ساخت‌وسازها، باغ جهانی «پهلوان‌پور» در یزد را تهدید می‌کنند

وضعیت حریم باغ جهانی «پهلوان‌پور» مهریز در تهدید ساخت‌وساز قرار دارد. همچنین چهار قلعه تاریخی دیگر در این استان، نیازمند تعیین حریم هستند.
عبدالمجید شاکری شمسی، معاون میراث‌ فرهنگی استان یزد، از تعیین حریم ۳۲ اثر تاریخی از میان ۱۷۰۵ اثر در این منطقه خبر داده است. گویا تعدادی از آثار ثبت‌شده در یزد در حال حاضر به‌دلایل مختلف به تعیین حریم فوری نیاز دارند؛ از جمله قلعه «سریزد» و «مهرپادین مهریز» به‌دلیل قرار نداشتن در بافت ثبت‌شده، قرارگیری در پهنه زراعی و احتمال ساخت‌وساز در آینده، قلعه «خورمیز مهریز» و قلعه «باقرآباد بافق» به‌دلیل قرارگیری در بافت قدیمی روستا و مرکز محله و قرار نگرفتن در بافت ثبتی که احتمال ساخت‌وساز و دخل‌وتصرف را تشدید کرده است.

شاکری به چالشی که در حریم «باغ پهلوان‌پور» مهریز به‌عنوان یکی از آثار ثبت شده در فهرست میراث جهانی وجود دارد، اشاره کرد و افزود:

هرگونه اقدام در حریم آثاری که ثبت جهانی شده‌اند، می‌تواند جایگاه آن را در یونسکو به خطر بیندازد. پیرامون باغ پهلوان‌پور باغات است و قانون می‌گوید ۱۰ درصد از هر باغ می‌تواند ضوابط ساخت‌وساز داشته باشد. در این حالت همه باغداران می‌خواهند در باغ‌های خود ساخت‌وساز کنند. با این اقدام هم باغ پهلوان‌پور و هم باغ‌شهر مهریز که به ثبت رسیده است به خطر می‌افتند. بنابراین برای حفظ این اثر جهانی از مدیریت شهری و شورای شهر خواستاریم که جلوی ساخت‌وساز در باغات مهریز را بگیرند یا حداقل طبق ضوابط کار کنند. چندین مورد از این تعرضات داشتیم که درخواست تخریب آن را داده‌ایم.

شاکری مهم‌ترین چالش‌های تعیین حریم در استان یزد را «ساخت‌وساز»، «وجود پهنه‌های زراعی در بعضی نقاط شهر»، «وجود زمین‌هایی با مالکیت خصوصی و قیمت‌های بالا با کاربری تجاری که درخواست تراکم و ارتفاع خارج از ضوابط حریم را دارند» و همچنین «کمبود اعتبار» برشمرد.

او در ادامه به همکاری شهرداری و مدیریت شهری در پاسداری از حرایم تعیین شده اشاره کرد و وضعیت ویژه استان یزد در تعدد مواریث ثبت‌شده در فهرست جهانی، اقدامات و مداخله در بناها، محوطه‌ها و بافت‌های تاریخی استان را دارای بعد ملی و فرا استانی خواند و بر مسئول بودن وزارتخانه‌ها در راستای تعهدات نهادها جهت تعیین ردیف بودجه، تاکید کرد.