تحریم و تفرقه؛ همه آنچه مقامات آمریکا در آسیای مرکزی می‌جویند

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک، نیمه دوم آوریل هیأتی متشکل از مقامات عالی رتبه وزارت خزانه داری آمریکا، بریتانیا و اتحادیه اروپا از آستانه و بیشکک بازدید می‌کردند. هدف از این سفر بررسی تحریم‌های ضد روسیه و رعایت آن توسط کشورهای آسیای مرکزی است.

«مارس ساریف» کارشناس علوم سیاسی گفت: بر اساس اعلام منابع غربی، قرقیزستان و قزاقستان کانال‌هایی هستند که روسیه محصولات تحریمی خود را از آنها دریافت می‌کند. به احتمال زیاد، این نوعی فشار سیاسی برای مسدود کردن عرضه کالاهای تحریمی است. غرب فشار قدرتمندی بر کشورهای منطقه وارد و جایگزین‌هایی مانند کمک مالی و کمک لجستیکی را برای جذب آنها به سمت خود ارائه خواهد کرد.

وی افزود: اخیراً «عاقل بیک جباراف» نخست وزیر قرقیزستان از آمریکا بازدید کرد ه و فکر می‌کنم تا حدی به همین دلیل نیز باشد. آمریکایی‌ها حاضرند ۱۰۰ میلیون دلار برای فیلمبرداری فیلم «ماناس» اختصاص دهند، این کار برای تاثیرگذاری بر توده مردم است.

ساریف معتقد است که در حال حاضر مبارزه برای جذب آسیای مرکزی به دلیل جنگ در اوکراین تشدید شده است.

این کارشناس علوم سیاسی معتقد است که  تلاش‌هایی برای خارج کردن کشورهای منطقه از روسیه و فاصله گرفتن وجود دارد. غرب شانس زیادی دارد و به این دلیل است که سازمان‌های زیادی وجود دارد که ما وام و کمک‌های  مختلف دریافت می‌کنیم. آنها اهرم قدرتمندی بر قرقیزستان دارند. در مورد اینکه مقامات ما چگونه واکنش نشان خواهند داد، موضوعی انتخاب است.

«امیل ژورایف» کارشناس علوم سیاسی نیز معتقد است که سفر هیئتی از مقامات بلندپایه کشورهای غربی تحریم کننده، سیگنال روشنی است که کشورهای غربی مسیرهای انحرافی در نقض تحریم‌های خود را مشکل جدی می‌بینند. برای کشورهای آسیای مرکزی این یک موضوع بسیار مهم، حساس و از نظر دیپلماتیک ناراحت کننده است، به این دلیل که ما با مسکو تفاهم یکسانی داریم، اما کشورها باید همسو با این تحریم‌ها رفتار کنند.

وی تاکید کرد: واقعیت این است که اکنون کشورهای بسیار کمی هستند که تحریم‌ها را نقض کرده و از این طریق در جنگ روسیه و اوکراین کمک کنند. چیزی که به نظر من نباید برای دولت قابل قبول باشد. در عین حال، دولت  و جامعه باید درک کنند که وقتی پای تحریم به میان می‌آید، فقط کالاهای خانگی یا مواد غذایی را شامل نمی‌شود. این امر در مورد کالاهای نظامی نیز صدق می‌کند.صادرات مجدد کالاهای نظامی مستقیم نباید انجام شود.

ژورایف گفت: سفر اخیر نخست وزیر قرقیزستان به ایالات متحده بیشتر نه با سیاست تحریم، بلکه با مسائل مالی حل شده و گفت‌وگو با آمریکا مرتبط است. در عین حال این بازدید بیشتر با پرسش از بانک جهانی و جلسات بهاره سالانه توسط این سازمان مرتبط بود.

به گفته وی، ما باید تصمیم بگیریم که چه چیزی درست است و چه چیزی نادرست است و با قانون اساسی و قانونمند رفتار کنیم.

شایان ذکر است که بازدید نمایندگان خزانه داری آمریکا تنها به قرقیزستان و قزاقستان مربوط نیست. این هیئت از تعدادی از کشورهای اروپایی از جمله سوئیس و اتریش بازدید خواهند کرد.

«الیزابت روزنبرگ» دستیار وزیر دارایی از ۲۳ تا ۲۸ آوریل از آستانه، آلماتی و بیشکک بازدید خواهد کرد.

پایان پیام/ح