قوانین جدید USB-C اتحادیه اروپا چه تأثیری بر اپل و آیفون خواهد داشت؟

همان‌طور که پیش‌تر در زومیت خواندید اتحادیه اروپا استفاده از شارژر مشترک USB-C را برای همه گوشی‌ها از سال ۲۰۲۴ اجباری می‌کند. بدین معنی که تمامی شرکت‌های تولیدکننده جهان از گوشی هوشمند تا دوربین دیجیتال مجبور به استفاده از یک درگاه واحد برای تمامی دستگاه‌ها خواهند بود. قانون مذکور از سال ۲۰۲۴ اجرایی خواهد شد و پس از آن تمامی دستگاه‌های یادشده‌ای که از کابل برای شارژ استفاده می‌کنند باید دارای درگاه USB-C باشند.

شاید وضع قانون جدید چندان متوجه تولیدکنندگانی چون شیائومی یا سامسونگ نباشد اما قطعاً بزرگ‌ترین تأثیر آن روی دستگاه‌های اپل خصوصاً گوشی‌های هوشمند آیفون خواهد بود. درحالی‌که تمامی گوشی‌های هوشمند بازار به استفاده از USB-C روی آورده‌اند و این درگاه را تبدیل به استانداردی در دنیای اندروید تبدیل کرده‌اند، اپل به شکل عجیبی همچنان به استفاده از پورت لایتنینگ پافشاری می‌کند.

درگاه لایتنینگ اپل در سال ۲۰۱۲ و به همراه آیفون ۵ معرفی شد و طی این اتفاق کوپرتینویی‌ها استفاده از پورت ۳۰ پین خود را کنار گذاشتند و به سمت پورتی دو رو حرکت کردند. اما پس از ۱۰ سال حالا قانون جدید اتحادیه اروپا می‌تواند پایانی بر پورت محبوب اهالی کوپرتینو باشد.

مقاله‌ی مرتبط:تیم کوک: کاربران در صورت نبود حریم خصوصی، رفتارهایشان را محدودتر می‌کننداتحادیه اروپا درخواست اپل برای بازیابی مالکیت شعار Think Different را رد کرد

قانون جدید اتحادیه اروپا درحال‌حاضر نوعی توافق نظر موقت به‌شمار می‌رود و برای اجرای نهایی نیازمند تأیید شورای اروپایی و پارلمان اروپا خواهد بود که احتمالاً پس از تعطیلات تابستانی شروع خواهد شد و تا یک سپتامبر ادامه خواهد یافت و پس از ۲۰ روز لازم‌الاجرا خواهد بود. سپس شرکت‌های تولیدکننده ۲۴ ماه فرصت خواهند داشت تا با قانون جدید هماهنگ شوند؛ بنابراین درصورت تصویب این قانون از پاییز ۲۰۲۴ به بعد تمامی دستگاه‌ها ملزم به استفاده به پورت USB-C خواهند بود.

درحال‌حاضر تنها دستگاه‌هایی که در قانون جدید اتحادیه اروپا شامل استثنا می‌شوند، لپ‌تاپ‌ها خواهند بود که به دلیل ولتاژ ورودی بالا، به‌جای ۲۴ ماه دارای فرجه ۴۰ ماهه خواهند بود. از این رو لپ‌تاپ‌های مجهز به شارژر USB-C از اوایل سال ۲۰۲۶ روانه بازار خواهند شد.

درگاه آیفون ۱۳

اگر اپل بخواهد در آیفون‌هایی که پس از پاییز ۲۰۲۴ روانه بازار می‌کند، از شارژر فیزیکی استفاده کند، استفاده از USB-C تنها گزینه غول دنیای تکنولوژی خواهد بود؛ چراکه دیگر مانند یک دهه پیش، امکان ارائه تبدیل برای دور زدن قوانین نیز وجود نخواهد داشت، زیرا در پیش‌نویس قانون جدید آمده است که پورت USB-C دستگاه‌ها باید در هر زمان قابل استفاده و دردسترس باشند؛ بدین معنی که دانگل‌ها شامل آن نخواهند شد.

