تمدید زمان برای پیوستن به «چهارفصل تئاتر ایران»

به گزارش خبرنگار تئاتر خبرگزاری فارس، از دیرباز یکی از مهم‌ترین مشکلات هنرهای نمایشی ایران مئسله «متن» بوده است چه در سینما و چه تئاتر. این مشکل در نمایشنامه شدیدتر جلوه می‌کند چراکه در نهایت در سینما متن حتی اگر اقتباسی هم باشد ناگزیر باید رنگ و بوی بومی پیدا کند.

اما در تئاتر چون اجرای متن خارجی مرسوم و چاافتاده است، نیمی از اجرا بشکل معمول اجرای متن های خارجی است: از سوفوکل، شکسپیر، ایبسن تا بکت، پینتر و دیوید ممت و… بی پیش چشم آوردن نسبت آن متن‌ها با فرهنگ، زمینه و زمانه ما.

از آن جایی که هنر زمانی می‌تواند بیش‌ترین اثر را بگذارد که مماس با زندگی مردم زمانه‌اش باشد، نیاز به نمایشنامه‌های روز وطنی یک نیاز فوری است.

از دگر سو یکی از مشکلات دیگر هنرهای نمایشی کشور «تهران‌زدگی» است، یعنی محل رخداد بیشتر نمایشنامه‌ها و فیلمنامه‌ها تهران است و نویسندگان هم برای امکان حضور در تئاتر و سینما ناگریز می‌شوند که تهران‌نشین شوند.

 پروژه جامع آموزش نمایشنامه‌نویسی برای خارج از پایتخت با عنوان «چهارفصل تئاتر ایران» دقیق برای پرکردن این نیاز راه اندازی شده است، ایوب آقاخانی به‌عنوان طراح و سرپرست پروژه در این باره می‌گوید: «وظیفه‌ تئاتر از دیرباز تغییری نکرده؛ راهبری سنجیده و سازنده جامعه به‌طرف فضایی ایمن‌تر و جایی درست‌تر و بایسته‌تر.دفتر مطالعات و پژوهش‌های مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری، در دور نوین این پروژه‌ آموزشی به‌طور مشخص نظر به خارج از پایتخت و تقویت بنیه‌های درام‌نویسی با سیاست مرکزگریزی دارد.»

 شکل نوین پروژه «چهارفصل تئاتر ایران» در سال ۱۳۸۷ با ساز و کاری اینترنتی شروع به کار و فراخوانی با رویکرد آزاد منتشر کرد.

در تخستین فصل نوین این پروژه ۵۷ طرح نمایشی از ۳۱ شهرستان (وابسته به ۲۱ استان) دریافت شد که نشان از تشخیص درست ظرفیت نهفته در شهرهای دیگر ایران می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌داد. این پروژه  چهار سال متوالی با مدیریت ایوب آقاخانی در سال‌های ۸۷ تا ۹۱ با حمایت انجمن هنرهای نمایشی و مرکز هنرهای نمایشی به کار خود ادامه داد و دستاوردهای قابل تاملی داشت.

پس از چند سال وقفه این پروژه از سال ۱۳۹۶ با حمایت  مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری مسیر خود را پی گرفت و موفق گشت: تا چهار کتاب با عنوان «فصل سفید» منتشر کند که در مجموع شامل ۱۲ نمایشنامه است.

این نمایشنامه‌ها با محوریت مضمون‌‌های: «ایران در بستر تاریخ»، «کمدی در تئاتر»، «شهدای مقاومت»، «خانواده در تئاتر» و «مدافعان سلامت» که همگی عناوین فصل‌های برگزار شده از سال ۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹ بودند، به نگارش درآمدند.

نمایشنامه‌‌های برگزیده ازسال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۲ هم قرار است تا در جلدهایی متفاوت از سوی انتشارات سوره‌ مهر به چاپ برسند.

ایوب آقاخانی به‌عنوان طراح و سرپرست پروژه «چهارفصل تئاتر ایران» اعلام کرد: «به درخواست علاقه‌مندان ا مهلت ارسال ایده‌های اولیه در پاسخ به فراخوان فصل یازدهم از دور نوین این پروژه با نام «تئاتر و جامعه سالم» تا روز شنبه سوم تیر ماه ۱۴۰۲ تمدید گشت.»

علاقه‌مندان به شرکت در این فرایند نمایشنامه‌نویسی که  با آموزش کارگاهی همراه و در نهایت هم به چاپ آثار برگزیده منتهی می شوند، می‌توانند در راستای محتوای فراخوان فصل یازدهم ایده‌های کوتاه و اولیه خود را به دبیرخانه این پروژه ارسال کنند.

پایان پیام/