روش غیرمستقیم کم‌ریسک‌ترین مسیر برای سرمایه‌گذاری سهامداران حقیقی

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، یکی از مهمترین معضلاتی که در سال‌های گذشته گریبان سهامداران حقیقی و خرد را گرفته است، به مساله ورود مستقیم این سرمایه‌گذاران به صورت مستقیم به بازار سرمایه باز می‌گردد.

به نظر بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه، ورود مستقیم به بورس نیازمند گذراندن آموزش‌های لازم در زمینه تحلیل تکنیکال و بنیادی، آگاهی از کدال خوانی و اخبار شرکت‌ها و داشتن زمان لازم برای انجام معامله است.

بسیاری از سهامداران در اصورتی که زمان لازم برای انجام معامله در بورس را هم داشته باشند، از آموزش لازم بی بهره بوده و همین مساله باعث خواهد شد، آنها با ضرر و زیان مواجه شوند.

به عبارت دیگر، با توجه به این که عمده سهامداران از دانش مالی کافی برخوردار نیستند و یا دارای مشاغلی هستند که فرصت رصد کردن بازار را به قدر کافی ندارند، به گفته کارشناسان باید افراد تازه وارد روش غیر مستقیم سهامداری را برگزینند تا ریسک آنها حداقل شده و در نوسان های بازار که جزء ذات بازار بورس است، دچار ضر ور زیان نشوند.

افراد تازه وارد در این حوزه نیازمند کسب دانش کافی هستند و این موضوع بسته به توانایی ها و تخصص فرد نیازمند صرف زمان قابل توجهی است. لذا ورود مستقیم در انتخاب سهام می ‌تواند تصمیمی پرریسک بوده و علاوه بر امکان انتخاب سهام نامناسب به لحاظ رشد قیمتی، نقدشوندگی پایینی نیز برای سهامداران آن سهم داشته باشد.

* فضای مجازی بلای جان سهامداران نابلد!

نحوه سرمایه‌‌گذاری سهامداران تازه وارد به بازار سرمایه که در آن بیش از ۷۰۰ نماد قابل معامله با وِیژگی‌ های مختلف و متفاوت وجود دارد، اهمیت ویژه‌ای دارد. در غیاب فعالیت موثر مشاوران سرمایه‌ گذاری، شاهد نقش گسترده شبکه های اجتماعی از جمله کانال ‌های تلگرامی و صفحات اینساگرامی در هدایت پول تازه واردها به سهام های مورد نظر خود بوده‌ایم. موضوعی که سبب شکل‌گیری حباب قیمتی در بسیاری از نمادها شد و در اصلاح بازار در سال‌های ۹۹ و ۱۴۰۰، قیمت بسیاری از این نمادها نصف و حتی یک سوم شدند.

به عبارت دیگر، یکی از معضلاتی که ورود مستقیم افراد به بازار سرمایه برای آنها ایجاد کرده است، رفتن به سمت کانال‌ها و صفحه‌های سیگنال فروش در شبکه های اجتماعی بوده است. این مساله تنها برای دلالان و افرادی که از طریق این روش به کسب درآمد اقدام کرده اند، مفید بوده و ضرر و زیان آن تنها برای سهامداران حقیقی از همه جا بی خبر است.

* سرمایه گذاری غیرمستقیم باعث ایجاد عمق در بازار سهام می شود

کامران رحیمی، کارشناس اقتصاد ایران، در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، در این زمینه می‌گوید: یکی از علل آسیب سهامداران حقیقی در سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰‏‏‏‏‏‏‏‌، ورود مستقیم آنها به بورس و سرمایه‏‏‏‏‏‏‏‌گذاری هیجانی در این بازار بود.

وی با اشاره به مزیت های سرمایه گذاری غیر مستقیم در بازار سرمایه از طریق صندوفق ها با درآمد ثابت ادامه داد: سرمایه ‏‏‏‏‏‏‏‌گذاری غیرمستقیم و با رویکرد بلندمدت از سوی سهامداران حقیقی می ‌تواند بازار با ثبات و با عمق بیشتری را رقم بزند.

رحیمی تاکید کرد: ورود سرمایه به بازار سرمایه از طریق نهادها و ابزارهای حرفه‌‏‏‏‏‏‏‏‌ای منجر به تخصیص بهتر منابع در بازار و مانع از ضرر و زیان قابل ‌توجه سرمایه ‏‏‏‏‏‏‏‌گذاران غیرحرفه‌ای خواهد شد. همچنین رویکرد بلندمدت نیز اثرات مقطعی و هیجانی در بازار را کنترل و ضررهای ناشی از رفتارهای هیجانی در بازار به حداقل می رساند.

