ارتقاء ۱۷ پلهای رتبه نوآوری ایران در دنیا طی یک سال
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری فارس، علی خیرالدین معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم امروز در پنجاه و هفتمین اجلاس معاونان پژوهشی دانشگاهها و مراکز آموزش عالی، پژوهش و فناوری گفت: مشکلات گوناگونی برای ارتقاء جایگاه ایران از لحاظ نوآوری در سطح جهان وجود دارد اما بیشترین بخش مشکلات در بخش نهادی و محیطی است که شامل حمایتهای قانونی لازم مجوزهای کسب و کار و شرایط اقتصادی و همچنین عدم آشنایی فناوران و نوآوران با نظام بازار است.
وی تاکید کرد: فناوران و نوآوران باید با ویژگی های محیط بازار آشنایی کافی داشته باشند و به کشش و میزان تقاضایی که برای محصول فناورانه آنها وجود دارد، توجه کنند.
معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم گفت: در دانشگاهها پایاننامهها و رسالههای خوبی در زمینه تبدیل دانش به محصول تجاری وجود دارد ولی متاسفانه این فرایند تا تولید این محصول در شرکتهای فناوری و ارائه به عنوان یک محصول به بازار طی نمی شود.
وی افزود: نظام دانشگاهی ما همچنان به مقالات علمی ارزش بیشتری میدهد و اعضای هیئت علمی که فعالیتهای فناورانه و ایجاد شرکتهای دانشبنیان را محور تلاشهای علمی خود قرار دادهاند در نظام ارتقا و پیشرفت جایگاه شغلی مورد حمایت قرار نمیگیرند، بنابراین تشویق زیادی برای افزایش حضور اعضای هیات علمی مرتبط با بخش صنعت و نیازهای جامعه صورت نمیگیرد.
* کمتر از ۱۰ درصد اعضای هیات علمی دانشگاهها با صنعت قرارداد همکاری پژوهشی دارند
خیرالدین همچنین گفت: کمتر از ۱۰ درصد اعضای هیات علمی دانشگاهها و بخش صنعت و سازمان ها قرارداد همکاری پژوهشی دارند که به نسبت اعضای هیئت علمی دانشگاهها نسبت پایینی است و قطعاً باید این نسبت افزایش یابد.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم تاکید کرد: دانشگاهها نیز در برنامهها و سیاستهای پژوهشی خود به فعالیتهای فناورانه اهمیت دهند و در جذب اعضای هیئت علمی به رزومههای فناورانه و سابقه فعالیتهای دانشبنیان متقاضیان اهمیت دهند. همچنین اولویتهای پژوهشی خود را با نیازهای فناورانه کشور ترکیب کرده و انجام آن را از اعضای هیات علمی درخواست کنند.
وی همچنین ادامه داد: وزارت علوم برای جبران عقب ماندگیهای موجود در بخش فناوری برنامههای مختلفی را به اجرا در آورده یا در حال اجرا دارد که اجرای طرح دستیار فناوری از جمله این طرح هاست که با استقبال زیاد دانشجویان مواجه شده است و در قالب این طرح دانشجویان در شرکتهای دانشبنیان و پارکهای علم و فناوری حضور پیدا کرده و فعالیت میکنند و حقوق مشخصی هم دریافت میکنند.
وی تکمیل زیستبوم فناوری کشور، توسعه مراکز رشد فناوری به ویژه با تاکید بر ایجاد پردیسهای علم و فناوری را از جمله اقدامات دیگر معاونت فناوری وزارت علوم نام برد و گفت: ایجاد پردیسهای علم و فناوری با مشارکت دانشگاهها و پارکهای علم و فناوری مقدمه ایجاد پارکهای علم و فناوری برای دانشگاه هاست و دانشگاهها را برای ایجاد پارکهای علم و فناوری آماده می کند.
خیرالدین با اشاره به حمایت وزارت علوم از ترویج کارآفرینی در دانشگاهها گفت: در راستای ترویج کارآفرینی معاونت فناوری وزارت علوم به مبلغ ده میلیون ریال از هر دانشجو برای طی آموزشهای شغلی و مهارتهای کارآفرینی حمایت مالی میکند و برنامهای نیز برای حمایت از دانشجویان ماهر و مهارتهای حرفهای پیشرفته دارد که آن طرح با همکاری صندوق رفاه دانشجویان انجام میشود.
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم اعطای پایههای تشویقی به اعضای هیئت علمی که دارای فعالیتهای فناورانه هستند را از جمله اقدامات جدید وزارت علوم دانست و گفت: برای انجام فعالیتهای فناورانه مانند تاسیس شرکتهای دانش بنیان و حل مشکلات جامعه در مجموع تا ده پایه تشویقی به اعضای هیئت علمی دانشگاه اعطا می شود.
وی با بیان اینکه رتبه نوآوری ایران در سطح جهان از رتبه ۷۰ در سال ۲۰۲۱ به رتبه ۵۳ در سال ۲۰۲۲ ارتقا یافته است، گفت: ارتقاء بیشتر رتبه ایران از لحاظ نوآوری منوط به رفع موانع محیطی و قانونی و آشنایی بیشتر فناوران با بازار است.
این مقام مسئول در پایان سخنان خود از معاونان پژوهش و فناوری دانشگاهها درخواست کرد: در اعطای گرنت پژوهشی به اعضای هیئت علمی به فعالیتهای فناورانه اعضای هیئت علمی نیز گرنت اعطا کنند تا شاهد رشد فعالیتهای فناورانه میان اعضای هیئت علمی باشیم.
پایان پیام/