حرمت الله رفیعی: ورود سازمانهای نامرتبط به امر گردشگری هیچ توجیهی ندارد
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی، دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی، ورود برخی سازمانهای غیرمرتبط به مقوله گردشگری را به نفع کشور ندانست.
به گفته حرمت الله رفیعی، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی، ورود برخی سازمانهای غیرمرتبط به مقوله گردشگری، به نفع کشور نیست و تنها متولی این امر را باید وزارت میراث فرهنگی دانست.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی، دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی در گفتوگو با خبرنگار کجارو به تغییر سبک سفر مردم در تعطیلات نوروز ۱۴۰۲ اشاره کرد و گفت:
گردشگری موضوعی است که در تعطیلات اولویت مردم است؛ اما باید گفت که در این سالها بهواسطه افزایش قیمتها، سبک و نوع آن تغییر پیدا کرده است؛ بهطوری که میبینیم چادرنشینی و استفاده از مراکز غیررسمی در همین تعطیلات نوروز امسال رشد چشمگیری داشته است.
وی ادامه داد:
البته در میان قشر مرفه جامعه باید بگویم که این افزایش قیمت بلیط هواپیما و هتلها خیلی تغییری را ایجاد نکرده است؛ بهطوری که در هتلهای چهار و پنج ستاره ما شاهد ضریب اشغال بالایی را در نوروز امسال بودیم. در حالی که میزان استقبال و استفاده از هتلهای درجه دو و سه ستاره با یک اختلاف بسیار پایینتری نسبت به هتلهای لاکچری گزارش شده است.
رفیع به انتشار گزارشی مبنی بر ریزش ۹۰ درصدی مسافر خارجی فرودگاه امام که بهتازگی منتشر شده است، اشاره کرد و آن را یک فاجعه خواند و بیان داشت:
با توجه به شرایط بد اقتصادی که بر کشور حکمفرما شده است و بالطبع آن افزایش قیمت دلار، شاهد کاهش میزان سفرهای خارجی نسبت به چند سال گذشته هستیم و این یک زنگ خطری بزرگ برای آژانسهای هواپیمایی به حساب میآید که در صورت ادامهدار بودن آن ممکن است به تعطیلی فعالیت خیلی از همکاران ما منجر شود.
وی در بخش دیگر صحبت هایش بر فراهم کردن تسهیلات و کاهش قیمتها در سفر به ترکیه توسط دولت این کشور اشاره کرد و بیان داشت:
توجه به گردشگری که در دولت ترکیه وجود دارد یکصدم درصد آن را در ایران شاهد نیستیم و این موضوع سبب میشود تا نرخ پایین سفر به ترکیه در نوروز امسال در مقایسه با سفر به مقاصدی چون کیش و قشم بسیار پایینتر و توجیه عقلانیتری داشته باشد؛ بهعنوان مثال، در تعطیلات نوروز پروازهایی که به مقصد استانبول وجود داشت در حدود ۲,۵۰۰,۰۰۰ تومان نرخگذاری شده بود؛ در حالی که بلیط سفر به مقصد دو جزیره کیش و قشم خیلی بالاتر از اینها بود.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی، دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی به سیاستگذاریهای غلطی که در برخی مسیرهای گردشگری خارج از کشور توسط مسئولان وجود دارد اشاره کرد و افزود:
در مسیر پروازی شهرهای آنتالیا، ازمیر و آدنا که قبلا بهصورت پروازهای یک مسیره وجود داشت؛ بهدلیل رویکرد دولت باعث شده است تا پروازهای شرکت ترکیه به این مقاصد بهصورت دو مسیره و با رقم های بالاتری صورت گیرد یا مسافر بعد از رسیدن به مقصد اول ادامه مسیر را با اتوبوس به مقصد هدف انجام دهد.
امارات مقصد اول هدف گردشگری نیست
در چند روز گذشته گزارشی از سوی شورای جهانی سفر و گردشگری (World Travel ; Tourism Council) منتشر شد که در آن کشورهای ترکیه با ۷۱ درصد، عراق با ۱۳ درصد و امارات متحده عربی با ۶ درصد و سوریه و ارمنستان هر یک با دو درصد، بهترتیب بیشترین مقاصد سفر خارجی ایرانیها عنوان شده بود؛ در حالی که بر طبق گفته رفیعی، چنین آماری درست نیست و در لیست کشورهای پر متقاضی، عراق جزو اولین کشورهایی است که بیشترین میزان و حجم ورودی و خروجی را به خود اختصاص داده است.
وی در این خصوص گفت:
بعد از کشور عراق، ترکیه و شهرهای استانبول، وان، آنتالیا و ازمیر بهترتیب بیشتر مقصد گردشگری ایرانیها را به خود اختصاص داده است. امارات هم مقصد دیگر سفرهای ایرانیها است که البته در این مورد باید گفت که این کشور در برخی جهات بهعنوان هدف اصلی نیست و انتخاب آن توسط مسافران ایرانی بهدلیل تحریمهای صورت گرفته و نبود پرواز به برخی کشورها بهعنوان هدف سفر ایرانیها انتخاب میشود.
رفیعی در ادامه صحبتهایش ورود برخی سازمانهای غیرمرتبط به مقوله گردشگری را به نفع کشور ندانست و خاطرنشان کرد:
در سازمانی مثل شهرداری چرا باید یک سازمانی مخصوص گردشگری راه بیفتد یا در استانداریها، معاونتی را به امر زیارت و سفر اختصاص دهند؛ در حالی که در کشور ما تنها و مهمترین نهاد باید وزارت میراث گردشگری باشد. به واقع خیلی از سازمانها بهصورت جزیرهای عمل میکنند و بهدنبال کسب منفعت از سفره سفر و گردشگری هستند که این موضوع در بلندمدت به نفع سیستم گردشگری کشور نیست.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی، دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی به رویکرد سلبی و تنشزای مقامات کشورهای حوزه قفقاز در برخورد با گردشگران ایرانی هم اشاره کرد و افزود:
رشد گردشگری با کشورهای ارمنستان، گرجستان و آذربایجان بهدلیل دارا بودن مرز مشترک زمینی و پایین بودن هزینههای پایین سفر بهویژه در انتخاب نوع سفر زمینی باعث شده تا خیلی از گردشگران ما به این کشورها اقبال نشان دهند و آنجا را بهعنوان مقصد سفر انتخاب کنند؛ در حالی که در برخی زمانها شاهد هستیم که این کشورها رویکرد خیلی جالب توجهی را در برخورد با مردم کشورمان ندارند و در برخی موارد به دلیلی بیتوجهی مسافران در همراه داشتن برخی قرصها و مواردی که از نظر آنها ممنوعه است، برخوردهای تند و ناشایستی را از خود به نمایش میگذراند که این موضوع با توجه به سیاستهای مناسب ما در برخورد با گردشگران این کشورها امری مذموم است.
منبع: اقتصاد آنلاین
با این اوصاف، باید گفت با توجه به کاهش پاندمی کرونا در کشور و رشد میزان سفر در میان خانوادههای ایرانی باید مسئولان حوزه گردشگری کشور هرچه بهتر به این امر توجه کنند که تهیه بستههای حمایتی از سفر و به سرانجام رساندن طرح سفرکارت که در پیچوخم اداری مجلس در انتظار تصویب است، میتواند به گسترش و توسعه گردشگری در میان اقشار مختلف و جلوگیری از ورشکستگی فعالان این حوزه کمک کند.