؟ چطور می‌خواهید کشور را طوری اداره کنید که به اقشار ضعیف آسیبی نرسد؟ من به عنوان یک نماینده مجلس در مورد برنامه‌های دولت برای تأمین معیشت مردم با حذف ارز ترجیحی هنوز قانع نشده‌ام.

انتهای پیام/