قرار بود اصلاحات تک‌حزبی شود ولی عده‌ای پشیمان شدند

سعید نورمحمدی عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان در گفت وگو با خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری فارس، در پاسخ به سوالی درخصوص بحث‌هایی درباره تبدیل جریان اصلاح‌طلب به ۳ حزب سیاسی، گفت: بحث ادغام احزاب در یکدیگر بحث جدیدی نیست و قبلا هم توسط برخی اساتید دانشگاهی علوم سیاسی و برخی چهره های سیاسی با تجربه مطرح شده بود.

۳حزبی شدن اصلاحات در حد ایده است

وی با بیان اینکه اخیرا هم آقای خاتمی در پیامی به کنگره یکی از احزاب اصلاح‌طلب مجددا این پیشنهاد را مطرح کردند،‌ تصریح کرد: این پیشنهاد هنوز تبدیل به یک جریان نشده است و در حد ایده است و عملا خیلی از احزاب در شرایط فعلی توانایی کار سیاسی را ندارند و صرفا در زمان قدرت است که می توانند سهمی از قدرت را برای دبیرکل‌شان بگیرند و در دوران رکود کار سیاسی به دلیل نداشتن بدنه و گفتمان عملا به محاق می‌روند. 

تعدد فعلی احزاب از بی‌حزبی آسیب بیشتری دارد

نورمحمدی ضمن بیان اینکه به لحاظ تئوری‌های تحزب، تعدد فعلی احزاب از بی‌حزبی آسیب بیشتری دارد،‌ خاطرنشان کرد: قبل از سال ۹۲ ایده‌ای در جریان اصلاحات به محوریت اقای مرعشی مطرح بود که کل جریان اصلاحات تبدیل به حزبی واحد شود. تحلیل این بود اگر این اتفاق بیفتد در این صورت جریان اصولگرا هم به این سمت می‌رود که تبدیل به یک حزب واحد شود چون دو حزبی بودن باعث اصلاح قوانین و جا افتادن احزاب کشور می‌شود؛ اما این ایده بعد از پیروزی در انتخابات محقق نشد.

اختلاف درون جریانی اصلاحات زیاد نیست

عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان در پاسخ به سوالی درخصوص سلایق متعدد درون جریانی به عنوان عاملی برای عدم شکل‌گیری حزب واحد، تصریح کرد: من در جلسات شورای عالی اصلاح طلبان و شورای هماهنگی احزاب اصلاح‌طلب بودم. اختلافات درون جریان این‌قدر نیست که لازم باشد درون یک جریان ۳۰ حزب داشته باشیم.

۵ یا ۶حزب اصلاح‌طلب کاملا هماهنگ با اتحاد ملت رای می‌دهند

وی افزود: برای مثال همین الان در جریان اصلاحات ۵ یا ۶حزب هستند که کاملا هماهنگ با حزب اتحاد ملت رای می دهند. حتی در برخی موارد روسای استانی شان را به دلیل عدم هماهنگی با حزب اتحاد حذف و تغییر داده‌اند. یا برخی از احزاب که در انتخابات گذشته قائل به شرکت در انتخابات بودند، بدون هیچ لابی و هماهنگی و بر اساس تحلیل و مرامنامه‌شان به این نتیجه مشترک رسیده بودند.

برخی اختلاف شخصی صلاح‌طلبان شکل حزبی به خود گرفته است

عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان با تاکید بر اینکه اختلافات حداقلی هست، بیان داشت: در مواردی هم که اختلاف وجود دارد،‌ بیشتر اختلاف شخصی و سلیقه ای است و دعوای افراد مربوط به گذشته است و شکل حزبی به خودش گرفته است. در مجموع فکر می‌کنم اختلافات این‌قدر زیاد نیست و کل جریان صلاحات می تواند زیر یک سقف فعالیت کند.

تقسیم‌بندی در اصلاحات معطوف به قدرت و جامعه مدنی نیست 

نورمحمدی با اشاره به اخباری مبنی بر تشکیل ۳ یا ۴حزب در درون اصلاح‌طلبان در قالب ۳جریان غالب در این جریان سیاسی،‌ خاطرنشان کرد: من این تقسیم‌بندی را قبول ندارم و نزدیک به واقعیت نمی‌بینم و کل جریان اصلاحات در بدترین حالت می‌تواند در دو جریان تعریف شود و آن هم معطوف به قدرت و جامعه مدنی نیست و می‌توان تعریف دیگری برای آن مطرح کرد.

عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان ادامه داد: قبل از ۹۲ آقای مرعشی پیشنهاد داده بودند که کل جریان اصلاحات در قالب یک حزب واحد فعالیت کند و آقایان هاشمی و خاتمی از آن حمایت کنند. دوستان مشارکت هم که حزبشان منحل شده بود، پذیرفته بودند بعد از ۹۲ هم کارگزاران تا یک مدت فعالیت‌های حزبی اش را به تعویق انداخت تا این پیشنهاد را پیگیری کند ولی با وجود توافق قبلی برخی دوستان از این کار پشیمان شدند.

نورمحمدی در پاسخ به این پرسش که چه تضمینی وجود دارد که دوباره اختلافی که هنوز هم دو حزب کارگزاران و اتحاد ملت دارند، منجر به انحلال تک حزب اصلاح‌طلبان شود، تصریح کرد: چیزی که من در انتخابات مجلس دهم و شورای شهر پنجم دیدم این بود که کارگزاران و اتحاد ملت کاملا باهم هماهنگ بودند؛ پس منافع مشترک می‌تواند باعث نزدیکی جریانات به هم شود و این ماهیت تحزب است.

عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان در پاسخ به سوالی درمورد اختلافات اخیر اتحاد ملت و کارگزاران بر سر شرکت یا عدم شرکت در انتخابات تصریح کرد: اینها اختلافات فکری نیست و انتخابات بحث جداگانه مفصل دارد ولی خیلی از این اتفاقاتی که پیش آمد اختلافات بین افراد است. مثلا فلان آدم را قبول ندارم پس با کل حزبش مخالف می شوم؛‌ ولی این اختلافات مبانی فکری جدی و عمیق ندارد و تاکتیکی نیست. 

وی در خصوص امکان تحقق حزب واحد درون جریان اصلاحات تا انتخابات ۱۴۰۲اظهار داشت: اگر بخواهیم سمت تحزب واقعی برویم، این مساله اجتناب ناپذیر است و تا زمانی که احزاب ایران به سمت ادغام باهم نروند، تحزب واقعی در کشور نخواهیم داشت.

نورمحمدی ضمن تاکید بر اینکه در شرایط فضای سیاسی امروز کشور و ناامیدی که بدنه جریان اصلاحات به آن دچار شده است سوالات زیادی باید توسط نخبگان سیاسی پاسخ داده شود،‌گفت: اولینش این است در شرایطی که رقابت در فضای سیاسی به حداقل رسیده است و حتی فردی مثل آقای لاریجانی و بسیاری از چهره‌های اصلاح‌طلب در دایره رقابت نمی‌گنجند، تحزب چه نقش و جایگاهی دارد؟

وی افزود: سوال دیگری که باید به آن پاسخ داد در مورد آورده احزاب برای مردم و کشور است. بیش از یکصد حزب در حال حاضر مجوز فعال از وزارت کشور دارند. سوال جدی این است که این احزاب چه خاصیتی برای کشور داشته اند؟ یا اصولا می‌توانند با قوانین و سیستم انتخاباتی فعلی نقش و خاصیتی داشته باشند؟

در کنار اصلاح قوانین باید به سمت ادغام احزاب رفت

این فعال سیاسی اصلاح‌طلب ضمن تاکید بر اینکه این سوالات و سوال‌هایی از این دست این دغدغه را به وجود آورده اند که تحزب به شکل فعلی در کشور، پاسخگو نیست، بیان داشت: تحزبِ واقعی یک نیاز اساسی در کشورهای مدرن و یکی از زیربناهای توسعه یافتگی‌ست. شرایط فعلی احزاب ایران به هیچ عنوان شباهتی به تحزب به معنی مدرن آن ندارد. به همین دلیل تمام نخبگان معتقدند در کنار اصلاح قوانین باید به سمت ادغام احزاب رفت و رقابت حول دو یا چند حزب بزرگتر صورت گیرد تا هم افراد کم تجربه بر اساس رانت بر مناسب اصلی تکیه نزنند و هم هیچ حزب و جریانی نتواند از پاسخگویی در برابر عملکرد اعضایش شانه خالی کند.

انتهای پیام/