معارض سوری؛ تفاهم با ترکیه شاید مقدمه تفاهم بین ایران و کشوهای خلیج فارس باشد

به گزارش سرویس بین‌الملل خبرگزاری فارس، معارض سوری مقیم سوئد در یادداشتی مطبوعاتی نوشت که بن‌بست ایجاد شده در تعدادی از کشورهای منطقه غرب آسیا، نتیجه تعامل با مجموعه مشکلاتی که چندین دهه متحمل آن شده از یک سو و تلاقی اراده‌ها و پروژه‌های منطقه‌ای از سوی دیگر است.

«عبد الباسط سیدا» در این یادداشت که در «العربی الجدید» منتشر شد نوشت: موانعی که کشورهای منطقه از آن رنج می برند، بدون اجماع منطقه‌ای و بین المللی برطرف نمی‌شود، زیرا آن‌چه در آنها می‌گذرد به اختلافات و درگیری‌های داخلی محدود نمی‌شود، بلکه نیروهای منطقه‌ای و بین المللی مستقیماً در این وضعیت دخیل هستند. آن‌ها بر اساس عوامل تاریخی، محاسبات و اولویت‌های تحمیل شده توسط معادلات و موازنه‌های منطقه‌ای و بین المللی بر آن تأثیر می‌گذارند.

نویسنده در ادامه حصول اجماع های مورد نیاز را در حال حاضر بعید دانست و نوشت که در شرایط تنش آمیز روابط غرب و روسیه از یک سو، و عدم شفافیت در مورد ماهیت رابطه‌ای که بین چین و غرب خواهد بود از سوی دیگر، چنین امری بعید است.همه این‌ها نشان دهنده تنش بیشتر بین قدرت‌های منطقه یا به عبارت دقیق‌تر، بین ایران و سایر قدرت‌های منطقه است.

در ادامه این یادداشت آمده است: ​از سوی دیگر، تحرکاتی منطقه‌ای وجود دارد که از آن‌ها مشخص است که قصدی برای کاهش تنش‌ها وجود دارد و تلاش‌هایی برای یافتن راه‌های برون رفت احتمالی برای درگیری‌هایی که  وجودی بوده و هستند و به نظر می‌رسند تنها با حذف دشمنان یا رقبا پایان می‌یابند، در جریان است.

نگارنده در ادامه به نشست‌ها و دیدارهای عربستان سعودی و تهران اشاره کرد و نوشت که ممکن است این دیدارها نتایج ملموسی نداشته باشد، اما تداوم صرف آن و صحبت در مورد آن گام مثبتی است، زیرا بازتاب تفاهم عربستان و ایران در صورت حصول، بر واقعیت کشورهای مربوطه مثبت خواهد بود. همچنین سفر قریب‌الوقوع “رجب طیب اردوغان” رئیس جمهور ترکیه به عربستان سعودی نیز ممکن است به تقویت تفاهم ترکیه و کشورهای خلیج فارس کمک کند، که ممکن است مقدمه ای برای تفاهم ایران و سایر کشورهای حوزه خلیج [فارس] باشد. قابل ذکر است که این سفر پس از سفر «محمد بن زاید» ولی‌عهد ابوظبی به آنکارا صورت می‌گیرد.

انتهای پیام/م