با پاسپورت ایران به چه کشورهایی می‌توان بدون ویزا سفر کرد؟

ایرانیان برای سفر به برخی مقاصد نیاز به دریافت ویزا دارند؛ در حالی که ورود به برخی کشورها بدون ویزا یا با ویزای فرودگاهی ممکن است.

سفر یکی از لذت‌بخش‌ترین تجربه‌هایی است که افراد می‌توانند در زندگی کسب کند. سفر به هر کشور، شرایط ویژه خود را دارد و برای سفر به برخی مقاصد نیاز به ویزا است. دریافت ویزا گاهی اوقات بسیار مشکل است و به مدارک بسیاری مانند تمکن مالی، شرایط شغلی، سوابق سفر و غیره نیاز دارد؛ به همین دلیل، بعضی گردشگران به‌دنبال مقاصدی هستند که برای سفر به آن‌ها نیازی به دریافت ویزا نباشد. 

متاسفانه تعداد کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان زیاد نیست و اعتبار پاسپورت ایران در دهه‌های اخیر کاهش چشمگیری داشته است. در ادامه شما را با کشورهایی آشنا خواهیم کرد که دارندگان پاسپورت ایرانی برای سفر به آن‌ها نیازی به ویزا ندارند یا می‌توانند ویزای فرودگاهی، الکترونیکی یا e.TA (مجوز سفر الکترونیکی) دریافت کنند. علاوه بر این اطلاعات، تعریف ویزا و رتبه پاسپورت ایران را نیز در اختیار شما خواهیم گذاشت.

با پاسپورت ایران می‌توان به چه کشورهایی بدون ویزا سفر کرد؟ویزا چیست؟آیا برای ورود به همه کشورها ویزا نیاز است؟کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان در آسیاکشورهای بدون ویزا برای ایرانیان در اروپاکشورهای بدون ویزا برای ایرانیان در آفریقاکشورهای بدون ویزا برای ایرانیان در آمریکاکشورهای بدون ویزا برای ایرانیان در اقیانوسیهکشورهای نیازمند به ویزای فرودگاهیکشورهای نیازمند به ویزای الکترونیکبهترین کشور بدون ویزا برای سفر کجاست؟رتبه پاسپورت ایرانویزا چیست؟ویزا

منبع عکس: gsia.tums.ac.ir. عکاس: ناشناس

ویزا به مجوزی مشروط گفته می‌شود که به شما اجازه ورود به یک کشور خارجی و اقامت در آن را برای مدتی مشخص می‌دهد و ضمیمه پاسپورت شما می‌شود. پاسپورت، سند یا مدرکی همچون شناسنامه و حاوی اطلاعات هویتی شخص است که برای شناسایی شهروندان یک کشور در خارج از مرزهای کشور خودشان استفاده می‌شود. دولت هر کشوری ممکن است شهروندان دیگر کشورها را به دریافت ویزا ملزم یا از آن معاف کند؛ این موضوع بستگی به شرایط سیاسی و فرهنگی و همچنین روابط آن کشور با کشورهای دیگر دارد. 

شاید برایتان جالب باشد که بدانید گذرنامه و ویزا در اواخر قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، در اروپای غربی، برای سفر از یک کشور به کشوری دیگر ضروری نبود؛ زیرا سرعت حمل و نقل و جابه‌جایی تعداد زیاد افرادی که با قطار سفر می‌کردند، کار کنترل پاسپورت‌ها را مشکل کرده بود. در نهایت و پس از جنگ جهانی اول، ارائه پاسپورت و ویزا به‌عنوان اسناد مسافرتی، الزامی شد.

ویزای هر کشوری محدودیت‌های مشخصی را همچون تاریخ انقضا، مدت زمان اقامت محدود و ممنوعیت کار و تحصیل در آن کشور دارد. برای دریافت ویزا، پس از ارائه درخواست به‌صورت حضوری یا آنلاین به دفتر کنسولگری یا سفارت کشور مقصد، شرایط متقاضی نظیر وضعیت مالی، سوابق سفرها و هدف از سفر، شرایط شغلی و وابستگی‌های خانوادگی بررسی می‌شود.

سفر بدون ویزا

منبع عکس: iran.۱stquest.com. عکاس: ناشناس

ویزا ممکن است به‌شکل بر چسب، مهر در گذرنامه، سند جداگانه یا سند الکترونیکی باشد. طبق اظهارات سازمان گردشگری جهانی در سال‌های آینده، تعداد گردشگرانی که قبل از سفر به ویزا نیاز دارند، به‌تدریج کاهش خواهد یافت. ویزاهای گردشگری به دو نوع کوتاه‌مدت (با امکان یک، دو یا چند بار ورود) و بلندمدت (با امکان چند بار ورود) تقسیم می‌شوند.

