آمریکا احتمال استفاده روسیه از سلاح اتمی در اوکراین را بعید می‌داند

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، مقام‌های آمریکایی معتقدند احتمال استفاده روسیه از سلاح هسته‌ای تاکتیکی در جنگ اوکراین بیشتر از هر زمان دیگر از زمان آغاز حمله به این کشور است اما هنوز هم بعید است روسیه چنین اقدامی انجام دهد. 

چند مقام آمریکایی که از آخرین ارزیابی‌های اطلاعاتی در این حوزه مطلعند این خبر را به شبکه خبری سی‌ان‌ان اعلام کرده‌اند.

این مقام‌ها گفته‌اند دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا به دقت هر گونه نشانه از احتمال تغییر محاسبات «ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهور روسیه را به دقت تحت نظر دارند.

منابع آگاه گفته‌اند تهدید استفاده از این سلاح‌ها قطعاً نسبت به ماه فوریه که روسیه عملیات نظامی را آغاز کرد افزایش پیدا کرده است.

آمریکا در ماه‌های گذشته به صورت غیرعلنی از روسیه خواسته از توسل به هر گونه سلاح هسته‌ای در جنگ اوکراین خودداری کند.

یک منبع آگاه گفت: «تا کنون هیچ نشانه‌ای از برنامه‌ریزی فوری روسیه برای استفاده از این سلاح‌ها وجود ندارد و ارزیابی‌های کلی در این حوزه تغییر نکرده است.»

چند مقام وزارت دفاع آمریکا هم گفته‌اند در حال حاضر نشانه‌ای از جابجایی سلاح‌های هسته‌ای روسیه وجود ندارد. آمریکایی‌ها معتقدند که می‌توانند تحرکات سلاح‌های تاکتیکی کوچک‌تر آمریکا را شناسایی و رصد کنند.

ارزیابی مقام‌های آمریکایی از مدت‌ها پیش این بوده که پوتین تنها زمانی از سلاح هسته‌ای استفاده خواهد کرد که متوجه تهدید موجودیتی علیه روسیه شود.

این برداشت کلی در دولت آمریکا که تهدید استفاده از این سلاح‌ها افزایش یافته بر اساس تهدیدهای اخیر ولادیمیر پوتین و آگاهی از ذهنیت‌های او استوار است.

پیش از این هم پنج مقام سابق و فعلی آمریکا به پایگاه پولیتیکو گفتند دستگاه‌های اطلاعاتی آمریکا و کشورهای متحد این کشور تلاش‌های خود را برای زیرنظر گرفتن اقدامات احتمالی روسیه جهت استفاده از سلاح هسته‌ای در جنگ اوکراین شدت بخشیده‌اند.

این مقام‌ها با وجود این هشدار داده‌اند نشانه‌ها از تصمیم احتمالی «ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهور روسیه برای استفاده از چنین سلاح‌هایی ممکن است بسیار دیر بروز کنند.

اکثر هواپیماها و موشک‌های متعارف و راکت‌اندازهای روسیه قادر به پرتاب سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی در اندازه‌های کوچکتر هستند. این سلاح‌ها، نسبت به تسلیحات راهبردی مانند موشک‌های قاره‌پیما برای استفاده‌های هدفمند در میدان جنگ طراحی شده‌اند. مقام‌های آمریکایی گفته‌اند تسلیحات راهبردی، قبل از استفاده نشانه‌های آشکارتر و قابل رصدتری بروز می‌دهند. 

این موضوع به معنی آن است که چنانچه پوتین یا فرماندهان نظامی او قصد نداشته باشند قبل از استفاده از سلاح‌های تاکتیکی دنیا را از آن باخبر کنند آمریکا و متحدانش ممکن است هرگز متوجه نشوند که نیروهای روسیه قصد دارند از تسلیحات متعارف برای شلیک بمب‌های اتمی استفاده کنند.

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه اخیراً در سخنرانی تلویزیونی خود ضمن اشاره به اینکه آمریکا، آلمان و دیگر کشورهای غربی دستوراتی علیه روسیه به کی‌یف می‌دهند، تاکید کرد: «تهدید کردن نیروگاه زاپروژیا [با حمله به این منطقه] یک تهدید اتمی است و مسکو هم دارای سلاح اتمی است؛ ما از همه ابزارها برای محافظت از خاک روسیه استفاده خواهیم کرد».

«واشنگتن پست» جمعه (۲۳ سپتامبر) نوشت آمریکایی‌ها درباره احتمال استفاده روسیه از سلاح اتمی، هشدارهایی محرمانه به مسکو داده‌اند. روزنامه آمریکایی به نقل از افرادی ناشناس نوشت دولت بایدن تصمیم گرفته درباره عواقب حمله اتمی هشدار دهد و کاخ کرملین اکنون به نحوه پاسخ واشنگتن فکر می‌کند.

روسیه از ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ (پنجم اسفند ماه ۱۴۰۰) بعد از به رسمیت شناختن استقلال دو جمهوری لوهانسک و دونستک از اوکراین، به این منطقه نیرو اعزام کرد و از آغاز «عملیات ویژه نظامی در اوکراین» خبر داد.

روسیه هدف خود را از این اقدام، نازی زدایی اوکراین، خلع سلاح این کشور، رفع نگرانی‌های امنیتی خود و اجابت درخواست کمک لوهانسک و دونستک اعلام کرده و گفته است که قصد تصرف اراضی اوکراین را ندارد.

دولت اوکراین اما استقلال دونستک و لوهانسک را به رسمیت نشناخته و حضور نظامی روسیه را «تجاوز و حمله به تمامیت ارضی« خود خوانده است.

به دنبال آغاز درگیری روسیه با اوکراین، کشورهای غربی ضمن محکوم کردن مسکو و تشدید فشارهای اقتصادی، حمایت‌های همه جانبه سیاسی، مالی، تسلیحاتی از کی‌یف را در دستور کار قرار داده‌اند.

پایان پیام/