همچنین باتوجه به هدف‌گذاری اتحادیه اروپا برای کاهش زباله‌های الکترونیکی امید می‌رود تا استفاده از یک کابل برای تمامی دستگاه‌ها به جای انتقال به محیط زیست درنهایت سبب استفاده مجدد کابل‌های بلااستفاده در منزل‌ها شود. طبق پیش‌بینی‌های اتحادیه اروپا به‌موجب این قانون سالانه بیش از ۱۲ هزار تن زباله الکترونیکی کاهش خواهد یافت و مشتریان نیز ۲۵۰ میلیون دلار در خرید شارژرهای غیرضروری ذخیره خواهند کرد.

هرساله مدل‌های جدید آیفون در ماه سپتامبر معرفی می‌شوند و طبق اطلاعات بالا آیفون‌های ۲۰۲۴ که احتمالاً با نام آیفون ۱۶ شناخته شوند شامل قانون جدید خواهند شد. اما طبق گفته Desislava Dimitrova، سخنگوی پارلمان اروپایی، شرکت‌ها پیش از اتمام فرصت قانونی، محصولات جدید را روانه بازار می‌کنند:

پس از پایان فرجه قانونی، تمامی محصولات تولیدی جدید باید از درگاه USB-C استفاده کنند و محصولات ناسازگار نباید در بازار وجود داشته باشند.

بنابراین اپل باید در آیفون ۱۵ یا حتی در آیفون ۱۴ به استفاده از USB-C رو بیاورد تا مدل‌های پیشین در زمان شروع قانون از چرخه تولید خارج شده باشند. اپل معمولاً محصولات قدیمی خود را تا سال‌ها در وب‌سایت خود با قیمت پایین‌تر به‌فروش می‌رساند.

درحال‌حاضر اخباری از تغییر پورت آیفون در سال آینده میلادی وجود دارد. ماه گذشته مینگ-چی کو افشاگر نامدار اعلام کرد که اپل در حال بررسی و آزمایش آیفون‌هایی با پورت USB-C است و احتمالاً در اوایل سال ۲۰۲۳ روند تغییر از پورت لایتنینگ به USB-C را انجام خواهد داد. چند روز بعد مارگ گورمن از بلومبرگ نیز به آزمایش آیفون با پورت USB-C توسط اپل اشاره کرد. اگر این گزارش‌ها درست باشند احتمالاً پیش از پایان فرجه ۲۴ ماهه اتحادیه اروپا آیفون مجهز به پورت USB-C روانه بازار شود.

پرواضح است که اتحادیه اروپا نمی‌تواند اپل را مجبور به استفاده از USB-C در تمامی جهان کند اما قطعاً این شرکت در خارک اروپا باید از قوانین جدید پیروی کند. از طرفی با توجه به سهم حدوداً ۲۵ درصدی اروپا از فروش کل آیفون، کنار گذاشته شدن این بازار از سوی اپل امری دور از ذهن به ‌نظر می‌رسد.

با اینکه اپل می‌تواند با تولید آیفون مجهز به USB-C به‌طور اختصاصی و برای بازار اروپا، همچنان پورت لایتنینگ را برای دیگر بازارهای جهان حفظ کند، اما تأثیرات منفی گریبان‌گیر زنجیره تأمین این شرکت خواهد شد. جایی که پیش از این یک مدل خاص را برای تمامی نقاط جهان، تولید و عرضه می‌کرد. بنابراین این اتفاق نیز دور از ذهن خواهد بود.

درحال‌حاضر شارژر بی‌سیم شامل این قانون نمی‌شود.

سخنگوی اپل از پاسخ به سؤالات پیرامون چگونگی اجرا شدن قانون پیش‌روی اتحادیه اروپا توسط کوپرتینویی‌ها، سر باز زد.

اگر اپل نخواهد از پورت USB-C در آیفون‌های آینده خود استفاده کند، تنها یک راه پیش روی خود خواهد داشت و آن هم استفاده از شارژر بی‌سیم خواهد بود. درحال‌حاضر تنها نگرانی قانون‌گذاران اتحادیه اروپا حول شارژ سیمی است و به شارژ بی‌سیم توجهی نمی‌کنند. بنابراین اگر دستگاهی «فقط» از شارژر بی‌سیم استفاده کند، از قانون جدید مصونیت خواهد داشت.

