موزه های قطر | جاهای دیدنی قطر برای بازدید در جام جهانی ۲۰۲۲
قطر، میزبان جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲، یکی از برترین مقاصد گردشگری خاورمیانه است که موزههای جذابی برای بازدید در آن وجود دارد.
قطر در غرب آسیا یکی از کشورهای منطقه خاورمیانه است که در شمال شرقی شبهجزیره عربستان قرار دارد و تنها مرز زمینی آن با عربستان سعودی است. این کشور که توسط خلیج فارس احاطه شده، میزبان جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ است و به همین دلیل، افراد بسیاری در سال جاری به این کشور سفر میکنند.
قدمت سکونت انسان در قطر با توجه به کاوشهای باستانشناسان و کشف سکونتگاهها و ابزارهایی با قدمتی از دوران عصر سنگی، به ۵۰,۰۰۰ سال پیش بازمیگردد. بسیاری از جاهای دیدنی قطر، بناهای تاریخی مانند مساجد، قلعهها و موزهها هستند. در این مقاله شما را با مشهورترین موزههای قطر آشنا خواهیم کرد که در دوحه، پایتخت این کشور، جای گرفتهاند؛ موزههایی با معماری منحصربهفرد و آثار باستانی که در سال بیش از هزاران بازدیدکننده دارند و علاقهمندان به تاریخ را بهسمت خود میکشانند.
با موزههای قطر آشنا شوید:موزه هنرهای اسلامیموزه شیخ فیصل بن قاسم آل ثانیموزه ملی قطرموزه ورزش قطرموزه هنرهای اسلامیآدرس: قطر، دوحه، بندر دوحه (مشاهده روی نقشه)تلفن: ۴۴۴۴ ۴۴۲۲ ۹۷۴+وبسایت: mia.org.qa/enفاصله تا مرکز شهر دوحه: ۵٫۵ کیلومتر (۱۴ دقیقه)ساعت بازدید: بهدلیل توسعه فضای موزه موقتا تا پاییز ۲۰۲۲ تعطیل است
منبع عکس: ویکی پدیا. عکاس: ناشناس
موزه هنرهای اسلامی (Museum of Islamic Art) قطر در دوحه قرار دارد. این موزه در سال ۲۰۰۸ در بندر دوحه تاسیس شده؛ موزهای که آثار تاریخی از سال ۶۰۰ میلادی تا قرن نوزدهم را در معرض دید عموم قرار داده است. موزه هنرهای اسلامی بستری برای گفتوگو و آشنایی با هنر و معماری اسلامی است و یک نماد فرهنگی جدید در منطقه خلیج فارس به شمار میآید.
موزه هنرهای اسلامی قطر توسط یو مینگ پی، طراح هرم مدرن شیشهای موزه لوور پاریس، ساخته شده است
موزه هنرهای اسلامی دوحه شباهت زیادی به موزه لوور فرانسه دارد؛ از جمله این شباهتها میتوان به حجم هرمی مانند (زیگوراتی) و پلههای نمایشگر منحنی شکل در هال مرکزی اشاره کرد. یو مینگ پی (Ieoh Ming Pei) مشهور به آیامپی، معمار برجسته آمریکایی چینی تبار، این موزه را طراحی کرده است؛ معماری که در کارنامه خود طراحی هرم مدرن شیشهای (ورودی جدید) موزه تاریخی لوور پاریس را دارد و از برندگان جایزه پریتزکر نیز است. وی در طراحی موزه هنرهای اسلامی دوحه عناصر معماری سنتی اسلامی را به روشی چشمنواز با معماری مدرن قرن ۲۱ تلفیق کرده است.
موزه هنرهای اسلامی قطر در زمینی به مساحت بیش از ۴۵,۰۰۰ مترمربع ساخته شده است. معمار این بنا معتقد بود که موزه باید در زمینی بهتنهایی و بدون ساختمانهای همجوار بنا میشد؛ به همین دلیل، زمینی جزیرهای شکل در دوحه (به موازات یک جاده اصلی) برای ساخت موزه انتخاب شد. برای آمادهسازی زیرساخت موزه هنرهای اسلامی دوحه، از بیش از ۳۰,۰۰۰ مترمکعب بتن استفاده شده است. این موزه هفت طبقه است و دو طبقه آن در زیر آب قرار دارد.