از دیگر انواع ویزا می‌توان به ویزای تحصیلی، کاری، پزشکی یا درمانی، دیدار با خانواده و بستگان، سرمایه‌گذاری، استارت آپ، ورزشی، مطبوعاتی و ترانزیت اشاره کرد. برخی ویزاها به شما امکان سفر به چندین کشور را می‌دهند؛ به‌طور مثال، با دریافت ویزای شنگن می‌توانید آزادانه به کشورهای اروپایی عضو شنگن و چند کشور دیگر در قاره سبز سفر کنید.

آیا برای ورود به همه کشورها ویزا نیاز است؟سفر بدون ویزا برای ایرانیان

منبع عکس: خبرگزاری ایرنا. عکاس: ناشناس

ایرانیان بدون نیاز به ویزا تنها امکان سفر به ۹ کشور در سراسر جهان را دارند

با توجه به روابط و معاهده‌های بین کشورها، سفر به برخی از کشورها برای شهروندان برخی کشورهای دیگر نیازی به اخذ ویزا ندارد. هرچند به هر روی، داشتن ویزا به‌تنهایی ورود شما به آن کشور را تضمین نمی‌کند و کشور مقصد می‌تواند در بدو ورود یا هر زمانی دیگر در مدت اقامت، مجوز سفر را باطل کند.

طبق اطلاعات سازمان پاسپورت ایندکس (passportindex)، یکی از معتبرترین شاخص‌‌های رتبه‌بندی پاسپورت‌‌های دنیا، شهروندان ایرانی می‌توانند بدون ویزا به ۹ کشور در سراسر دنیا سفر کنند؛ البته امکان سفر به ۳۸ مقصد دیگر با دریافت ویزای فرودگاهی یا الکترونیکی با پرداخت هزینه و ارائه مدارک و همچنین سه مقصد دیگر با ویزای e.TA برای آن‌ها وجود دارد. ایرانیان برای ورود به کشورهای دیگر ملزم به دریافت ویزا از سفارت‌خانه مقصد مورد‌نظر هستند. جدول‌های کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان در ادامه مقاله، طبق اطلاعات و آمار سازمان پاسپورت ایندکس در سال ۲۰۲۲ ارائه شده‌اند.

کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان در آسیانام کشوربدون ویزاویزای فرودگاهیویزای الکترونیکیe.TA (مجوز سفر الکترونیکی)تعداد روزهای اقامتارمنستان✔۹۰عراق✔۳۰مالزی✔۱۴قزاقستان✔۱۴کامبوج✔۳۰لبنان✔۳۰مالدیو✔۳۰عمان✔✔۱۴قطر✔✔۳۰جزیره تیمور لسته (Timor-Leste)✔۳۰نپال✔۹۰سریلانکا✔۳۰پاکستان✔۳۰کشورهای بدون ویزا یا ویزای فرودگاهی/الکترونیکی/e.TA برای ایرانیان در آسیا

کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان در اروپانام کشوربدون ویزاویزای فرودگاهیویزای الکترونیکیتعداد روزهای اقامتترکیه✔۹۰گرجستان✔۴۵جمهوری آذربایجان✔۳۰کشورهای بدون ویزا یا ویزای فرودگاهی/الکترونیکی برای ایرانیان در اروپا

کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان در آفریقانام کشورویزای فرودگاهیویزای الکترونیکیe.TA (مجوز سفر الکترونیکی)ثبت‌نام توریستیتعداد روزهای اقامتآنگولا✔ (قبل از ورود به کشور باید درخواست ارسال کنید)بوروندی (Burundi)✔۳۰دماغه سبز (Cape Verde)✔اتحاد قمر (Comoros)✔۴۵جمهوری دموکراتیک کنگو (Democratic Republic of Congo)✔۹۰جیبوتی (Djibouti)✔اتیوپی✔گابن✔گینه✔۹۰گینه بیسائو (Guinea-Bissau)✔✔۹۰لسوتو (Lesotho)✔۱۴ماداگاسکار (Madagascar)✔✔۹۰مالاوی (Malawi)✔۹۰موریتانی (Mauritania)✔موزامبیک (Mozambique)✔۳۰نیجریه✔ (قبل از ورود به کشور باید درخواست ارسال کنید)رواندا (Rwanda)✔✔۳۰سیشل✔۹۰سیرالئون (Sierra Leone)✔۳۰سومالی✔۳۰سودان جنوبی✔کنیا✔۹۰اوگاندا✔زیمبابوه✔۳۰توگو✔۷ساحل عاج (Ivory Coast)✔۹۰کشورهای بدون ویزا یا ویزای فرودگاهی/الکترونیکی/e.TA برای ایرانیان در آفریقا

کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان در آمریکانام کشوربدون ویزاویزای فرودگاهیویزای الکترونیکیتعداد روزهای اقامتدومنیکا✔۲۱هائیتی✔۹۰ونزوئلا✔۱۵بولیوی✔✔۹۰جمهوری سورینام (Suriname)✔کشورهای بدون ویزا یا ویزای فرودگاهی/الکترونیکی برای ایرانیان در آفریقا

کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان در اقیانوسیهنام کشوربدون نیاز به ویزاویزای فرودگاهیتعداد روزهای اقامتپالائو (Palau)✔۳۰تووالو (Tuvalu)✔۳۰ساموآ (Samoa)✔۶۰کشورهای بدون ویزا یا ویزای فرودگاهی برای ایرانیان در اقیانوسیه

کشورهای نیازمند به ویزای فرودگاهی

«ویزای فرودگاهی» یا «ویزا در بدو ورود» به‌نوعی ویزای گردشگری گفته می‌شود که در ابتدای ورود شما به خاک آن کشور و پس از ارائه مدارک لازم، به‌شکل مهر یا لیبل در پاسپورت ثبت می‌شود و بابت آن هزینه‌ای نیز از مسافر دریافت می‌کنند. تاریخ ورود و خروج مسافر در این نوع ویزا در پاسپورت ثبت می‌شود و اگر فرد دیرتر از تاریخ خروج مشخص شده، آن کشور را ترک کند، باید دلایل خود را به پلیس فرودگاه ارائه دهد؛ در غیر این صورت، ملزم به پرداخت جریمه نقدی و در مواردی برای چند ماه از ورود به خاک آن کشور منع خواهد شد.

سفر با ویزای فرودگاهی برای ایرانیان

منبع عکس: gotraveliran.com. عکاس: ناشناس

قبل از سفر، شرایط ویزای فرودگاهی مقصد را بررسی کنید تا در آنجا دچار مشکل نشوید

نکته مهم دیگر درباره ویزای فرودگاهی این است که در صورت عدم تایید کشور مقصد برای صدور ویزا، مسافر باید از فرودگاه به کشور خود بازگردد؛ پس قبل از سفر، شرایط صدور ویزای فرودگاهی هر مقصدی را بررسی کنید؛ به‌طور مثال، در برخی مقاصد باید در زمان دریافت ویزای فرودگاهی، بلیط خروج از آن کشور را به مسئول مربوطه ارائه دهید.

ایرانیان برای سفر به سه کشور در قاره اقیانوسیه، یک کشور در قاره آمریکا، ۱۴ کشور در قاره آفریقا و ۶ کشور در قاره آسیا، نیاز به ویزای فرودگاهی دارند. سفر به برخی از این مقاصد با دریافت ویزای الکترونیکی نیز امکان‌پذیر است.

کشورهای نیازمند به ویزای الکترونیکسفر به سراسر جهان

منبع عکس: thehansindia.com. عکاس: ناشناس

ویزای الکترونیک (e-Visa) از جدیدترین انواع ویزا است که برای تسریع در امور درخواست و صدور ویزا ایجاد شده است. در این نوع ویزا همه مراحل درخواست، بارگذاری مدارک و صدور ویزا به‌صورت آنلاین با ارائه شماره پاسپورت و تصویر مدارک لازم صورت می‌گیرد.

تفاوت ویزای برچسبی یا لیبلی با ویزای الکترونیک این است که در ویزای الکترونیک، تا پیش از ورود به خاک کشور مبدا، هیچ سندی در پاسپورت شما مندرج نمی‌شود؛ اما در روش ویزای برچسبی باید به‌صورت حضوری به سفارت بروید تا پس از انجام مراحل انگشت نگاری و تحویل مدارک، ویزای شما روی یکی از صفحات پاسپورت چسبانده شود.

