حمایت سناتور «چاک شومر» از مذاکرات وین
به گزارش سرویس بینالملل خبرگزاری فارس، «چاک شومر» سناتور دموکرات و رئیس اکثریت سنا که از مخالفان اولیه برجام بوده، اعلام کرد اکنون از مذاکرات دولت آمریکا در وین برای احیای توافق، حمایت میکند.
به گزارش وبگاه خبری «هیل»، شومر در پاسخ به سوالی درباره تلاش جدید برای احیای توافق هستهای که آمریکا در دوره ترامپ از آن خارج شد، گفت فکر میکند که بحث در مورد این موضوع مهم است و توضیح داد که در سال ۲۰۱۵ به توافق هستهای ایران که باراک اوباما رئیسجمهور وقت آمریکا با متحدان اروپایی این کشور به آن رسیده بود، رأی منفی داد، زیرا فکر میکرد «مشکلاتی» در آن وجود دارد؛ اما اکنون از تلاشهای بایدن برای احیای مجدد توافق حمایت میکند و از دولت خواسته تا به آنچه که بهعنوان عناصر مشکلساز توافق اولیه میدید، رسیدگی کند.
شومر روز سهشنبه به خبرنگاران گفت: در توافق اولیه با ایران مشکلاتی وجود داشت و بسیاری از ما از دولت بایدن خواستهایم به این مشکلات در این گفتوگوها (مذاکرات وین) رسیدگی کند، اما فکر میکنم که بحثها مهم و خوب هستند.
چاک شومر رئیس اکثریت سنا که آن زمان دموکرات شماره سه بود به همراه سناتور «باب منندز» که اکنون رئیس کمیته روابط خارجی سنا است، «بن کاردین» دموکرات شماره دو در این کمیته و سناتور «جو منشن» چهار سناتور دموکراتی بودند که به مخالفت با توافق سال ۲۰۱۵ رای دادند. اما در نهایت این اقدام پس از اطاله بررسی از سوی دموکراتها شکست خورد و اوباما را از نیاز به وتو خلاص کرد.
شومر نزدیک به هفت سال پیش در توضیح مخالفت خود با برجام مدعی شد: «از نظر من، خطر بسیار واقعی که ایران (اقداماتش را) تعدیل نکند و در عوض از توافق برای دنبال کردن اهداف شوم خود استفاده کند، بسیار زیاد است». او اما بعداً از ترامپ به خاطر خروج از برجام انتقاد کرد و در سال ۲۰۱۷ گفت که نسبت به توافق هستهای تردید دارد اما باید به آن فرصت داد تا کار کند.
این موضع واکنش ترامپ را برانگیخت و در اکتبر ۲۰۱۷ در توییتی نوشت: سناتور دموکرات شومر از توافقی که رئیسجمهور اوباما با ایران منعقد کرده بود متنفر بود، اما اکنون که من درگیر آن هستم، با آن موافق است. این را به اسرائیل بگو چاک!
رجزخوانی قانونگذاران آمریکایی درباره برجام
مقامهای آمریکا در چند ماه گذشته بارها تلاش کردهاند سرعت مذاکرات وین را به انجام اقداماتی از سوی ایران منوط کنند حال آنکه شواهد روزافزون حاکی از آن است که کشمکشهای داخلی در آمریکا دستکم یکی از عوامل وقتکشی تیم مذاکرهکننده آمریکایی در هتل کوبورگ بوده است.
قانونگذاران آمریکایی که عمدتاً از حزب جمهوریخواه هستند در چند ماه گذشته به طرق مختلف- اعم از نامهنگاری با نمایندگان قوه مجریه، معرفی طرحهایی برای ملزم کردن دولت آمریکا به نظرخواهی از کنگره و برگزاری جلسات و نشستهای مختلف- تلاش کردهاند مخالفتهای سیاسی خود با برجام را به شکل علنی ابراز کنند.
البته، به استناد آنچه از تجربه ۶ ساله اجرای برجام توسط آمریکا میتوان دریافت، این نوع مخالفخوانیها را نمیتوان تماماً انعکاسی از نگرانیهای واقعی این گروه از سیاستمداران درباره برجام دانست، بلکه، آنها گاه بخشی از راهبردی گستردهتر هستند که هیئت حاکمه آمریکا به عنوان یک کل علیه ایران دنبال میکنند. به عبارت دیگر، چنین مخالفتهایی گاه بیشتر از آنکه به دنبال دستیابی به اهدافی دیگر باشند، خودشان هدفند. از نگاه گروهی از قانونگذاران آمریکایی، صرف وجود مخالفت با برجام و به تردید انداختن آینده آن میتواند فرصتهای انتفاع اقتصادی ایران از این توافق را محدود میکند. به باور این گروه، ابزار مخالفت با برجام همچنین میتواند اهرم چانهزنی مناسبی برای مذاکرهکنندگان آمریکایی در وین باشد.
انتهای پیام/م