سیدافقهی: اروپاییها به دنبال کاهش نفوذ و نقش سپاه در خلیج فارس بودند
به گزارش گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، روز پنجشنبه ۲۹ دی ماه پارلمان اروپا پیش نویس قطعنامهای را که خواستار قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست به اصطلاح «گروههای تروریستی» اتحادیه اروپا است را به تصویب رساند و مقرر شد این قطعنامه در نشست شورای وزیران اتحادیه اروپا بررسی و درباره آن تصمیم گیری شود که در نهایت روز دوشنبه سوم بهمن ماه شورای اروپا به این قطعنامه رای نداد. جمهوری اسلامی ایران پیش از این نسبت به وقوع چنین خبطی از سوی اتحادیه اروپا هشدار داده بود که اقدام متقابل صورت خواهد گرفت.
* تلاش برای فشار بر ایران به منظور عقب نشینی در میز مذاکرات رفع تحریم
در همین خصوص «سیدهادی سیدافقهی» کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتوگو با خبرنگار گروه سیاست خارجی خبرگزاری فارس، در ارزیابی از این اقدام اتحادیه اروپا که البته به شکست هم انجامید، گفت: اتحادیه اروپا و پارلمان آن خیلی وقت است که چند هدف را تعقیب میکنند و فکر نمیکنم به این سادگی هم دست بردار باشند. این طرح پارلمان که مصوبات آن الزامی هم نیست، شکست خورد، ولی به تلاشهایشان ادامه میدهند.
سیدافقهی در رأس این اهداف اروپاییها را فشار بر جمهوری اسلامی ایران برای عقب نشینی در میز مذاکرات رفع تحریمها و برجام خواند که از طریق آن، ایران شروط و خواستههای آمریکا و اروپا را قبول کند و افزود: هدف دوم جلوگیری از تعامل نظامی ایران با روسیه به بهانه فروش پهپادهای ایرانی به روسیه در جنگ اوکراین است و علاوه بر این، بهانه حقوق بشری و مطرح کردن اغتشاشات اخیر و حقوق زن هم از دیگر اهداف آنهاست.
وی همچنین هدف دیگر اروپاییها را کاهش نفوذ و نقش سپاه در منطقه خلیج فارس برشمرد که با این کار سپاه حضور و مانورهایش را در منطقه خلیج فارس کاهش دهد و به قول آنها مزاحمتها و اقدامات غیرحرفهای را متوقف کند و علاوه بر آن، بحث عقب نشینی ایران از تهدید کشورهای منطقه و دخالت در امور داخلی آنها و بحث رژیم صهیونیستی است.
* تضعیف نقش اقتصادی سپاه
این تحلیلگر مسائل بینالملل از دیگر اهداف اروپاییها از این اقدام را تضعیف نقش اقتصادی سپاه برشمرد و گفت: چون سپاه در خیلی از پروژههای اقتصادی فعال است و قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء این پروژهها را عملیاتی و اجرا میکند.
* عکسالعملهای جدی ایران
سیدافقهی با اشاره به نشست پارلمان اروپا در روز پنجشنبه ۲۹ دی ماه و با بیان اینکه ۵۹۱ نفر از اعضای پارلمان به این قطعنامه رای مثبت دادند، ۹ نفر رای منفی و ۳۱ نفر هم رای ممتنع دادند و این قطعنامه را برای شورای وزیران اتحادیه فرستادند، اظهار داشت: در فاصله زمانی اطلاع و ابلاغ مصوبات پارلمان به اتحادیه اروپا، گفتوگویی بین «جوزپ بورل» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و حسین امیرعبداللهیان صورت گرفت و بورل عنوان کرد که مسئله به این سادگی نیست و برای ورود سپاه به فهرست گروههای تروریستی موانع متعددی وجود دارد. اینکه ما یک توجیه حقوقی، قانونی و قضایی نداریم، مگر اینکه یکی از کشورهای اتحادیه اروپا با دلیل از سپاه شکایت کند و ما آن را به بحث بگذاریم و در دادگاههای معتبر جهانی بتوانیم رای به دست آوریم؛ که این اقدام قابل حصول نیست. بورل همچنین گفت ما نمیتوانیم از کسی که بدمان میآید بگوییم تروریسم.
وی افزود: بورل با این اظهارات به امیرعبداللهیان اطمینان داد که چنین اتفاقی رخ نخواهد داد. البته چند عکس العمل جدی هم در داخل ایران رخ داد که از آن جمله اقدام به موقع مجلس، احتمال خروج ایران از معاهده NPT و اینکه همه نیروهای اتحادیه اروپا در فهرست گروههای تروریستی قرار میگیرند و علاوه بر این، جنگ دیپلماسی و بحث نفت و انرژی بود. علاوه بر این، سپاه و نیروهای مسلح نیز این اقدام را محکوم کرده و آمادگی خود را برای هرگونه مواجهه و برخورد اعلام کردند.
سیدافقهی در توضیح بیشتر عنوان کرد: در این شرایط بحرانی که بحث جنگ اوکراین و بحران نفت و انرژی رخ داده، آمریکا و اروپا نمیتوانند بحران دیگری را مدیریت کنند و بحران انرژی هم تشدید خواهد شد.
به گفته وی اگر اروپاییها میخواستند نبض سنجی کرده و عکس العمل ایران را امتحان کنند، پاسخها هم به موقع و هم تند و جدی بود.
* نفس اقدام پارلمان اروپا خلاف قواعد بینالمللی است
کارشناس مسائل غرب آسیا در ادامه این گفتوگو با ذکر این نکته که نفس اقدام پارلمان اروپا خلاف قواعد بینالمللی است، خاطرنشان کرد: چون سپاه پاسداران یک سازمان نیست، بلکه یک نهاد نظامی رسمی ردیف سایر نیروهای مسلح است و یک کشور یا یک مجموعه پارلمانی طبق هیچ قاعده و معاهدهای نمیتوانند یک سازمان نظامی رسمی که با بسیاری کشورها تعامل اقتصادی، نظامی و امنیتی و همکاری خرید و فروش تسلیحاتی دارد را تروریستی اعلام کنند.
* واکنش صهیونیستها
وی درباره واکنش رژیم صهیونیستی به این اقدام پارلمان اروپا و استقبال از این اقدام هم گفت: میدانند یکی از عوامل اقتدار جمهوری اسلامی ایران سپاه پاسداران و مخصوصا نیروی قدس سپاه است و تمرکزشان در مسئله تحریم هم نیروی قدس سپاه بود و خیلی واضح بود که رژیم صهیونیستی از تضعیف و تحریم سپاه استقبال میکند چون یکی از رقبای میدانی خودش را از میدان به در میکرد. البته این واکنشها از سوی رژیم صهیونیستی و همچنین آمریکا در راستای جنگ روانی بود، چرا که نه آمریکا و نه رژیم صهیونیستی در ۴۰ سال گذشته نتوانستند هیچ غلطی بکنند و سپاه یک ضربه را با دو ضربه پاسخ داد.
پایان پیام/