حمایت از نخبگان تأثیرگذار در حوزه کار و صنعت/ دهقانی: اعتبار مالیاتی جان تازهای به تحقیق و توسعه در صنایع میبخشد
به گزارش گروه علم و پیشرفت خبرگزاری فارس و نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، نخبگان فعال در حوزه کار و صنعت، با معاون علمی فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهوری دیدار و گفتوگو کردند.
روحالله دهقانی معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهوری، با اشاره به این که شکل برجستهای از نخبگی در عرصه کار و کارآفرینی به شمار میرود ادامه داد: این جمع به معنای واقعی یک جمع نخبه است، چراکه فعالان خلاق و نوآور حوزه کار و صنعت از ظرفیتهای نخبگی برخوردارند.
وی با تأکید بر اینکه باید تعریف و دیدگاه به کارگر نخبه تبیین و تفکیک شود، عنوان کرد: کارگری که مشکلی از صنعت را حل میکند، اما دانش و سواد آکادمیک ندارد کاری عمدتا از جنس خلاقیت انجام میدهد و فردی با تخصص و مدرک دکتری در صنعت فعالیت دارد کاری از جنس فناوری انجام میدهد. هر دو نخبه هستند، اما یکی بر بال خلاقیت و نوآوری و دیگری بر بال فناوری و دانش سوار است.
رئیس بنیاد ملی نخبگان، با اشاره به این که اثرگذاری در جامعه مهمترین سنجه و معیار نخبگی است، ادامه داد: نخبگی با استعداد این تفاوت را دارد که کار تلاش و تجربه به آن اضافه شده است. کار و تلاش در مسیر الهی و خدمت به کشور، ویژگی نخبگی را در دل خود دارد. یعنی مهم این است که کاری که انجام میدهیم، به واسطه نوآوری و تلاش ما، دردی از جامعه دوا کند و در این صورت، میتوان ردای سنگین نخبگی را بر تن یک نفر پوشاند.
وی با اشاره به تمهیدات لازم صورت گرفته برای حمایت از استعدادهای برتر و نخبگان به صورت تخصصی و مبتنی بر مهارت و تخصصهای این افراد گفت: در معاونت استعدادها به افرادی که زمینه لازم برای اثرگذاری و نخبگی نیاز دارند در این معاونت از بنیاد حمایت میشوند و معاونت سرآمدان به نخبگانی میپردازد که اثرگذاری لازم را داشته و به فضای نقشآفرینی و اثرگذاری بیشتری نیاز دارند.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهوری عنوان کرد: عدهای از نخبگان دانشگاهی، علاقمند به راهاندازی کسبوکار خودشان هستند. سوق دادن تمامی نخبگان به سوی کارآفرینی یا سوق دادن به کار علمی، صحیح نیست و افراد، میبایست بر مبنای توانمندی و استعدادشان در هریک از این زمینهها، هدایت و حمایت شوند.
وی با تأکید بر اهمیت بهرهمندی و حمایت از نیروی انسانی متخصص در تحقیق و توسعه صنایع گفت: ما برای تحقیق و توسعه شرکتی مجال و فصای واقعی ایجاد نمیکنیم و نگاه مدیران صنعتی به این مقوله، امری تکلیف آفرین و تشریفاتی است. در حوزه دفاعی و نظامی اما این بخش به خوبی مورد توجه قرار گرفته و خروجی آن به خوبی نمایان شده است. اما در سایر بخش ها این باورمندی در مدیران کمتر وجود دارد و این عارضه ساختار دولتی و صنعتی ما است.
دهقانی تأکید کرد: لازم است تا معاونت علمی و وزارت کار و رفاه در این حوزه با محوریت جشنواره امتنان تعاملی جدی را آغاز کنند تا چگونگی ارزیابی و انتخاب افراد، نحوه استفاده از ظرفیت آن ها به صورت هدفمند و بر مبنای یک برنامهریزی بلندمدت، مشخص شود. باید طراحی جشنواره امتنان در دورههای بعدی به صورتی باشد که در قالب یک رویداد مسئله و فرآیندمحور، مسیر بالندگی و رشد را برای این افراد رقم بزند.
مردمی شدن اقتصاد در قالب بهرهمندی از نخبگان
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیس جمهوری با اشاره به ظرفیتهای قانون جهش تولید دانشبنیان برای حمایت از تحقیق و توسعه فناورانه در صنایع به کمک نیروی انسانی توانمند و نخبه گفت: قانون جهش تولید دانشبنیان یک ظرفیت بسیار خوب را برای حمایت از ایدههای افراد نوآور در دل صنعت به ارمغان آورده است. اعتبار مالیاتی به عنوان منبعی برای تحقیق و توسعه در این قانون پیشبینی شده است که میتواند جان تازهای به تحقیق و توسعه در صنایع و تلاش های افراد نوآور در صنایع ببخشد. بر اساس این قانون، معاونت علمی میتواند به شرکت یا صنعتی مجوز دهد تا بخشی از مالیات خود را در حوزههای خاصی از تحقیق و توسعه صرف کند.
پایان پیام/