انعکاس رشد خیره‌کننده ایران در جهان/ کتابخانه ملی پزشکی آمریکا:‌ دیدن ایران به عنوان یکی از قدرتمندترین کشورهای جهان در علم جای تعجب نخواهد داشت

به گزارش گروه علم و  پیشرفت خبرگزاری فارس، ایران پیشرفت های چشمگیری در زمینه تحقیقات علمی و تولید به ویژه در زمینه هایی مانند بیوتکنولوژی، نانوتکنولوژی و انرژی های تجدیدپذیر داشته است. این کشور به رغم مواجهه با تحریم های بین المللی، با تولید مقالات و پتنت های متعددی که مورد توجه مجامع دانشگاهی و صنعتی جهانی قرار گرفته، توانسته است حضوری قوی در جامعه علمی داشته باشد.

سطح بالای جامعه علمی ایران دارای تعداد زیادی دانشمندان و اساتید درجه یک است که کمک های قابل توجهی به جامعه علمی جهانی کرده اند. پژوهش‌ها و ایده‌های نوآورانه آن‌ها مورد شناسایی و توجه جامعه دانشگاهی بین‌المللی قرار گرفته و شهرت ایران را در صحنه جهانی بالا برده است. در نتیجه، این کشور خود را به عنوان یک بازیگر قابل توجه در جامعه علمی جهانی تثبیت کرده و همچنان در زمینه های مختلف علمی به پیشرفت های خود ادامه می دهد. با توجه به دستاوردهای چشمگیر ایران در علم و فناوری، این امر از نگاه سایت های خارجی دور نمانده است.

مقالات و بازتاب تولیدات علمی و جایگاه ایران در سطوح بین المللی

سایت نیوساینتیست

هفته نامه علمی بین المللی نیوساینتست که در بریتانیا منتشر می شود؛ در سال۸۹  اعلام کرد که تولیدات علمی ایران بین سال‌های ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۷ هجده برابر شده و از ۷۳۶ مقاله منتشر شده به ۱۳۲۳۸ مقاله رسیده است؛ و نوشت «ایران سریع ترین نرخ افزایش انتشارات علمی را در جهان دارد.» 

این سایت در مطلبی دیگر در سال ۸۸ نوشت: تولیدات علمی در ایران ۱۱ برابر سریعتر از متوسط جهانی رشد کرده است یعنی سریعتر از هر کشور دیگری. بررسی تعداد مقالات علمی فهرست شده در پایگاه داده Web of Science نشان می دهد که رشد در خاورمیانه (عمدتاً در ترکیه و ایران)تقریباً چهار برابر سریعتر از میانگین جهانی است.

کتابخانه ملی پزشکی ایالات متحده آمریکا

کتابخانه ملی پزشکی ایالات متحده آمریکا که بزرگ‌ترین کتابخانه پزشکی جهان محسوب می شود نیز در مطلبی که تحت عنوان «رشد علمی در ایران در ۳۵ سال گذشته» در سال ۲۰۱۲ منتشر کرد به بیان پیشرفت های ایران پرداخت و نوشت: رشد کمی و کیفی پیشرونده مقالات منتشر شده ایرانی مشهود بود. اگر این رشد علمی ادامه پیدا کند، دیدن ایران به عنوان یکی از قدرتمندترین کشورهای جهان در عرصه علم جای تعجب نخواهد داشت.

 یونسکو

این سایت در مطلبی از رشد تصاعدی شرکت های دانش بنیان و استارت آپ ها در ایران نام برده و به سال ۲۰۱۵ به عنوان نقطه عطفی برای این موضوع اشاره کرده است. این سایت نوشت: «مجموعه ای از قوانین و سیاست های اتخاذ شده از سال ۲۰۱۵ موانع رقابت را از بین برده و سیستم حمایت مالی برای نوآوری را تقویت کرده است. بین سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷، صادرات کالاهای دانش‌بنیان پنج برابر رشد کرد.»

بنیاد سیاست‌های استراتژیک استرالیا

این سایت که در زمینه توسعه سیاست های دفاعی تحقیق می کند؛ به قدرت هکری ایران اذعان کرد و نوشت:« هکرهای ایرانی احتمالا ترامپ را به دلیل خروج از توافق هسته ای هدف قرار خواهند داد. این موسسه هشدار داد که کسب و کارهای غربی باید برای چنین حملاتی آماده شوند؛ ترامپ و امپراتوری تجاری او می توانند یک هدف کلیدی باشند.»

پایگاه اطلاعاتی Essential Science Indicators

پایگاه اطلاعاتی Essential Science Indicators (ESI) که اطلاعات جامع و دقیقی را در مورد عملکرد تحقیقاتی موسسات، کشورها و محققان در رشته های مختلف علمی ارائه می دهد؛ تعداد ۸۴۱ محقق ایرانی را در سال ۲۰۲۲ بین یک درصد پراستنادترین محققین جهان قرار داده است.

سایت سازمان جهانی مالکیت فکری

این سازمان یک آژانس تخصصی سازمان ملل متحد است که به ترویج حمایت از حقوق مالکیت فکری(IP) در سراسر جهان اختصاص دارد. سازمان جهانی مالکیت فکری طی مطلبی با عنوان شاخص جهانی نوآوری۲۰۲۰ در تاریخ ۷ مهر ۱۴۰۱ نوشت: جمهوری اسلامی ایران در میان گروه های با درآمد متوسط پایین، رتبه سوم را به خود اختصاص داده و برای دومین سال متوالی در نوآوری بالاتر از حد انتظار برای سطح توسعه خود عمل می کند. در شاخص هایی مانند ثبت علامت تجاری و فارغ التحصیلان علوم و مهندسی در سراسر جهان پیشتاز است.

 

کشورمان به رغم تحریم های اقتصادی و سایر چالش ها، توانسته در زمینه های مختلف پیشرفت های چشمگیری داشته باشد و به یک بازیگر اصلی در جامعه علمی جهانی تبدیل شود.  حضور پررنگ در مجامع علمی بین المللی، پتانسیل و توانمندی های ایران را در این زمینه به نمایش می گذارد. تعهد کشورمان به آموزش و پژوهش، اکوسیستم نوآوری پر رونقی ایجاد کرده است که به پیشرفت و توسعه ادامه می دهد. پیشرفت های علمی ایران با وجود همه مشکلات پیش رو به جهان کمک های شایانی کرده است و در سال‌های آتی، احتمالاً شاهد پیشرفت‌های پیشگامانه‌تر تحقیقاتی و فناوری از ایران خواهیم بود که دیدن واکنش جامعه بین‌المللی به این پیشرفت‌ها جالب توجه است. با این حال، سرمایه گذاری و حمایت بیشتر برای بازگشایی کامل پتانسیل ایران و تثبیت جایگاه آن در میان کشورهای پیشرو در علم و فناوری جهان ضروری است.

پایان پیام/