حمایت اتحادیه اروپا از یونان برابر ترکیه
به گزارش سرویس بینالملل خبرگزاری فارس، یک روز پس از ابراز موضع وزارت خارجه آمریکا در حمایت از یونان، اتحادیه اروپا نیز بر حق حاکمیت یونان بر جزایر واقع در دریای اژه تاکید کرد.
به نوشته وبگاه «تاکینگ گریس» در پی سخنان اخیر مقامهای ارشد ترکیه از جمله «مولود چاووش اغلو» وزیر امور خارجه این کشور، اتحادیه اروپا علام کرد: «حاکمیت یونان بر این جزایر غیرقابل تردید است».
«پیتر اسپانو» سخنگوی اتحادیه اروپا روز یکشنبه گفت: «حاکمیت یونان بر این جزایر غیرقابل تردید است. ترکیه باید به آن احترام بگذارد، از اظهارات و اقدامات تحریک آمیز در این زمینه خودداری کند، صریحاً به روابط حسن همجواری متعهد شود و برای حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات تلاش کند. باید به توافقهای بینالمللی احترام گذاشته شود.»
وی افزود: «سخنان مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه مبنی بر مناقشه بر حق حاکمیت یونان بر برخی از جزایر این کشور، نتیجه معکوس دارد و در تضاد با تلاشهای کاهش تنش در شرق مدیترانه است که در نتیجهگیری شورای اروپا اعلام شده است.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در روزهای گذشته با رد صریح ادعاهای آنکارا، از یونان دفاع کرد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این زمینه گفت که حاکمیت و تمامیت ارضی همه کشورها باید مورد احترام و محافظت قرار گیرد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا افزود که حاکمیت یونان بر جزایر واقع در دریای اژه غیرقابل انکاراست.
چاووش اوغلو روز پنجشنبه گفت که ترکیه نامهای به سازمان ملل ارسال کرده و در آن نقض ادعایی هر دو پیمان لوزان و پاریس را محکوم کرده است. وی افزود: «اگر یونان موضع خود را تغییر ندهد، حاکمیت این جزایر قابل بحث است.»
معاهده لوزان در سال ۱۹۲۳ توسط فرانسه، انگلیس، ایتالیا، ژاپن، یونان، رومانی، ترکیه و یوگسلاوی سابق امضا شد. آتن مدعی است که ماده ۱۵ معاهده لوزان انتقال حاکمیت جزایر به یونان را تصویب میکند و آنکارا نمیتواند یکطرفه به معاهده ۱۹۴۷ پاریس استناد کند.
روابط بین ترکیه و یونان، دو عضو ناتو که اغلب دچار تنش بوده به طوری که سال گذشته این روابط به شدت رو به وخامت گذاشت و کشتیهای جنگی در شرق مدیترانه در نزاع بر سر مرزهای دریایی و حقوق انرژی با هم روبرو شدند. یونان و ترکیه سال گذشته دردرگیری بر سر اکتشاف گاز در شرق مدیترانه به تقابل نظامی نزدیک شدند. ترکیه بارها اعلام کرده که از یونان میخواهد تا راه حلهای سیاسی مسالمت آمیز را اتخاذ کند تا راه حلهای تهاجمی.
انتهای پیام/.