* صندوق های سرمایه گذاری معاف از مالیات هستند

اما نکته قابل توجه که سرمایه گذاری غیرمستقیم در بورس را درسال ۱۴۰۱ بسیار جذاب می‌کند، به مساله مالیات ستانی از سود این صندوق ها بر می گردد. صفحه روابط‌ عمومی سازمان بورس در توئیتر در این خصوص نوشت: «با توجه به ابهامات در مورد آثار مالیاتی ناشی از بند (ر) تبصره ۶ ماده واحده بودجه ۱۴۰۱ بر صندوق ‌های سرمایه‌‌‌‌‌‌‌ گذاری، سازمان بورس پیگیر اظهارنظر صریح سازمان امور مالیاتی کشور شد. مطابق پاسخ سازمان امور مالیاتی، سود سپرده بانکی صندوق‌های سرمایه‌‌‌‌‌‌‌گذاری مشمول مالیات نخواهد شد.‌»

بسیاری از کارشناسان بازار سرمایه این تصمیم سازمان  بورس و سازمان امور مالیاتی را در زمینه رونق صندوق های سرمایه گذاری را بسیار مهم دانسته و این موضوع را مزیت بزرگی برای صندوق‌ های سرمایه ‌گذاری عنوان کرده‌اند.

* صندوق‌های سرمایه گذاری محلی کم ریسک برای سرمایه‌گذاران

صندوق های سرمایه گذاری یا صندوق ها با درآمد ثابت با استفاده از مدیران و کارشناسان متخصص، اقدام به خرید و فروش سهام در چارچوب مقررات بازار سرمایه می کنند. سبد سهام متنوع با کاهش ریسک ویژگی اصلی شیوه سرمایه‌گذرای در این صندوق‌هاست که در اختیار سرمایه گذاران قرار می‌گیرد.

بسته به میزان ریسک پذیری سهامداران، آنها می‌توانند صندوق ‌هایی با بازده بالاتر در دوره های زمانی کوتاه مدت و بلندمدت انتخاب کرده و این مساله می‌تواند منجر به کاهش ریسک سرمایه گذاران در کنار کسب بازده مناسب و حتی بیشتر از شاخص نیز شود.

در عین حال این صندوق ‌ها یک مزیت ویژه دارند. قابلیت صدور و ابطال واحدهای سرمایه‌گذاری این صندوق‌ها، این امکان را برای سرمایه گذاران فراهم می سازد تا در هر زمان که مایل به خرید باشند، بدون توجه به عرضه و تقاضایی که برای آن صندوق وجود دارد به قیمت خالص ارزش روز دارایی ها اقدام به خرید کنند و در زمانی که می ‌خواهند واحدهای خود را بفروشند، بدون نگرانی و دغدغه از صف فروش بتوانند واحدهای صندوق خود را با ابطال کردن واحدهای صندوق سرمایه گذاری، بفروش رسانده و وجه خود را ظرف چند روز کاری دریافت کنند.

بسیاری از صندوق ‌های سرمایه گذاری مشترک امکان صدور و ابطال آنلاین دارند و لذا نیاز به مراجعه‌های حضوری کاهش یافته است. در عین حال برای افراد تازه وارد در صورتی که صندوق سرمایه‌گذاری سهامی قابل معامله را خریداری می‌کنند، این نکته باید مد نظر قرار گیرد که این صندوق‌ ها دارای ریسک قیمت هستند و در دوره رونق بازار بالاتر از خالص ارزش روز دارایی‌های شان معامله می‌شوند و در روزهای رکود بازار با قیمتی پایین ‌تر از ارزش روز دارایی‌‌ها معامله می ‌شوند که نشان دهنده ضعف بازارگردانی آن ها بوده و ریسک بیشتری را به سرمایه‌‌گذاران خود وارد می‌سازند.

فعالیت این صندوق ها در چارچوب مقررات و دستورالعمل‌ های سازمان بورس بوده و ارزش روز دارایی‌‌های صندوق‌‌های سرمایه ‌گذاری مشترک به صورت روزانه براساس دستورالعمل سازمان بورس توسط مدیر صندوق محاسبه و به تایید متولی که نقش نظارتی بر رعایت مقررات صندوق ‌های سرمایه ‌گذاری دارد، می‌رسد.

انتهای پیام/