منبع عکس: asergeev.com. عکاس: ناشناس
جالب است بدانید زمانی که پروژه طراحی موزه هنرهای اسلامی به یو مینگ پی واگذار شد، او ۹۲ سال سن داشت؛ با این وجود، وی آماده سفری ۶ ماهه به کشورهای عربی شد تا با سبک معماری عربی و فرهنگ مردمان این منطقه آشنا شود. گفته میشود منبع اصلی الهام این موزه، مسجد «ابن طولون» مصر بوده است. طراحی و ساخت موزه هنرهای اسلامی قطر حدود دو سال زمان برد. این موزه دارای دو ساختمان بزرگ اصلی و فرعی است؛ ساختمان اصلی ۴,۲۲۵ متر فضای نمایشگاهی دارد و با پلهای بسیار چشمگیری به ساختمان فرعی موزه متصل میشود.
موزه هنرهای اسلامی دوحه یکی از بزرگترین موزههای اسلامی منطقه خاورمیانه است که در آن آثار باستانی اسلامی نظیر فرشهای نفیس، پارچههای باستانی، سرامیکهای قدیمی، فلزکاریهای زیبا، شیشهکاریهای تزیینشده، سنگکاریهای تاریخی، عاجکاری اشرافی، چوبکاریهای با موضوعهای اسلامی، کتب خطی، مجموعهای کمنظیر و نایاب از دستنوشتههای مصری، اسپانیایی و ترکی قرون ۱۱، ۱۳ و ۱۵ با موضوعات علمی و ریاضیات و سکههای قدیمی از طلا و نقره و برنز با قدمتی از سالهای پیش از ظهور اسلام و دوره ساسانیان به نمایش گذاشته شدهاند.
منبع عکس: asergeev.com. عکاس: ناشناس
قرآن نفیس ایرانی، کاشی عثمانی مزین به نام الله، کتاب دلایل الخیرات با نگارگری عثمانی، گنجینه مغولی، آثار بهجایمانده از قرن ۱۷ میلادی در هند، قالی ایرانی از جنس ابریشم متعلق به سده ۱۶ میلادی، کتاب «اسرار نتایج تفکر» (شامل نوشتهها و تصاویری بیش از ۳۰ اختراع، شامل ابزارآلات ماشینی، ساعتهای آبی، تقویمهای خودکار و ماشینهای جنگی) و گلدان برنجی با نقوش اسلیمی متعلق به سده ۱۵ میلادی از مهمترین آثاری هستند که در موزه هنرهای اسلامی مشاهده خواهید کرد.
رستورانی بسیار بزرگ با غذاهای مجلل در طبقه اول موزه، کافهای شیک با نوشیدنیهای خوشمزه، فروشگاه سوغات کشور قطر، سالن اجتماعات، مکان مخصوص نمایشگاههای موقتی، کتابخانهای بزرگ با آثار خطی و حکاکیهای قدیمی و نمازخانه از امکانات موزه هنرهای اسلامی هستند.
