«میرضیایف» بر افزایش تعاملات بین آسیای مرکزی و اروپا تاکید کرد

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در تاشکند، «شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان در دومین نشست سران آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا در شهر «چالپان آته» قرقیزستان بر مشارکت و همکاری در توسعه بهم پیوستگی آسیای مرکزی و اروپا از طریق شکل‌گیری «کریدور میانی» یا کریدور ترانزیتی ترانس خزر تاکید کرد.

در این مراسم که به ریاست «سادیر جباراف» رئیس جمهور قرقیزستان برگزار شد، همچنین «چارلز میشل» رئیس شورای اروپا، «قاسم جومارت توکایف» رئیس جمهور قزاقستان، «امامعلی رحمان» رئیس جمهور تاجیکستان و «نورمحمد امانپسوف» معاون نخست وزیر ترکمنستان نیز حضور داشتند.

در این نشست، گسترش بیش از پیش همکاری‌های متقابلا سودمند بین کشورهای آسیای مرکزی و اتحادیه اروپا و همچنین مشکلات بین المللی و منطقه‌ای مهم مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

رئیس جمهور ازبکستان در سخنرانی خود خاطرنشان کرد: در مدت کوتاهی پس از اولین نشست سران در شهر «آستانه» برای توسعه گفت‌وگوهای سیاسی سازنده و مشارکت چند جانبه اقدامات بزرگی انجام شده است.

میرضیایف ادامه داد: از جمله نشست سطح بالا در بهم پیوستگی بین منطقه‌ای برگزار شد که در آن برای پیشبرد پروژه‌ها در زمینه‌های دیجیتالی سازی، ارتباطات حمل و نقلی، انرژی و مدیریت منابع آب از جمله در چارچوب استراتژی اروپایی «دروازه جهانی» توجه خاص شد.

وی تاکید کرد: امروز آسیای مرکزی به یک مرکز جذب و فضای برای فرصت‌های اقتصادی جدید برای شرکت‌ها و بانک‌های پیشرو اروپایی تبدیل شد. اینجا سخن بر سر شراکت سرمایه گذاری و فناوری گسترده مبنی بر ایجاد ظرفیت‌های صنعتی مدرن، به کارگیری انرژی «سبز»، توسعه کشاورزی «هوشمند» و شکل‌گیری زیرساخت‌های حمل و نقل و لجستیک گسترده می‌رود.

رئیس جمهور ازبکستان با اشاره به همکاری تاشکند با کشورهای اتحادیه اروپا بر تشدید قابل ملاحظه‌ روابط در همه سطوح تاکید کرد. از جمله با سران فرانسه، آلمان، مجارستان و چک دیدارهایی برگزار شد. در آینده نزدیک سفر رسمی به ایتالیا انجام خواهد شد. سفارتخانه‌ها در «بوداپست» و «استکهلم» افتتاح شد. 

میرضیایف افزود: در نتیجه وضعیت +GSP مبادلات بازرگانی با کشورهای اتحادیه اروپا از ابتدای سال جاری میلادی تقریباً ۷۰ درصد افزایش یافته است. سبد سهام پروژه‌های امیدوارکننده برای ایجاد تولیدات نوآوری و مشاغل جدید با شرکت‌ها و بانک‌های پیشرو اروپایی از سطح ۲۰ میلیارد یورو فراتر رفته است.

رئیس جمهور ازبکستان در زمینه سرمایه گذاری و شراکت فناوری پیشنهاد بررسی موضوع برگزاری نمایشگاه‌های صنعتی و فناوری سالانه در چارچوب نشست اقتصادی «آسیای مرکزی – اتحادیه اروپا» را مطرح کرد.

وی با در نظر گرفتن واقعیت‌های مدرن همچنین پیشنهاد راه اندازی با همراهی بانک سرمایه گذاری اروپا ابزارهای ویژه حمایت مالی از ایجاد ظرفیت‌های تولید شرکت‌های پیشرو اروپایی در کشورهای آسیای مرکزی را ارائه کرد. در زمینه بهم پیوستگی دیجیتال ابتکار تنظیم «دستور کار دیجیتالی برای آسیای مرکزی» با جلب ساز و کارهای «تیم اروپا» مطرح شد.

رئیس جمهور ازبکستان همچنین به طور جداگانه به مقابله با تغییرات اقلیمی و افزایش پایداری اکوسیستم‌ها از طریق اجرای پروژه‌های هدفمند منطقه‌ای با استفاده از دانش و فناوری‌های پیشرفته اروپایی پرداخت.

میرضیایف پیشنهاد کرد: با توجه به حساسیت مشکلات، از اتحادیه اروپا دعوت می‌کنیم تا در برگزاری اولین نشست بین المللی اقلیمی که پاییز امسال در چارچوب ابتکارات همبستگی سمرقند برای امنیت و شکوفایی مشترک برگزار می‌شود، همکاری کند.

رئیس جمهور ازبکستان با اشاره به وخامت شدید وضعیت انسانی در افغانستان از شرکای خود خواست که حجم کمک‌های بشردوستانه به مردم افغانستان را کاهش ندهند و آمادگی خود را برای ارائه زیرساخت‌های مرکز لجستیکی در شهر «ترمذ» این کشور اعلام کرد.

وی همچنین پیشنهاد انجام رایزنی‌های منظم نمایندگان ویژه در امور افغانستان برای تنظیم رویکردهای مشترک مبنی بر حل و فصل مسائل تنظیم اوضاع و توسعه مسالمت آمیز این کشور مطرح کرد.

رئیس جمهور ازبکستان در پایان سخنان خود به صلاح بودن تنظیم و اتخاذ «نقشه راه» جداگانه بر اساس نتایج این نشست اشاره کرد.

رئیس جمهور ازبکستان همچنین از حمایت از ابتکار برگزاری اولین نشست رسمی در قالب «آسیای مرکزی – اتحادیه اروپا» در ازبکستان در سال آینده ابراز قدردانی کرد.

پایان پیام/.