درگیری در دو دانشگاه دهلی پس از پخش مستند بی‌بی‌سی/فیلمی که بریتانیا و هند را دست به یقه کرد!

خبرگزاری فارس ـ گروه سینما: پلیس ضد شورش در دانشگاه هند به دلیل نمایش مستند نارندرا مودی بی بی سی مستقر شد.

پلیس ضد شورش فراخوانده شده و چندین دانشجو در دانشگاه جامیا میلیا اسلامی دهلی در روز چهارشنبه قبل از نمایش برنامه‌ریزی شده مستند جنجالی بی‌بی‌سی درباره نارندرا مودی، نخست وزیر هند که در هند مسدود شده، دستگیر شدند.

دولت هند از اختیارات فوریتی و ویژه خود برای جلوگیری از پخش این مستند در شبکه‌های اجتماعی استفاده کرده است.

روز سه‌شنبه، فدراسیون دانشجویان جناح چپ هند جزئیات نمایش پیشنهادی را در فیسبوک منتشر کرده بود. روز چهارشنبه، پلیس ضد شورش اعضای این گروه را دستگیر کرد و فقط به دانشجویانی که امتحان می‌نوشتند اجازه ورود به محوطه دانشگاه را داد.

نمایش این مستند در دانشگاه جواهر لعل نهرو دهلی در عصر روز سه‌شنبه با قطع برق و اتصال اینترنت دفتر اتحادیه دانشجویی توسط مقامات دانشگاه مختل شد. صدها دانشجو به جای آن، این مستند را با موبایل و لپ‌تاپ تماشا کردند و پس از آن به راهپیمایی اعتراضی رفتند.

مدیریت هر دو دانشگاه تهدید کرده بودند در صورت اکران این مستند با تنبیهات انضباطی برخورد خواهند کرد.

قسمت اول مستند دو قسمتی «هند: سوال مودی» در تاریخ ۱۷ ژانویه از شبکه دو بی بی سی و قسمت دوم در ۲۴ ژانویه پخش شد.

پیش از این: دولت هند یک مستند بی بی سی در مورد نخست وزیر نارندرا مودی را به شدت مورد انتقاد قرار داده و آن را «پروپگاندا» عنوان کرده بود.

اولین قسمت از مستند دو قسمتی «هند: سوال مودی» در تاریخ ۱۷ ژانویه از شبکه دو بی بی سی پخش شد.

در توضیح این قسمت در وب‌سایت بی‌بی‌سی آمده است: «نارندرا مودی به دلیل اتهامات مداوم درباره نگرش دولت او نسبت به جمعیت مسلمان هند، تحت تأثیر قرار گرفته است. این سریال حقیقت پشت این اتهامات را بررسی می‌کند و پیشینه مودی را بررسی می‌کند تا سؤالات دیگری در مورد سیاست او در مورد بزرگترین اقلیت مذهبی هند بررسی کند.

این مستند در هند اکران نشده است.

در ۱۹ ژانویه، سخنگوی وزارت خارجه هند، آریندام باغچی گفت: «توجه داشته باشید که این فیلم در هند بررسی نشده است. بنابراین، من فقط در چارچوب آنچه در مورد آن شنیدهام و آنچه همکارانم دیده‌اند، اظهار نظر می‌کنم. بگذارید خیلی واضح بگویم که ما فکر می‌کنیم این یک محتوای تبلیغاتی است که برای پیشبرد یک روایت بی‌اعتبار خاص طراحی شده است. تعصب، فقدان عینیت، و رک و پوست کنده ذهنیت استعماری مستمر(بریتانیا)، آشکارا قابل مشاهده است.»

«اگر چیزی باشد، این فیلم یا مستند بازتابی است بر افرادی که دوباره این روایت را دستفروشی می‌کنند. باغچی افزود: این ما را در مورد هدف این رزمایش و دستور کار پشت سر آن متعجب می‌کند و صراحتاً نمی‌خواهیم چنین تلاش‌هایی را عزت ببخشیم و بزرگ کنیم.