موزه شیخ فیصل بن قاسم آل ثانیآدرس: قطر، دوحه، خیابان Al Samriya (مشاهده روی نقشه)تلفن: ۲۳۴۰ ۴۴۹۰ ۹۷۴+وبسایت: alsamriyaestate.com/museumفاصله تا مرکز شهر دوحه: ۳۰ کیلومتر (۲۹ دقیقه)ساعت بازدید: دوشنبه تا پنجشنبه: ۹ تا ۱۷. جمعه: ۱۴ تا ۱۹. شنبه: ۱۰ تا ۱۸قیمت بلیط در سال ۲۰۲۲: بزرگسالان ۲۲ تا ۶۴ سال: ۱۳٫۶ دلار. برای کودکان زیر ۱۲ سال، توانیابان و همراهان آنها، راهنمایان تور و رسانهها رایگان. برای دانشآموزان و دانشجویان ۱۳ تا ۲۲ سال، معلمان، اساتید دانشگاهی، سالمندان بالای ۶۵ سال و متخصصان موزه: هشت دلار. بلیطهای گروهی بزرگسالان ۲۲ تا ۶۴ سال (۱۰ نفره): ۹٫۵ دلار
منبع عکس: cimam.org. عکاس: ناشناس
موزه شیخ فیصل بن قاسم آل ثانی (Sheikh Faisal Bin Qassim Al Thani Museum)، یکی از بزرگترین موزههای خصوصی جهان در دوحه است که آثار بینظیری در آن برای بازدید وجود دارند. این موزه در سال ۱۹۹۸ در قلعه بزرگ قطر در مزرعه السامریه توسط شیخ فیصل، یکی از تاجران مطرح خاورمیانه، تاسیس شد؛ فردی که علاقه بسیاری به جمعآوری آثار هنری و مهم جهانی دارد و آثار نادر و گرانبهای این موزه را در طول ۵۰ سال از کشورهای مختلف گردآوری کرده است. جالب است بدانید که مرکز عربی رسانههای جهانگردی در سال ۲۰۱۲ عنوان مهم «میراث هویتی» را بهدلیل احداث این موزه به شیخ فیصل اهدا کرد.
موزه خصوصی شیخ فیصل بن قاسم آل ثانی توسط یکی از تاجران مطرح خاورمیانه علاقهمند به جمعآوری کلکسیون تاسیس شده است
موزه شیخ فیصل بن قاسم آل ثانی نمای بیرونی باشکوهی دارد؛ نمایی که بهمحض ورود، هر بینندهای را شگفتزده خواهد کرد. این موزه منبعی ارزشمند برای محققان، دانشگاهیان و مدارس به شمار میرود و مکانی مناسب برای گشتوگذاری یکروزه در پایتخت قطر است.
در موزه شیخ فیصل بن قاسم آل ثانی چهار مجموعه مختلف (با زیرمجموعههای متعدد) با مضامین میراث قطر، هنرهای اسلامی، ارز سکه و وسایل نقلیه وجود دارد. بهطور کل، بیش از ۱۵,۰۰۰ اثر از قارههای مختلف جهان در این مجموعهها در معرض نمایش هستند.
منابع عکسها: sonyaandtravis.com و visitqatar.qa، تریپ ادوایزر و pakistanisworld.com. عکاس: ناشناس
موزه شیخ فیصل بن قاسم آل ثانی گنجینهای از نسخ خطی عربی، هنرهای زیبا، فسیلهای منحصربهفرد، مجسمههای ماقبل تاریخ، کتب مقدس، اتومبیلهای قدیمی، منسوجات اسلامی و سکههای کمیاب را در خود جای داده است و بهعنوان بزرگترین مجموعه خصوصی نظامی جهان شناخته میشود. علاوه بر این، وزارت هنر، فرهنگ و میراث در سال ۲۰۱۰ این موزه را بهعنوان یکی از بناهای تاریخی قطر و بخشی از فعالیتهای «پایتخت فرهنگی قطر» معرفی کرد.
مجموعه گسترده وسایل نقلیه متشکل از یک اتومبیل بخار تاریخی مربوط به اواخر قرن ۱۹، مدلهای دسوتو (Desoto) دهه ۱۹۴۰، مدلهای ارزشمند فورد تی (Ford T)، مدلهای بیوک (Buick) از نیمه اول قرن بیستم، اتومبیلهای قدیمی فرمول یک و وسایل نقلیه سرویس دوج، محل اعتراف به گناه چوبی، خانهای کامل از شهر قدیمی دمشق، سر فسیل شده دایناسور، هواپیمای مدل قدیمی و کتاب قرآن دو سانتیمتری، از جمله آثار ارزشمند موزه شیخ فیصل بن قاسم آل ثانی هستند.
منبع عکس: timeoutdoha.com. عکاس: ناشناس
یکی از نکات جالب توجه درباره موزه شیخ فیصل بن قاسم آل ثانی، وجود یک مزرعه طاووس و یک اصطبل اسب در داخل محل موزه است. بازدیدکنندگان میتوانند پس از گردش در موزه، توسط مربیان حرفهای اسبسواری یاد بگیرند یا در صورت تمایل بهتنهایی سوار اسب شوند.
