عطش جوانان برای انتخاب رشتههای خاص و مصیبت گریبانگیر آموزش عالی
گروه دانشگاه خبرگزاری فارس؛ کارشناسان آموزشی میگویند وضعیت نامتوازن داوطلبان رشتههای مختلف ورود به آموزش عالی در شرایط هشدار است؛ این موضوعی است که چند سال قبل از سوی مقام معظم رهبری مورد تأکید قرار گرفته بود.
رهبر معظم انقلاب، در دیدار با استادان دانشگاه درروز ۲۰ خرداد سال ۹۷: «آماری که به من دادهاند نشان میدهد که مثلاً حدود پنجاه درصد داوطلبان کنکور رشته ریاضی کاهش پیدا کرده است. این برای آینده کشور خطرناک است. ما این رشتههای مهمّ علوم پایه را به خصوص مثل ریاضی را یا فیزیک را برای آینده لازم داریم.»
حالا عبدالرسول پورعباس رئیس سازمان سنجش آموزش کشور نیز این موضوع را زنگ خطری برای کشور دانسته است.
* توزیع نامتوازن شرکت کنندگان در گروههای آزمایشی آزمونها به روایت آمار
در حال حاضر بیشترین متقاضی در دورههای کارشناسی ارشد و دکتری در گروه علوم انسانی و کمترین شرکت کننده در گروه ریاضی و فنی است که نشان میدهد.
در کنکور سراسری نیز در این گروه آزمایشی با ظرفیت پذیرش ۲۵۰ هزار دانشجو با ۱۴۵ هزار شرکت کننده روبه رو هستیم.
در کنکور دکترای امسال ۱۸۶ هزار داوطلب شرکت کردهاند که ۱۲۰ هزار نفر آنها در رشتههای علوم انسانی، ۲۷ هزار نفر فنی و مهندسی و ۱۳ هزار نفر در رشتههای علوم پایه بودهاند.
۶۴۷ هزار داوطلب در آزمون کارشناسی ارشد امسال ثبتنام کردهاند که از این تعداد ۴۳۵ هزار نفر در گروه علوم انسانی و ۳۵ هزار نفر علوم پایه بودهاند.
در کنکور سراسری نیز گروه ریاضی و فیزیک کمترین جمعیت داوطلبان را داشت که معادل ۱۴۵ هزار نفر میشد، این در حالی است که ظرفیت اعلامی دانشگاهها برای گروه ریاضی و فیزیک بیش از ۲۵۰ هزار نفر است.
تعداد داوطلبان رشتههای علوم تجربی هر سال رو به رشد است به طوریکه امسال حدود ۱۰۰ هزار داوطلب بیشتر از سال قبل در گروه علوم تجربی ثبتنام کردهاند.
به گزارش فارس، آمار نشان میدهد هر سال تعداد داوطلبان گروه علوم پایه در حال کاهش است و نحوه توزیع داوطلبان در گروههای آموزشی نرمال نیست که به عقیده کارشناسان این وضعیت نیازمند هدایت تحصیلی است.
* توزیع نامتوازن داوطلبان در گروههای آزمایشی، مصیبت آموزش عالی است
مهدی گلشنی عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف و عضو سابق شورایعالی انقلاب فرهنگی، توزیع نامتوازن داوطلبان در رشتههای تحصیلی را برای کشور مصیبت و خسارت دانست و درباره علت بروز این مسأله گفت: اهمیت رشتهها را برای جوانان به خوبی تشریح نکردهایم، باید اهمیت رشتهها از سوی مسوولان در رسانهها تبیین شود تا جوانان بدانند که چرا علوم پایه مهم است.
وی افزود: در حال حاضر اینگونه است که یک رشته مد میشود و همه به سمت آن میروند مثلا در یک دوره همه به سراغ رشتههای پزشکی یا مثلا مهندسی میروند، خانوادهها نیز باید با اطلاع کامل برای انتخاب رشته به فرزندشان راهنمایی بدهند و به دنبال مد یا حتی درآمدزایی زیاد نباشند، برای انتخاب رشته باید علاقه و استعداد فرد در نظر گرفته شود و پس از آن خود رشته از لحاظ مختلف مورد بررسی قرار گیرد.
* اجرای هدایت تحصیلی ضروری است
عبدالرسول پورعباس رئیس سازمان سنجش آموزش کشور با بیان اینکه هدایت تحصیلی در آموزش عالی هوشمندانه نیست، گفت: با توجه به منویات مقام معظم رهبری، نیازهای علمی و صنعتی کشور و اینکه رشته ریاضی پایه توسعه کشور است، نیازمند هدایت تحصیلی هوشمندانه هستیم که لازم است نگاه ویژه ای به هدایت تحصیلی حتی از سال اول دبیرستان برای دانش آموزان عزیز در نظر گرفته شود که این موضوع در نهادهای مربوطه در حال پیگیری است.
وی با اشاره به توزیع نامتوازن رشتههای تحصیلی افزود: هم آموزش و پرورش و هم سیستم آموزش عالی باید برنامه ریزی بلندمدت برای هدایت تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان ارائه دهند.
* نگرانی وزیر علوم از توزیع نامتوازن رشتههای تحصیلی
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز از توزیع نامتوازن رشتههای تحصیلی دل خوشی ندارد و گفته است: در چند سال گذشته با توجه به محدودیت دانشگاهها برخی رشتهها از جمله رشتههای علوم پایه و علوم انسانی مورد کم توجهی قرار گرفته است که اگر توزیع متناسب رشتهها را نداشته باشیم به جای هدایت تحصیلی هدایت تحمیلی را تجربه خواهیم کرد و این موضوع برای آموزش کشور نگران کننده است.
به گفته وزیر علوم ما نمیتوانیم فقط در حرف به جوانان پیشنهاد دهیم که فلان رشته را انتحاب کنند، باید برنامهریزی اساسی داشته باشیم.
به گزارش فارس، عوامل مختلف مانند جو روانی جامعه درباره جایگاه اجتماعی بالاتر یک رشته یا فرصتهای شغلی بیشتر و درآمدزایی بالاتر سبب گرایش داوطلبان به یک رشته خاص شده و مسوولان نیز تاکنون نتوانستهاند این موضوع را به خوبی هدایت کنند، مدیران اجرایی باید سازوکارهای بهتری در این زمینه اتخاذ کنند زیرا عدم توازن در انتخاب رشتههای تحصیلی میتواند آسیبها مهلکی برای نظام آموزش عالی به همراه داشته باشد.
انتهای پیام/