آتش‌بس شکننده در سودان؛ تحرکات آمریکا، عربستان و الجزائر برای توقف جنگ

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، عصر دیروز (سه‌شنبه، ۱۸ آوریل)، نیروهای پشتیبانی سریع و ارتش سودان موافقت خود را با آتش‌بس ۲۴ ساعته در این کشور اعلام کرده‌اند. این آتش‌بس از ساعت شش بعد از ظهر به وقت محلی اجرایی شد.

اما تنها دقایقی پس از اعلام آتش‌بس ۲۴ ساعته در سودان، صدای تیراندازی و انفجار در اطراف خارطوم، پایتخت سودان به گوش رسید.به همین دلیل ناظران و تحلیلگران سیاسی، این آتش‌بس را بسیار شکننده اعلام می‌کنند. 

به نوشته وبگاه خبری «عربی۲۱»، ارتش سودان سپس از وجود اطلاعاتی دقیق در خصوص توطئه‌‌چینی و نشانه‌های قوی از دخالت طرف‌های «منطقه ای و محلی» در جنگ با نیروهای پشتیبانی سریع خبر داد.

در بیانیه صادره از ارتش سودان بدون ارائه جزئیات بیشتر آمده‌است: «پیگیری اطلاعات دقیق بیانگر وجود یک عملیات توطئه‌ و نشانه‌های قوی از نفوذ طرف‌های منطقه‌ای و محلی است که در زمانی مناسب جزئیات آن را فاش می‌کنیم».

در ادامه این بیانیه آمده است: «به جز درگیری‌های محدود در مجاورت منطقه فرماندهی و فرودگاه، وضعیت عمومی کشور پایدار است.

ارتش سودان با ارائه جزئیاتی از وضعیت درگیری‌ها در روز سه‌شنبه در سودان، اعلام کرد: «پیشنهاد آتش‌بس از سوی طرف‌های بین‌المللی به مدت ۲۴ ساعت با اهداف  بشردوستانه ارائه شد و نیروهای مسلح با آن موافقت کردند، اما شبه‌نظامیان شورشی از آن تبعیت نکردند و درگیری‌های آن‌ها در مجاورت مقر فرماندهی و فرودگاه، متوقف نشد».

اتهام‌زنی‌های متقابل

در حالی که ارتش سودان، نیروهای پشتیبانی سریع را به نقض آتش‌بس متهم می‌کند، این نیروها نیز که تحت فرمان ژنرال حمیدتی هستند، ارتش را به نقض آتش‌بس متهم می‌کنند.

در بیانیه این نیروها آمده است: «نیروهای مسلح در ادامه تخلفات خود از زمان آغاز درگیری‌ها در روز شنبه گذشته، همچنان مرتکب فجیع‌ترین جنایات علیه غیرنظامیان، نقض قوانین بشردوستانه بین‌المللی و قواعد تعامل و نقض آتش‌بس مورد توافق با میانجیگری بین‌المللی هستند».

از چند هفته قبل به دلیل اختلاف میان فرماندهی نیروهای مسلح سودان و نیروهای پشتیبانی سریع درباره زمان‌بندی و فرماندهی ارتش، تنش میان «عبدالفتاح البرهان» فرمانده نیروهای مسلح و «محمد حمدان دقلو» فرمانده نیروهای پشتیبانی معروف به حمیدتی در این کشور تشدید شد و از روز شنبه این درگیریها کلید خورد.

در ادامه این درگیریها که تا بعد از ظهر سه‌شنبه هم ادامه داشته است و بر دامنه آن افزوده شده بود، شبکه خبری العربیه گزارش داد که نیروهای پشتیبانی سریع و ارتش سودان موافقت خود را با آتش‌بس ۲۴ ساعته در این کشور اعلام کرده‌اند. این آتش‌بس از ساعت شش بعد از ظهر امروز به وقت محلی اجرایی می‌شود.

طی چهار روز گذشته هم چندین بار آتش‌بسهای سه ساعته در این کشور، بین طرفهای درگیر برقرار شد، اما در هیچ یک این موارد، آتش‌بس به صورت کامل اجرایی نشد و طرفین بر طبل جنگ کوبیدند و هر کدام دیگری را به آغاز حمله علیه مقرهای طرف مقابل متهم کردند.

در سال ۲۰۱۳، نیروهای پشتیبانی سریع برای حمایت از نیروهای دولتی در مبارزه با گروه‌های شورشی مسلح در اقلیم دارفور در غرب کشور، تشکیل شد. پس از آن وظایف دیگری به آن واگذار شد از جمله مبارزه با مهاجرت‌های نامنظم در مرزها و حفظ امنیت واگذار شد اما از آغاز درگیری‌ها از روز شنبه، ارتش سودان اعلام کرد که این نیروها شورشی هستند و دیگر بخشی از نیروی نظامی کشور به شمار نمی‌روند.

مداخله سعودی – آمریکایی

وزارت خارجه عربستان سعودی، سه‌شنبه طی بیانیه‌ای اعلام کرد که پس از تماس «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه سعودی و «آنتونی بلینکن» همتای آمریکایی بر روی ضرورت پایان دادن به تشدید درگیری‌های نظامی در سودان توافق شد.
بر اساس این بیانیه، دو طرف در جریان این تماس بر اهمیت توقف تشدید درگیری‌های نظامی و پایان دادن به خشونت و تنش‌های جاری، حمایت از غیرنظامیان سودانی و سایر اتباع حاضر در این کشور تاکید کردند. 

طرح ابتکاری الجزائر

«عبدالمجید تبون» رئیس‌جمهور الجزائر خواستار اقدام مشترک سازمان ملل، اتحادیه عرب، اتحادیه آفریقا و  هیأت توسعه دولتی(ایگاد) برای توقف درگیری‌ها در سودان شد. 

تبون به عنوان رئیس دوره‌ای اتحادیه عرب در نامه‌هایی به «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل، «عثمان غزالی» رئیس کنونی اتحادیه آفریقا و رئیس جمهور کومور و «ورقته جبیهو» دبیر اجرایی ایگاد این پیشنهاد را ارائه کرد.

 اساس بیانیه دفتر ریاست جمهوری الجزایر، این پیام‌ها حاوی فراخوان برای اندیشیدن به اقدامی مشترک و یکپارچه میان این چهار نهاد برای کمک به سودان برای عبور از بحران فعلی است.

طبق بیانیه یاد شده، هدف از یکپارچگی تلاش‌های بازیگران بین‌المللی و منطقه‌ای به صورت جمعی و فوری، تلاش برای برقراری آتش‌بس، آرام کردن اوضاع و آغاز دوره جدیدی است که خواسته‌های مردم سودان محقق شوند.

پایان پیام/م