موزه ملی قطرآدرس: قطر، دوحه، خیابان میوزیم پارک (مشاهده روی نقشه)تلفن: ۵۵۵۵ ۴۴۵۲ ۹۷۴+
وبسایت: nmoq.org.qa/enفاصله تا مرکز شهر دوحه: ۲٫۴ کیلومتر (۹ دقیقه)ساعت بازدید: شنبه تا پنجشنبه: ۹ تا ۱۹. جمعه: ۱۳:۳۰ تا ۱۹قیمت بلیط در سال ۲۰۲۲: بزرگسالان: ۱۳٫۶ دلار. کودکان زیر ۱۶ سال رایگان. دانشآموزان و دانشجویان: ۶٫۸ دلار
منبع عکس: timeoutdoha.com. عکاس: ناشناس
موزه ملی قطر توسط ژان نوولند، طراح موزه لوور امارات متحده عربی، ساخته شده است
موزه ملی قطر (National Museum of Qatar) در دوحه در زمینی وسیع احداث شده و پروژه ساخت آن بیش از یک دهه به طول انجامیده است. معمار این موزه، ژان نوولند (Atelier Jean Nouvel)، طراح موزه لوور امارات متحده عربی است. موزه ملی قطر در ۲۸ مارس ۲۰۱۹ برای بازدید عموم افتتاح شد؛ موزهای که برای ساخت آن از رز بیابانی الهام گرفته شده است. ساختار این موزه تودهای متشکل از صفحات دایرهای شکل متصل به هم با ابعاد مختلف (از جنس فولاد پوشیده شده توسط بتن مسلح) به رنگ شن و ماسههای طبیعی همین منطقه است.
رز بیابانی یا رز صحرا، پدیدهای معدنی و زمینشناسی است که در زمان متبلور شدن مواد معدنی در زیر سطح حوضچه آب و نمک به وجود میآید و در نهایت بهشکل صفحاتی مسطح دیده میشود که بهشکل گلبرگهای گل رز هستند. طراحی موزه ملی قطر به طوری انجام شده است که نمایانگر موقعیت بیابانی کشور قطر در کنار دریا باشد. ژان نوول درباره این بنا، اولین ساختار معماری خلق شده توسط طبیعت، میگوید:
معماری نمادین موزه، بهنوعی، صحرا، سکوت آن و ابعاد بینهایت آن را در معرض نمایش میگذارد و در عین حال، روح مدرنیته و جسارتی را که بههمراه آن میآید نیز انعکاس میدهد؛ جسارتی که قادر است هر چیز بهظاهر غیرقابل تغییر را به هم بریزد. در واقع، این همان تناقض موجود در این تاریخ است که من بهدنبال نمایش آن در این پهنه هستم.
امیدوارم بازدیدکنندگان، با درکی عمیقتر از زندگی در این سرزمین باستانی و در عین حال مدرن و اشتیاقی بزرگتر که قرار است این فضا به کل دنیا بدهد، این سفر را به پایان برسانند.
منابع عکسها: دو عکس اول: timeoutdoha.com و iloveqatar.net و arquitecturaviva.com. عکاس: ناشناس
موزه ملی قطر از بخشهای مختلفی چون نمایشگاههای دائمی و موقت، تالار کنفرانسی با ظرفیت ۲۲۰ نفر، یک سالن اجتماعات با ظرفیت ۷۰ نفر، رستوران، دو کافیشاپ، فروشگاه و غیره تشکیل شده و دارای امکانات و تجهیزات لازم برای نگهداری و حفظ مجموعهها و آثار هنری و تاریخی است. بازدیدکنندگان با گردش در این موزه میتوانند با تاریخچه کشور قطر از دوران قبل از تاریخ تا دوران مدرن و تبدیل شدن قطر به یکی از ثروتمندترین کشورهای دنیا آشنا شوند. در نظر داشته باشید که برای تماشای کل موزه باید در یک مسیر بیضیشکل با حدود ۱٫۵ کیلومتر طول پیادهروی کنید؛ پس بهتر است با کفش راحت به این موزه بیایید.