درحال‌حاضر آیفون بدون پورت تنها در رویاپردازی‌ها و طرح‌های کانسپت وجود دارد و در واقعیت هیچ گوشی‌هوشمندی در چنین چهارچوبی به تولید انبوه نرسیده است. اما باتوجه به شایعات به‌نظر می‌رسد که احتمالاً اپل اولین شرکتی باشد که سری گوشی‌های محبوب آیفون را وارد چنین مسیری کند. درواقع اولین شایعات مربوط به آیفون بدون پورت پس از معرفی مگ‌سیف به‌همراه سری آیفون ۱۲ مطرح شد. اما پس از مدتی تعداد شایعات رو به افول رفت و حالا نیز این‌طور به‌نظر می‌رسد که اپل دیگر برای تشکیل اکوسیستمی از لوازم جانبی مگ‌سیف علاقه‌ای ندارد.

اپل پیش از این نیز درمقابل تلاش‌های اتحادیه اروپا در راستای رایج کردن USB-C مقاومت نشان داده بود؛ به‌طوری که در پاسخ به تلاش‌های کمیسیون اروپا اعلام کرده بود که چنین قوانینی سبب کاهش سرعت توسعه فناوری‌های شارژ جدید و ویژگی‌های مربوط به امنیت و بهره‌وری انرژی خواهند شد.

پورت شارژ ایرپاد ۳ اپل

این شرکت همچنین به افزایش زباله‌های الکترونیکی در کوتاه‌مدت به سبب چنین قوانینی اشاره کرد و در ادامه گفت: «این قوانین باعث کنار گذاشتن کابل‌های کنونی و درنتیجه افزایش زباله پیرامون آن خواهد شد». باتوجه به اطلاعات تخمینی تا ابتدای سال ۲۰۲۱ نزدیک به یک میلیارد آیفون در سراسر جهان وجود دارد که شامل همین مقدار شارژر و کابل نیز می‌شود. درصورت استفاده آیفون از USB-C مشتریان کنونی درصورت خرید مدل جدید مجبور به دور انداختن سخت‌افزار قدیمی شامل شارژر و کابل خواهند شد که همین امر می‌تواند مهر تأییدی بر نگرانی کوپرتینویی‌ها باشد.

مقاله‌ی مرتبط:اتحادیه اروپا در یک‌قدمی تصویب قانون پورت شارژ فراگیر؛ آیفون ۱۵ در آستانه‌ تجهیز به USB-Cاتحادیه اروپا استفاده از شارژر مشترک USB-C را برای همه گوشی‌ها از سال ۲۰۲۴ اجباری می‌کند

البته امتناع اپل برای استفاده از USB-C در آیفون و دیگر محصولات خود به دلیل تولید زباله‌های الکترونیکی و آسیب به محیط زیست، روی دیگری نیز دارد. درحقیقت غول دنیای فناوری از محل فروش هر محصول جانبی مجهز به پورت لایتنینگ که توسط شرکت‌های سوم‌شخص ازطریق برنامه Made For iPhone (یا به اختصار MFi) تولید شده باشند، سهمی خواهد داشت و باتوجه به فروش بالای آیفون و نیاز مشتریان به خرید لوازم جانبی این گوشی‌ هوشمند، حجم سود بسیار زیاد خواهد بود؛ آنقدر زیاد که اهالی کوپرتینو تمام تلاش خود را برای جلوگیری از تصویب این قانون خود خواهند کرد.