شهروندان ایرانی برای سفر به دو کشور در قاره آمریکا، ۱۳ کشور در قاره آفریقا، یک کشور در قاره اروپا و سه کشور در قاره آسیا باید ویزای الکترونیکی بگیرند. سفر به برخی از این مقاصد با دریافت ویزای فرودگاهی نیز مجاز است.

بهترین کشور بدون ویزا برای سفر کجاست؟بهترین کشور بدون ویزا برای سفر

منبع عکس: moneycrashers.com. عکاس: ناشناس

شهروندان ایرانی می‌توانند بدون نیاز به ویزا به ۹ کشور شامل ارمنستان، عراق، مالزی، قزاقستان، دومنیکا، هائیتی، ونزوئلا، گرجستان و ترکیه سفر کنند؛ مقاصدی با جاذبه‌های طبیعی، تاریخی و زیارتی که هرساله گردشگران بسیاری را به‌سمت خود جذب می‌کنند. 

بهترین کشورهای بدون ویزا برای سفر ایرانیان از لحاظ بعد مسافت و هزینه سفر، کشورهای همسایه نظیر ترکیه، گرجستان، ارمنستان، عراق و قزاقستان هستند. البته انتخاب بهترین مقصد سفر کاملا سلیقه‌ای است و بستگی به هدف شما از سفر دارد.

رتبه پاسپورت ایرانرتبه بندی پاسپورت

منبع عکس: blog.cambly.com. عکاس: ناشناس

شاخص‌های متعددی برای رتبه‌بندی پاسپورت‌های کشورهای مختلف در سراسر جهان وجود دارد؛ این رتبه‌بندی توسط شرکت‌های مالی انجام می‌شود و بر اساس دسترسی‌هایی است که این پاسپورت‌ها به شهروندان خود ارائه می‌دهند.

مرتبه پاسپورت ایران در شاخص هنلی با امکان سفر به ۴۳ مقصد بدون نیاز به ویزا، با ویزا در بدو ورود، ۱۰۲ است

طبق شاخص پاسپورت ایندکس، پاسپورت ایران در کنار پاسپورت کشورهای سودان جنوبی، جمهوری کنگو، اتیوپی و سودان در رتبه ۸۵ قرار دارد. در اطلاعات این شاخص آمده است که شهروندان ایرانی امکان سفر به ۵۰ مقصد بدون ویزا، با ویزای فرودگاهی یا با ویزای e.TA را دارند. در آمار ارائه شده در سایت پاسپورت ایندکس آمده است که ایرانیان برای ورود به ۱۴۸ کشور، نیاز به ویزا دارند. 

در ویزا ایندکس (visaindex.com)، یکی از معتبرترین شاخص‌های جهانی، رتبه پاسپورت ایران ۱۰۵ است؛ در حالی که آخرین رتبه (رتبه ۱۱۳) به کشور افغانستان تعلق دارد. طبق این شاخص، شهروندان ایرانی در سال ۲۰۲۲ امکان سفر به ۳۹ مقصد بدون ویزا، با ویزا در بدو ورود یا با ویزای e.TA را دارند. در بین این مقاصد، امکان سفر به ۱۱ مقصد بدون ویزا فراهم است؛ اما برای ورود به ۲۷ مقصد باید ویزای فرودگاهی و برای یک مقصد (سریلانکا) باید ویزای e.TA بگیرید.

طبق آمار ارائه شده توسط ویزا ایندکس، ایرانیان برای ورود به ۱۹۹ کشور، نیاز به ویزای فیزیکی و برای ورود به ۲۷ کشور نیاز به ویزای آنلاین (درمجموع ۲۲۶ مقصد) دارند. ارمنستان، جزایر کوک، ترکیه، دومنیکا، اکوادور، گرجستان، هائیتی، مالزی، میکرونزی، نیووی و ونزوئلا در این آمار به‌عنوان کشورهایی معرفی شده‌اند که ایرانیان می‌توانند بدون ویزا به آن‌ها سفر کنند. جمهوری آذربایجان، بولیوی، کیپ ورده، اتحاد قمر، گینه بیسائو، کنیا، لبنان، ماکائو، ماداگاسکار، مالدیو، موریتانی، موزامبیک، نپال، عمان، روندا، پالائو، ساموآ، سیشل، سنگال، سومالی، سیرا لئون، سومالی، توگو، تیمور لسته، تووالو، اوگاندا و زیمباوه نیز کشورهایی هستند که برای سفر به آن‌ها باید ویزای فرودگاهی دریافت کرد.