بخشهای موزه ملی قطر شامل تاریخ طبیعی صحرای قطر و خلیج فارس، آثار تاریخی به جامانده از بادیهنشینها، نمایشگاههای تاریخی از جنگهای قبیلهای و ایجاد کشور قطر و در نهایت کشف نفت و دوران مدرن میشوند؛ حدود هشت هزار شیء باستانی، المانهای معماری، میراثهای خانوادگی، انواع بافتها و منسوجات و لباسها، جواهرات، هنرهای تزیینی، کتاب و اسناد تاریخی در این بخشها در معرض نمایش هستند.
موزه ورزش قطرآدرس: قطر، دوحه، ورزشگاه الخلیفه (مشاهده روی نقشه)تلفن: ۵۲۰۰ ۴۴۵۲ ۹۷۴+وبسایت: 321qosm.org.qa/enفاصله تا مرکز شهر دوحه: ۱۵ کیلومتر (۲۱ دقیقه)ساعت بازدید: شنبه تا پنجشنبه: ۹ تا ۱۸. جمعه: ۱۳ تا ۱۸قیمت بلیط در سال ۲۰۲۲: بزرگسالان: ۱۳٫۶ دلار. کودکان زیر ۱۶ سال رایگان. دانشآموزان و دانشجویان: ۶٫۸ دلار
منبع عکس: dezeen.com. عکاس: ناشناس
ساخت موزه المپیک و ورزش قطر بیش از ۹ سال به طول انجامیده است
موزه ورزش قطر (۳-۲-۱ Qatar Olympic and Sports Museum) یا موزه المپیک و ورزش قطر در نزدیکی ورزشگاه الخلیفه در آستانه آغاز جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ دربهای خود را به روی عموم گشود. در این مجموعه با ۱۹,۰۰۰ متر مربع مساحت، ۱۷,۰۰۰ شیء به نمایش گذاشته شدهاند که نمایانگر تاریخ و تحول ورزشهای مختلف و بازیهای المپیک هستند.
موزه المپیک و ورزش قطر همچنین به معرفی بازیکنان و قهرمانان قطری میپردازد. عبدالله الملا، مدیر موزه، دراینباره میگوید:
شاید تاریخ ما خیلی قدیمی نباشد؛ اما ما به پیروزیهای هموطنانمان بسیار افتخار میکنیم.
ساخت موزه ورزش قطر در سال ۲۰۱۳ آغاز شد. بخش المپیک موزه با مساحت ۳,۰۰۰ متر مربع شامل ۱,۵۰۰ شی مرتبط با المپیک و ۱۵۰ صفحه تلویزیون با نمایشهای گوناگون مرتبط با المپیک میشود؛ این بخش همچنین دارای یک پارک المپیک به وسعت ۸,۰۰۰ متر مربع است که با مجسمههای ورزشی ساخت هنرمندان مطرح تزیین شده است.
منبع عکس: mywinet.com. عکاس: ناشناس
وبسایت موزه ورزش و المپیک قطر اهداف ساخت این موزه را اینگونه معرفی میکند:
یکی از اهداف این موزه جمعآوری، نگهداری، تحقیق و معرفی ورزش و ابزارهای ورزشی در این کشور و در کشورهای عربی است. از سوی دیگر تلاش میکنیم قطر را هرچه بیشتر وارد جامعه جهانی ورزش کنیم و این کشور را برای میزبانی مسابقات گوناگون به جهان معرفی کنیم.
اگر از موزههای قطر دیدن کردهاید، نظر خود را با ما و دیگر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.
پرسشهای متداولموزه ملی قطر با الهام از چه طرحی ساخته شده است؟
یک پدیده معدنی و زمینشناسی به نام رز صحرا
معمار موزه هنرهای اسلامی دوحه کیست؟
یو مینگ پی، معمار آمریکایی چینی تبار
موزه ورزش و المپیک قطر در چه سالی افتتاح شده است؟
۲۰۲۲
بنیانگذار موزه شیخ فیصل بن قاسم آل ثانی کیست؟
شیخ فیصل، یکی از تاجران خاورمیانه
موزه ملی قطر. منبع عکس کاور: bft-international.com. عکاس: ناشناس