فارس من| هزاران امضا برای استقلال فضای مجازی کشور/ حکمرانی فضای مجازی در کشورهای جهان چگونه است؟

گروه سیاسی خبرگزاری فارس: این روزها فضای مجازی تبدیل به یک عنصر مهم در زندگی افراد در جامعه شده است و به نوعی نقش تعیین کنندگی و جهت دهی به افراد جامعه را ایفا می‌کند، فضایی که در راستای پروژه دهکده جهانی مک لوهان به وجود آمد و هدف از آن یکسان سازی باورها و عقاید همه ملل در راستای افکار و اندیشه های غربی است و سعی می‌کند تا همه هویت مستقل فرهنگی کشورهای جهان را از میان بردارد.

با بررسی موضوع حکمرانی فضای مجازی در خیلی از کشورهای جهان، می توان دریافت که همه کشور ها چارچوب مشخصی برای حفظ امنیت ملی و استقلال کشورشان در مواجهه با فضای مجازی، در دستور کار خود قرار داده‌اند.

چین/ یوتیوب و توییتر مسدود شده‌ است

به طور مثال در کشور چین به عنوان بزرگ ترین جامعه آنلاین در جهان، پلتفرم هایی مانند فیس بوک، یوتیوب و توئیتر مسدود شده و  شبکه های اجتماعی محلی ازجمله «وی چت» و «وی بو» کاربران زیادی را به خود جذب کرده اند و مردم مشغول فعالیت در فضای های مجازی بومی کشور خود هستند.

ترکیه/ حکمرانی فضای مجازی بر اساس سانسور و فیلترینگ

در کشور ترکیه حاکمیت این کشور پس از کودتا در سال ۲۰۱۶ قوانین سانسور و فیلترینگ را به شدت در فضای مجازی و رسانه های اجتماعی اعمال کرده و تمام ترافیک اینترنت این کشور از طریق زیرساخت Telecom Turk عبور می کند، که امکان کنترل متمرکز بر محتوای آنالین و تسهیل اجرای تصمیمات فیلترینگ را به حکومت ترکیه می دهد. 

عربستان/ حکمرانی پادشاه عبدالعزیز بر فضای مجازی

عربستان سعودی هم سیاست های سفت و سختی برای فضای مجازی برقرار کرده به طوری که تمام ترافیک اینترنت بین المللی را از طریق یک مزرعه پروکسی واقع در شهر علم و فناوری پادشاه عبدالعزیز هدایت می‌کند که یک فیلتر محتوا بر اساس نرم افزار محاسبه امن روی آن وجود دارد. همچنین در دوره های مختلفی در این کشور دسترسی به پلتفرم های تماس اینترنتی مانند «اسکایپ» و برخی شبکه‌های اجتماعی مانند «تلگرام» به صورت کامل قطع یا با اختلال مواجه شده است، علاوه بر این، افرادی که از طریق صفحات فیس بوک یا توئیتر، شهروندان را به تجمعات ضددولتی مانند اعتراضات در مناطق شیعه نشین دعوت کرده اند، تحت تعقیب قرار گرفته اند.

لهستان/ مبارزه با تروریسم سایبری

در کشور اروپایی لهستان هم قوانینی تحت عنوان مبارزه با تروریسم سایبری وضع شده و حاکمیت این کشور قوانین محدود کننده ای برای استفاده اینترنت و سانسور محتواهای مشخص در فضای مجازی این کشور تصویب کرده‌است، از جمله قوانین چالش برانگیز لهستان، توانایی دولت این کشور در قطع کامل سیستم‌های مخابراتی و ارتباطاتی در هنگام بروز تهدیدهای ترویستی و امنیتی است.

آلمان/ محدود کردن اینترنت

سناریوی حکمرانی کشور آلمان هم مربوط به جلوگیری از کنترل یک جانبه آمریکا بر فضای مجازی است به طوری که مجلس این کشور در سال ۲۰۰۹ قانونی در رابطه با محدود کردن دسترسی به اینترنت گذاشت و نظارت و فیلترینگ بر فضای مجازی را تشدید کرد.

مطالبه مخاطبان برای استقلال فضای مجازی کشور 

با توجه به مثال های مطرح شده و لزوم سیاست گذاری درست در حوزه حکمرانی فضای و مجازی تعداد زیادی پویش در این رابطه در سامانه «فارس من» خبرگزاری فارس تشکیل شده و تعداد زیادی از مخاطبان در امضای این پویش‌ها سهیم بوده‌اند.

یکی از پویش های که در چند روز گذشته  در سامانه فارس من ثبت شده و در کمتر ده روز بیش ۵ هزار امضا به خود گرفته است، پویشی است با عنوان «مطالبه مردم، استقلال کشور در فضای مجازی است».

در بخشی از بیانیه این پویش آمده است: مهمترین مطالبات مردم در مواجهه حکیمانه با فضای مجازی کشور:

۱) بسترسازی دولت برای احقاق حق ملت در استفاده امن و پاک از فضای مستقل سایبری با تقویت عالمانه و همه‌جانبه شبکه‌های اجتماعی بومی و سایر خدمات پایه کاربردی داخلی در راستای تحقق شبکه ملی اطلاعات

۲) ممانعت هوشمندانه از نفوذ مجدد ابزارآلات ارتباطی بیگانه در حرم و حریم ایران اسلامی در عین استفاده امن از اینترنت جهانی

۳)حمایت ویژه از کسب ‌وکارهای اینترنتی و خرد و اعمال مشوق‌های اثرگذار و اعمال سیاست‌های اصولی پهنای باند

۴) محاکمه مسببّین وضعیت فعلی کشور در ایجاد وابستگی سایبری به سرویس‌های معاند و نقش آفرینی ویژه رسانه ملی در ارتقای سطح بینش عمومی نسبت به مواجهه فعالانه با فضای سایبر

دانشجوی  دانشگاه ترتبیت مدرس که این پویش را به ثبت رسانده در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی فارس می‌گوید: همه کشورهای جهان به نوعی دارای قوانین سفت و سختی در حوزه فضای مجازی هستند و سعی می‌کنند در این حوزه هم به استقلال برسند تا از نفوذ فرهنگی و اقتتصادی کشورهای بیگانه با بستر فضای مجازی در کشور خود جلوگیری کنند.

وی در ادامه معتقد است: رسانه ملی، میهمانی ناخوانده در همه کشورهای دنیا است، و میهمان هم باید به قوانین هر کشور و به نوعی صاحب خانه، احترام گذاشته و آن ها را رعایت کند و اگر هم نمی‌تواند باید آن خانه یا کشور را ترک کند.

در پایان باید منتظر ماند با توجه به اتفاقات اخیر کشور و مطالبه مردم نسبت به مدیریت فضای مجازی، نهادی تصمیم گیر و قانون‌گذار در این رابطه چه اقدامی انجام خواهند داد.

شما هم اگر مایل باشید می‌توانید از اینجا در امضای این پویش سهیم باشید.

پایان پیام/