سخنگوی بی‌بی‌سی اما در توجیه محتوای مستند مذکور به ورایتی گفت: «بی‌بی‌سی متعهد به برجسته کردن موضوعات مهم از سراسر جهان است. این مجموعه مستند به بررسی تنش‌های میان اکثریت هندو و اقلیت مسلمان هندوستان می‌پردازد و سیاست‌های نارندرا مودی نخست‌وزیر هند را در رابطه با این تنش‌ها بررسی می‌کند. این منبع گزارش‌ها و علاقه قابل توجهی هم در هند و هم در سراسر جهان در سال‌های اخیر بوده است.

وی افزود: ما به دولت هند این حق را پیشنهاد دادیم که به موضوعات مطرح شده در این سریال پاسخ دهد – آنها از پاسخ دادن خودداری کردند.

این مستند به تظاهرات سال ۲۰۰۲ در ایالت گجرات در غرب هند می‌پردازد که نارندرا مودی در آن زمان وزیر ارشد آن بود که بر اساس آمار رسمی ۷۹۰ مسلمان و ۲۵۴ هندو کشته شدند. یک دهه بعد، یک تیم تحقیقاتی ویژه که توسط دادگاه عالی هند منصوب شد، مودی را تبرئه کرد و گفت که رهبر اقداماتی را برای کنترل اوضاع انجام داده است.

در ۱۸ ژانویه، عمران حسین، عضو پارلمان بریتانیا، در جریان پرسش‌های نخست‌وزیر به نقل از این مستند گفت که دیپلمات‌های ارشد گزارش دادند که این قتل عام بدون «جو معافیت از مجازات» که توسط مودی ایجاد شده بود نمی‌توانست رخ دهد و او در خارج از کشور بود و سخنان دفتر مشترک المنافع و توسعه، مسئول مستقیم خشونت در آن واقعه است.

حسین از ریشی سوناک، نخست وزیر بریتانیا پرسید: «با توجه به اینکه صدها نفر به طرز وحشیانه‌ای کشته شدند و خانواده‌ها در سرتاسر هند و جهان، از جمله اینجا در بریتانیا، هنوز بدون پاسخگویی عدالت مانده‌اند، آیا نخست وزیر با دیپلمات‌های وزارت خارجه خود موافق است که مودی مستقیماً مسئول بوده است؟ وزارت خارجه در مورد دخالت مودی در آن اقدام بزرگ پاکسازی قومی چه می‌داند؟»

سوناک پاسخ داد: «موضع دولت بریتانیا در این مورد روشن و طولانی مدت است و تغییری نکرده است. البته ما هیچ جا آزار و اذیت را تحمل نمی‌کنیم، اما در مورد این موضوع مطمئن نیستم.»

قسمت دوم مستند که قرار است در ۲۴ ژانویه پخش شود، احتمالاً می‌تواند حتی تحریک‌کننده‌تر باشد. این مستند «سوابق دولت نارندرا مودی پس از انتخاب مجدد وی در سال ۲۰۱۹ را بررسی می‌کند. مجموعه‌ای از سیاست‌های بحث‌برانگیز – حذف موقعیت ویژه کشمیر که طبق ماده ۳۷۰ قانون اساسی هند تضمین شده است و قانون شهروندی که به گفته بسیاری با مسلمانان به‌طور ناعادلانه رفتار می‌شود – باعث شده است. با توجه به توضیحات قسمت بی بی سی، با گزارش‌هایی از حملات خشونت آمیز هندوها به مسلمانان همراه بود.

با این وجود نارندرا مودی و دولت او هر گونه اتهام مبنی بر اینکه سیاست‌های آنها منعکس کننده هرگونه تعصب نسبت به مسلمانان باشد را رد می‌کنند، اما این سیاست‌ها بارها توسط سازمان‌های حقوق بشری از جمله عفو بین‌الملل مورد انتقاد قرار گرفته است. به گفته دولت هند، این سازمان اکنون دفاتر خود را در دهلی پس از مسدود شدن حساب‌های بانکی‌شان در ارتباط با تحقیقات در مورد بی‌نظمی‌های مالی بسته است، اتهامی که عفو بین‌الملل رد کرده است.

پایان پیام/