لغو ویزای گروهی روسیه از سال آتی میلادی اجرایی می‌شود

با اعلام معاونت گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، لغو ویزای گروهی ایران و روسیه از ابتدای سال ۲۰۲۳ اجرایی می‌شود.

لیلا اژدری، مدیرکل دفتر بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی از لغو ویزای گروهی ایران و روسیه از ابتدای سال ۲۰۲۳ خبر داد.

تهران به‌تازگی میزبان دومین نشست کمیته فنی گردشگری ایران و روسیه بود که به خواست فدراسیون روسیه تشکیل شد. موضوع این نشست که رئیس اداره همکاری‌های بین‌المللی و رابط فدراسیون گردشگری این کشور در آن حضور داشتند، اجرای موافقت‌نامه لغو روادید گروهی شهروندان ایران و روسیه بود.

مدیرکل دفتر بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی درباره توافق‌های این کمیته، اظهار کرد:

بر اساس صورت جلسه این کمیته که به‌صورت رسمی امضا شد، توافق کردیم از اول ماه ژانویه ۲۰۲۳ ویزای گروهی گردشگران ایران و روسیه برای سفر به دو کشور، لغو شود و طرفین از تاریخ مشخص شده، ‌متعهد به اجرای آن هستند.

او با اشاره به اینکه شکل اجرای این توافق، قبلا به تایید و موافقت دو کشور رسیده است، یادآور شد:

بر اساس آنچه پیش‌تر امضا شده و به توافق دولت‌های ایران و روسیه نیز رسیده است، با اجرای این برنامه و از تاریخ اول ژانویه، شهروندان ایران و روسیه درصورتی که در قالب گروه‌های گردشگری از پنج تا ۵۰ نفر بین دو کشور سفر کنند، برای مدت ۱۵ روز اقامت، به ویزا نیاز نخواهند داشت.

اژدری پیش‌تر تاکید کرده بود:

ویزا یا روادید انفرادی برای شهروندان ایرانی و روسی لغو نشده و همچنان برای سفر شخصی یا بدون تور به روسیه یا ایران، لازم است از طریق سفارتخانه‌ها اقدام شود.

مدیرکل دفتر بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی همچنین درباره اعتبار این توافق‌نامه با توجه به اینکه تا دسامبر ۲۰۲۳ معتبر است، اظهار کرد:

اعتبار برنامه اجرایی لغو روادید گروهی گردشگران ایران و روسیه، قابل تمدید به دوره‌های مشابه است و مشکلی دراین‌باره وجود ندارد.

هشتم فرودین سال ۱۳۹۶ برابر با ۲۸ مارس ۲۰۱۷ موافقت‌نامه‌ای بین دولت جمهوری اسلامی و فدراسیون روسیه درباره لغو روادید سفرهای گروهی شهروندان دو کشور توسط وزرای امور خارجه امضاء شد. برنامه اجرایی این موافقت‌نامه پس از وقفه‌ای حدودا چهار ساله و در حالی که قرار بود از سال ۲۰۱۸ به اجرا گذاشه شود، سرانجام در خردادماه سال ۱۴۰۰ (ژوئن ۲۰۲۱) به امضاء مقامات گردشگری دو کشور رسید، اما باز اجرایی نشد.

بر اساس این برنامه اجرایی اقدام مشترک، گروه‌های گردشگران ایران و روسیه از ۵ تا ۵۰ نفره که قصد سفر بین دو کشور را از طریق آژانس‌های مسافرتی داشته باشند، برای مدت ۱۵ روز اقامت، به ویزا نیاز نخواهند داشت.

مدیرکل دفتر بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی به بخش دیگری از توافق‌ها با روسیه اشاره کرد و افزود:

موافقت شد ۴۵ روز بعد از تاریخ امضاءِ این صورت‌جلسه، نهادهای هماهنگ‌کننده برای اجرای برنامه لغو روادید گروهی به یکدیگر معرفی شوند. در ایران چون دولت منع از ورود به امور اجرایی است، ‌ احتمالا یکی از شرکت‌های اقماری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به‌عنوان نهاد هماهنگ‌کننده این برنامه اجرایی معرفی شود. با معرفی نماینده و نهاد هماهنگ‌کننده از هر دو کشور ارتباط مستمر به‌منظور ارائه پاسخ و راهکار برای برداشته شدن خلاهای ارتباطی موجود، برقرار خواهد شد.

اژدری همچنین گفت:

بر اساس این صورت‌جلسه که رسمی امضاء شد، طرفین سه ماه فرصت دارند فهرستی از آژانس‌های مسافرتی را به یکدیگر معرفی کنند.

او اضافه کرد:

محدودیتی در تعداد آژانس‌هایی که معرفی خواهند شد، ‌ وجود ندارد، اما با توجه به اینکه نخستین بار است با کشوری برنامه لغو روادید گروهی به اجرا گذاشته می‌شود، لازم است آژانس‌هایی که دفتر نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری تایید کرده است و در بازار گردشگری روسیه نیز فعال هستند، معرفی شوند. همچنین قرار است در محله اول تعداد کمتری از آژانس‌ها معرفی شوند تا با توجه به حساسیت‌ها برنامه به‌درستی پیش‌ برود. بر اساس توافق‌ صورت گرفته، فهرست آژانس‌ها هر سال قابل تغییر و تجدیدنظر خواهد بود.

اژدری ادامه داد:

بر اساس این دور از مذاکرات، قرار شد تفاهم‌نامه همکاری‌های گردشگری نیز بین دو کشور امضاء شود. کمیته فنی گردشگری ایران و روسیه تاکنون با موضوع لغو روادید گروهی تشکیل جلسه می‌داد و فرصت و شرایط پرداختن به دیگر مباحث را نداشت، بنابراین ما پیشنهاد کردیم تفاهم‌نامه همکاری‌های گردشگری بین دو کشور امضاء شود و قول دادیم ظرف یک ماه از امضاء صورت‌جلسه کمیته فنی گردشگری ایران و روسیه، پیش‌نویس تفاهم‌نامه پیشنهادی که درباره همکاری‌های گردشگری دو کشور در زمینه‌های نمایشگاهی، آموزشی، برگزاری تورهای آشناسازی و دیگر برنامه‌ها است، را به روسیه ارائه دهیم.

مدیرکل دفتر بازاریابی و توسعه گردشگری خارجی همچنین تاکید کرد:

بر اساس صورت جلسه‌ای که در تهران امضاء شده است هر یک از آیتم‌های مورد توافق باید در تاریخ مشخص اجرا شود و طرفین باید متعهد به آن باشند.