شاخص پاسپورت هنلی (Henley Passport Index) در سال ۲۰۲۲ با بررسی دسترسی ۱۹۹ پاسپورت مختلف به ۲۲۷ مقصد در سراسر جهان، رتبه پاسپورت ایران را ۱۰۲ اعلام کرده است. در این شاخص نیز کشور افغانستان آخرین رتبه (۱۱۳) را دارد. طبق شاخص هنلی شهروندان ایرانی می‌توانند به ۴۳ مقصد بدون نیاز به ویزا، با ویزا در بدو ورود یا با ویزای e.TA سفر کنند؛ امکان سفر به ۱۳ کشور بدون نیاز به ویزا مهیا است؛ در حالی که ایرانیان برای سفر به ۲۸ مقصد، نیاز به ویزای فرودگاهی و برای سفر به دو مقصد دیگر (پاکستان و سریلانکا)، نیاز به ویزای e.TA دارند.

طبق شاخص هنلی، ارمنستان، قطر، عمان، نیووی، جزایر کوک، میکرونزی، گرجستان، ترکیه، دومنیکا، هائیتی، مالزی، اکوادور و ونزوئلا کشورهایی هستند که امکان سفر بدون نیاز به ویزا برای ایرانیان به آن‌ها فراهم است. در میان مقاصدی که به ویزای فرودگاهی برای سفر نیاز دارند نیز می‌توان پالائو، تووالو، ساموآ، لبنان، سوریه، آذربایجان، کامبوج، ماکائو، مالدیو، نپال، تیمورلسته، بولیوی، بوروندی، کیپ ورده، اتحاد قمر، گینه بیسائو، ماداگاسکار، موریتانی، رواندا، موزامبیک، سنگال، سیشل، سیرا لئون، سومالی، تانزانیا، توگو، اوگاندا و زیمباوه را نام برد.

قطب جنوب

قطب جنوب. منبع عکس: britannica.com. عکاس: ناشناس

سفر به برخی مقاصد دیگر نیز برای ایرانیان بدون نیاز به ویزا امکان‌پذیر است؛ اما از آنجا که این مقاصد پرواز مستقیم ندارند و برای دسترسی به آن‌ها باید در ابتدا به کشور دیگری پرواز کنید، سفر بدون ویزا عملا میسر نیست. به‌طور مثال، مجمع‌الجزایر سوالبار یا سوالبارد (Svalbard) در منطقه شمالگان واقع در اقیانوس منجمد شمالی، یکی از مقاصدی است که برای سفر به آن نیاز به ویزا و اجازه اقامت نیست. این مجمع‌الجزایر شمالی‌ترین منطقه تحت کنترل کشور نروژ است و در شمالی‌ترین نقطه اروپا، بین نروژ و قطب شمال قرار دارد.

جزایر پیت‌کرن، از سرزمین‌های فرادریایی بریتانیا یکی دیگر از مقاصدی است که می‌توان بدون دریافت ویزا به آن سفر کرد؛ مجمع‌الجزایری متشکل از چهار جزیره آتشفشانی در جنوب اقیانوس آرام که تنها ۶۴ نفر در آن زندگی می‌کنند. 

سفر به قطب جنوب نیز نیازی به ویزا ندارد؛ اما از آنجا که مسیر دریایی یا هوایی قطب جنوب از شیلی، آرژانتین، آفریقای جنوبی یا نیوزیلند می‌گذرد، برای دسترسی به آن ملزم به دریافت ویزا یا ویزای ترانزیت از کشورهای نام‌برده هستید.

اگر شما نیز اطلاعاتی درباره سفر بدون ویزا برای شهروندان ایرانی دارید، در بخش نظرات این مقاله، اطلاعات خود را با ما و دیگر کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.

پرسش‌های متداولکشورهای بدون ویزا برای ایرانیان در آسیا کدامند؟ارمنستان، قزاقستان، مالزی و عراقکشورهای بدون ویزا برای ایرانیان در اروپا کدامند؟ترکیه و گرجستانکشورهای بدون ویزا برای ایرانیان در آمریکا کدامند؟دومنیکا، هائیتی و ونزوئلاپاسپورت ایران در رتبه‌بندی پاسپورت‌های جهانی از نظر اعتبار سفر بدون ویزا در چه رتبه‌ای قرار دارد؟در سال ۲۰۲۲، در شاخص پاسپورت ایندکس، رتبه ۸۵؛ در شاخص ویزا ایندکس، رتبه ۱۰۵ و در شاخص هنلی، رتبه ۱۰۲

منبع عکس کاور: guideconsultants.com. عکاس: ناشناس