آزاد در اتحادیه بین‌المجالس جهانی: نهادهای مذهبی نوعی جامعه مدنی دینی در کشورها شکل داده‌اند

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری فارس، الهام آزاد عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی در کنفرانس گفت‌وگوی بین‌الادیان اتحادیه بین‌المجالس (IPU) گفت: در آموزه‌های اسلامی به ویژه در قرآن کریم و سخنان پیامبر اکرم (ص) بر رعایت اعتدال و میانه‌روی تأکید شده است؛ به‌گونه‌ای که قرآن کریم امت اسلام را امت وسط و متعادل معرفی می‌کند (بقره: ۱۴۳) و مؤمنان و بندگان صالح را کسانی می‌داند که در انفاق نه زیاده‌روی می‌کنند و نه سختگیری بلکه راه اعتدال و میانه را برمی‌گزینند (فرقان: ۶۷).

وی در ادامه یادآور شد: قرآن کریم امت اسلام را امت میانه و وسط می‌نامد و می‌فرماید «وکذلک جعلناکم آمهً وسطاً » و اینچنین شما را امتی میانه (معتدل) ساختیم اعتدال و میانه‌روی از دیدگاه اسلام قلمرو وسیعی دارد و در همه جا به عنوان یک اصل خلل ناپذیر اسلامی مطرح می‌گردد و ابعاد فردی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، عقیدتی را از جزئی‌ترین تا مهم ترین موضوعات در بر‌می‌گیرد.

عضو فراکسیون زنان در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با الهام از همین اصل بنیادین در دین مبین اسلام نیز روایت از اعتدالی بر فهم دین در پرتو تحولات زمانه تأکید می‌کند و با لحاظ کردن عقل به عنوان یکی از منابع فهم متون دینی از ضرورت پذیرش الگوی نظم سیاسی روزآمد برای حل مشکلات جوامع اسلامی سخن می‌گوید.

وی اظهار کرد: در کشورهای مسلمان سازمان‌های مذهبی و نهادهای وابسته به آن جدا از تغییر و تحولات اجتماعی، سیاسی زمانه خود نبوده‌اند و اگر بپذیریم که مهمترین کارکرد جامعه مدنی مقاومت در برابر اعمال قدرت بی حد و ضابطه است نهادهای مذهبی به طور تاریخی در فضای عمومی جوامع مسلمان رشد کرده‌اند و نوعی جامعه مدنی دینی را در این کشورها شکل داده‌اند.

آزاد در این اجلاسیه یادآور شد: در جوامع مسلمان به طور تاریخی نهادهایی بین عامه مردم و نهاد قدرت وجود داشته‌اند که اساساً ریشه‌هایی داشته‌اند و این دیدگاه که کشورهای مسلمان فاقد نهادهای مدنی بوده‌اند تصور نادرستی است که از سوی برخی متفکران غربی مطرح شده که جامعه مدنی را تنها یک رویای غربی می‌دانند.

این نماینده مردم در مجلس یازدهم ادامه داد: مساجد، انجمن‌های مذهبی، حوزه‌های علمیه روحانیت به عنوان نهادهای دینی مدنی همواره بستری برای کنشگری اجتماعی سیاسی در جهان اسلام بوده‌اند این انجمن‌ها و گروه‌های مذهبی با حفظ استقلال نسبی خود از نهاد قدرت، دارای سرمایه اجتماعی قابل توجهی بوده‌اند که آن‌ها را به مهمترین بخش جامعه مدنی در کشورهای مسلمان بدل ساخته است.

وی در ادامه تأکید کرد: در بسیاری از موارد این سازمان‌های مذهبی از طریق شبکه منسجمی از مساجد و انجمن‌های مذهبی حتی به ارائه خدمات رفاهی درمانی و آموزش به صورت داوطلبانه به مردم پرداخته‌اند.

نماینده مجلس یازدهم در ادامه تأکید کرد: برای نمونه حضور مردم در مساجد فارغ از رنگ، نژاد، طبقات اجتماعی و اقتصادی بهترین آموزه در راستای وحدت بخشی و انسجام میان مسلمانان جهان است؛ مسجد تنها نهادی است که از آغاز تأسیس تاکنون، کارکرد اجتماعی داشته و محور تحولات عظیمی در میان مسلمانان بوده و جایگاهی است که نقش بسیار زیادی در تربیت فرد و بازسازی اجتماع دارد.

به گزارش فارس، اتحادیه بین‌المجالس(Inter-parliamentary Union (IPU)) یک مؤسسه بین پارلمانی است که در سال ۱۸۸۹ توسط «فردریک پسی» فرانسوی و «رندال کرمر» انگلیسی تأسیس شد. این اولین نهاد انجمن ثابت برای مذاکرات چندجانبه سیاسی بود. در ابتدا این نهاد مختص نمایندگان پارلمان بود اما بعد به یک سازمان بین‌المللی برای مجالس کشورهای مختلف تبدیل شد.

مجالس ملی ۱۷۸ کشور عضو «آی پی یو» و ۱۲ مجمع پارلمانی منطقه‌ای اعضای وابسته هستند. این نهاد یک عضو ناظر ثابت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد دارد.

پایان پیام/