نکته جالب ماجرا این‌که با وجود اصرار اپل برای استفاده نکردن از پورت USB-C در آیفون‌ها، این شرکت در دیگر دسته‌بندی‌ها یکی از بزرگ‌ترین مصرف‌کننده‌های USB-C به‌شمار می‌رود. برای مثال می‌توان به تجهیز کامل مک‌بوک‌ها اشاره کرد که از سال ۲۰۱۵ به بعد تنها از پورت USB-C درکنار جک ۳٫۵ میلی‌متری هدفون استفاده می‌کنند. درواقع اپل در دیگر دسته‌بندی‌های سخت‌افزاری خود USB-C را بسیار سریع‌تر و بدون هیچ اجباری از جانب نهادهای دولتی پذیرفت و زندگی وابسته به دانگل‌ها را به کاربران محصولات خود درسراسر جهان تحمیل کرد. کوپرتینویی‌ها همچنین از USB-C در آیپدهای خود مانند آیپد پرو، آیپد ایر و اخیراً آیپد مینی استفاده کرده‌اند که افزایش تعداد محصولات مجهز به این پورت را نشان می‌دهد.

جالب است بدانید که قانون اتحادیه اروپا تنها به شارژ ازطریق پورت USB-C اشاره می‌کند و شامل دستگاه‌هایی که جز USB-C راه‌های دیگری برای شارژ دارند، نمی‌شود. بدین معنی که مک‌بوک‌های که ازطریق مگ‌سیف شارژ می‌شوند در دایره این طرح قرار نمی‌گیرند؛ زیرا علاوه بر مگ‌سیف، امکان شارژ ازطریق پورت USB-C نیز وجود دارد؛ امکانی که در مک‌بوک‌های اخیر اپل نیز وجود دارد.

پورت USB 4 لپ تاپ مک بوک پرو M1

هدفون‌ها، ماوس‌ها و حتی کیبوردهای اپل نیز شامل این طرح می‌شوند

درصورت تصویب شدن قانون اتحادیه اروپا، ترکش آن تنها آیفون‌ها را تهدید نخواهد کرد؛ بلکه با توجه به بیانیه مطبوعاتی شورای اروپایی، شامل هدفون‌ها، ماوس بی‌سیم و کیبورد بی‌سیم نیز می‌شود. بنابراین محصولاتی چون ایرپادها، مجیک ماوس و مجیک کیبورد نیز باید به جای پورت لایتنینگ از پورت USB-C استفاده کنند.

علاوه‌بر استاندارد کردن پورت USB-C، اتحادیه اروپا در نظر دارد تا شارژ سریع را نیز در تمامی گوشی‌های هوشمند استانداردسازی کند. درحال‌حاضر آیفون در زمینه سرعت شارژ با دیگر رقیبان خود مانند سامسونگ فاصله زیادی دارد؛ به‌طوری که آخرین مدل آیفون یعنی آیفون ۱۳ پرو مکس از شارژر ۳۰ واتی بهره می‌برد درحالی‌که این عدد در گلکسی S22 اولترا درصورت استفاده از شارژرهای پشتیبانی‌شده به ۴۵ وات می‌رسد. اتحادیه اروپا در نظر دارد تا پروژه استانداردسازی فناوری شارژ بی‌سیم را نیز در آینده کلید بزند.

طرح اتحادیه اروپا همچنان تا تبدیل شدن به قانون راه زیادی دارد. برای این کار ابتدا باید در سطح فنی بررسی و تأیید نهایی آن صادر شود؛ سپس توسط پارلمان اروپا و شورای اروپایی به رأی گذاشته شود. اتحادیه اروپا همچنین درحال بررسی طرحی با نام Digital Markets Act است که با توجه به مفاد آن iMessage مجبور به برقراری ارتباط با دیگر پلتفرم‌های پیام‌رسان خواهد بود. علاوه‌براین اپل باید اجازه فعالیت اپ‌استورهای سوم‌شخص را در آیفون صادر کند؛ طرحی که درصورت تبدیل شدن به قانون می‌تواند تغییرات بزرگی را در اپل به‌وجود بیاورد و سازنده آیفون را مجبور به پذیرفتن قوانین جدید برای ماندن در بازار بزرگ تلفن‌های هوشمند کند.

قوانین جدید اتحادیه اروپا می‌تواند اپل را مجبور به استفاده از پورت USB-C در آیفون‌ها کند و به استفاده از درگاه لایتنینگ پایان بدهد.